
Seceta pedologică la cultura de porumb neirigat afectează aproape toată țara în perioada 19–25 iulie, avertizează ANM
Seceta pedologică în cultura de porumb neirigat se va manifesta în aproape toată ţara, pe parcursul următoarelor zile, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 19 – 25 iulie, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) în Maramureş, Dobrogea, Banat şi Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, local estul, sudul, vestul, nordul şi nord-estul Munteniei, nordul, nord-vestul, sudul, izolat centrul Transilvaniei, estul Moldovei. Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare şi apropiate de optim, în cea mai mare parte a Transilvaniei şi Moldovei, local în nordul, vestul, estul, nord-vestul, centrul, izolat sudul Munteniei şi estul Olteniei. Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare la toate culturile agricole se vor desfăşura normal, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă în sol, iar în zonele afectate de seceta pedologică din sud-estul, sudul, vestul şi local centrul ţării, evoluţia fenologică la speciile prăşitoare va fi încetinită, starea de vegetaţie a plantelor menţinându-se medie şi slabă (deprecierea aparatului foliar prin îngălbenire/uscare, boabe şiştave la porumb şi seminţe seci la floarea-soarelui)”, se arată în prognoză.
La grâul de toamnă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar la culturile întârziate fenologic se va definitiva maturitatea în ceară (100%), aflându-se predominant la maturitate deplină (10-100%) şi recoltare.
Porumbul va parcurge apariţia paniculului, înflorirea şi mătăsirea (10-100%), în majoritatea zonelor agricole. La hibrizii extratimpurii şi timpurii din zonele de câmpie se va continua maturitatea în lapte (10-50%).
Cultura de floarea-soarelui se va afla la creşterea capitulului (60-100%), înflorirea (40-100%) şi maturitatea ceară (20-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol, cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică.
La sfecla de zahăr se vor înregistra alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (30-100%), iar la cartoful pentru consum, formarea şi creşterea tuberculilor (60-100%), înflorirea (40-100%), precum şi uscarea prematură a vrejilor la soiurile de vară.
La speciile de seminţoase (măr, păr) predominante vor fi creşterea fructelor şi acumularea zahărului, iar la sâmburoase (cais, piersic şi prun), maturarea fructelor şi recoltarea acestora.
Viţa-de-vie va parcurge creşterea frunzelor şi lăstarilor, precum şi dezvoltarea boabelor, în toate podgoriile.
Condiţiile meteorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice (fertilizări, erbicidări, praşile mecanice, tratamente fitosanitare, recoltare etc.) în special în zilele fără precipitaţii, conform specialiştilor ANM.
Pe parcursul săptămânii viitoare, vremea normală sub aspect termic la începutul perioadei va intra într-un proces de încălzire treptată, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 16 şi 27 grade în primele zile, apropiată de mediile multianuale, şi 20 – 31 grade în restul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 6 grade, în toate zonele de cultură.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 24 şi 39 grade, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 8 şi 24 grade la nivelul întregului teritoriu agricol, cele mai scăzute valori fiind posibile în estul Transilvaniei.
Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.