G4Media.ro

Șapte ONG-uri critică dur ”super-imunitatea pentru magistrați”

Șapte ONG-uri critică dur ”super-imunitatea pentru magistrați”

Șapte ONG-uri, printre care Freedom House, Expert Forum și CRPE, critică dur într-un comunicat ”amendamentul care conferă super-imunități procurorilor și judecătorilor”.

”Justiția poate fi făcută doar de către instanțe, nu și de organe administrative precum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care are un rol doar în domeniul răspunderii disciplinare. Amendamentul oferă CSM-ului posibilitatea să blocheze dosare la trimiterea în judecată cu un aviz negativ în prealabil (i.e. drept de veto), aviz salvator exact pentru magistrații corupți și certați cu legea. Trocul “super-imunitate” contra “desființarea SIIJ” este inadmisibil și încalcă principiul separației puterilor în stat”, arată reprezentanții societății civile.

”Dreptul de veto al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților este inacceptabil și va diminua mult încrederea în justiție. Solicitarea noastră este să se respecte programul de guvernare care prevede desființarea necondiționată a SIIJ, nu o nouă imunitate pentru magistrați”, mai arată ONG-urile citate.

Semnatarii comunicatului sunt:

Freedom House România
Expert Forum
Centrul Român de Politici Europene
Societatea Timișoara
Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului
Asociația Valoare Plus
Asociația Centrul Syene pentru Educație
Asociația Femeilor Românce din Italia

Foto: Președintele CSM, Bogdan Mateescu. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. :))) csf. ncsf.

 2. Si nesimtitul de Mateescu da vina pe altii in timp ce avizul CSM spune clar ca magistratii ( pe langa pensii si salarii nesimtite) vor si garantii sa nu raspunda penal cand savarsesc infractiuni. Bravo Mateescule!

 3. Imunitate? Să li se facă statui! Magistraţii sunt zei!

  Ei decid cine merită să fure şi să scape şi cine merită pedepsit pentru că munceşte cinstit.

 4. Abia în 2021 au realizat şi ONG-urile că magistratura românească a devenit o castă care calcă legile şi drepturile omului în picioare şi tot ei sunt chemaţi să îşi hotărască propriile imunităţi şi pensii speciale.

  Somnul raţiunii naşte monştri.

 5. Usr iștii cica vroiau desființarea Sijului pentru nu avea activitate…!!! Și acum ce au realizat bravii propagandisti de la USR+?!Super imunitate!!!
  Doar la cioace sunteti buni mai usr istilor!

 6. Fara superimunitate nu-si mai permit masluirea proceselor crimei organizate afiliate.

 7. Haideti sa nu fim naivi! Cat de civile sunt aceste ONG-uri . Nu o dam in Sorosisme, dar cata cultura juridica au aceste “ societati de binefacere a natiuni” de stiu sa se exprime ca adevarati profesionisti ai dreptului?
  Se vede din avion ca sunt niste organizatii cu scop politic. Cat despre subiect este evident ca ramane in continuare DNA-ul fara joob , si nu asta a fost scopul proiectului. Este evident ca magistratii trebuie anchetati si judecati, daca este cazul, dar ancheta trebuie facuta de o entitate care nu interactioneaza in alte procese cu instanta. In felul acesta justitiabili ar avea garantia impartialitati. Adica procurorul care este parte in dosar nu-l poate cerceta pe judecator.

 8. Doar in Romania, golania hotia si coruptia sunt promovate la rang de cultura juridica.