G4Media.ro

Șapte ani și jumătate în Republica Borfașilor

Șapte ani și jumătate în Republica Borfașilor

Din aprilie 2012 până în octombrie 2019, țara a intrat pe mâna unor guverne pretins de stânga, în realitate ultrapopuliste și anti-reformiste, în care PSD a jucat rolul central. Este prima dată după 89 când un partid profund anti-democratic, organizat ca o mafie politică, exercită puterea o perioadă atât de lungă, de șapte ani și jumătate, cu o mică și irelevantă paranteză de un an.

În acest scurt interval, partidul – stat a pierdut doar funcția de premier în toamna lui 2015, dar a păstrat intact controlul asupra puterii centrale și locale, lăsând în vitrină figurile guvernului tehnocrat condus de Cioloș. Această retragere strategică în plan secund le-a dat pesediștilor ocazia să atace alegerile din 2016 de pe poziții de opozanți, potențându-le șansele.

Guvernarea PSD, începută de Victor Ponta și continuată după alegerile din 2016 de Liviu Drangea prin interpuși (Grindeanu, Tudose, Dăncilă), s-a caracterizat de la început până la sfârșit printr-un regres continuu de la valorile democrației, în ritm tot mai accelerat în ultimii doi ani și jumătate.

România sub guvernele PSD a înregistrat cel mai puternic recul de la respectarea valorilor democratice, comparabil cu mineriadele anilor 90. Exodul de populație din vremurile tulburi de după căderea lui Ceaușescu s-a reluat în forță în ultimii ani. Societatea a răspuns pericolului scoaterii țării de pe orbita occidentală cu cele mai ample mișcări de protest de la căderea comunismului sau părăsind în grabă o țară lipsită de perspectivă.

Firul roșu al guvernărilor PSD, singurul mare obiectiv urmărit cu perseverență și îndeplinit doar în parte, a fost preluarea controlului asupra justiției prin modificarea legislației penale și eliminarea magistraților incomozi din funcțiile de conducere. Pentru a-și atinge acest scop, criticii și adversarii regimului au fost la rândul lor vânați, intimidați și reduși la tăcere. Au fost vizate în primul rând presa și ONG-urile.

Acțiunile au culminat cu modificarea Codurilor Penale și legilor justiției în Parlament, dar și cu demiterea simbolică a fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi. Responsabilii politici sunt: PSD, ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu largul ajutor dat de UDMR, alt adversar înverșunat al luptei anti-corupție.

Asaltul politic la justiție a avut parte de susținerea mediatică a unor posturi tv conduse de mogulii Sebastian Ghiță și Dan Voiculescu, amândoi cu probleme penale. Cu toții au format o veritabilă coaliție anti-justiție, o armadă a penalilor care a ținut sistemul sub teroare mediatică. 

Sistemul de justiție, paralizat prin înființarea Secției Speciale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați, un veritabil buzdugan în mâna puterii, a găsit totuși resurse să reziste unor presiuni politice și mediatice infernale. Dragnea a fost condamnat a doua zi după alegerile din 26 mai, când PSD a încasat o lovitură electorală de proporții.

Prima tentativă de a distruge justiția s-a consumat în decembrie 2013, în guvernarea Ponta, episod cunoscut sub numele de „marțea neagră”. A doua mare încercare a avut loc în ianuarie 2017, când guvernul Grindeanu a forțat adoptarea celebrei OUG13.

Ambele asalturi la justiție au eșuat în urma unor presiuni externe de la Washington și Bruxelles sau în urma unor ample manifestații de stradă la București și în marile orașe. Mobilizarea diasporei a jucat de asemenea un rol important. Opoziția președintelui Klaus Iohannis, uneori tardivă și ezitantă, a contat la rândul ei.

Mitingul diasporei din 10 august 2018 și reprimarea brutală a protestatarilor de către Jandarmerie au arătat că Dragnea și PSD sunt dispuși să treacă toate liniile roșii pentru a-și atinge obiectivul: dinamitarea sistemului de justiție.

Incapacitatea de a distruge rapid și eficient justiția a determinat guvernele USL și PSD/ALDE să dezvolte strategii suplimentare, mai subtile. În primul rând, atât Victor Ponta, cât și Liviu Dragnea au apelat la retorica naționalistă, au subminat ideea Occidentală și au încercat crearea unor alternative la parteneriatele strategice (cu China, Turcia, țările arabe, Israel) sperând să obțină în acest fel spații mai mari de manevră.

Suplimentar, consultanții israelieni au inventat dușmanii de moarte ai regimului Dragnea: statul paralel și Soros, care nu s-a bucurat de succesul înregistrat de propaganda regimului de la Budapesta.

Dragnea a copiat modelul autocratic al lui Viktor Orban, dar spre deosebire de premierul Ungariei, fostul lider PSD n-a reușit să articuleze o ideologie capabilă să atragă adepți, true believers. PSD s-a bucurat de o susținere oportunistă, nu din convingere.

Dragnea a câștigat alegerile în 2016 mituind categorii largi de alegători, de la medici, profesori și pensionari, cărora le-a crescut în mod substanțial veniturile grevând bugetul și sacrificând investiții vitale într-o țară cu infrastructură distrusă. Acesta a fost punctul slab al întregii contrucții: regimul nu s-a bucurat niciodată de o susținere populară reală, ci s-a ridicat artificial, pe mită electorală și pe miraje propagandistice.

Discursul izolaționist al liderilor PSD, cu accente anti-UE, suveraniste și anti-americane, a fost de extracție pur penală. România a ajuns în cele din urmă să fie comparată în presa occidentală cu Polonia și Ungaria și așezată în rândul democrațiilor iliberale din UE, mai apropiate de Turcia lui Erdogan decât de standardele Bruxelles-ului.

Liderii PSD, de la Ponta la Dragnea, chiar au crezut că dacă vor decupla România de lumea occidentală le va fi mai ușor să manevreze în mod arbitrar și discreționar puterea și că vor acapara mai repede controlul asupra justiției.

Când atotputernicul Dragnea a realizat că nici așa nu merge, a schimbat complet tactica și a recurs la măsuri de forță: lobby agresiv la Washington, Tel Aviv și Bruxelles (vezi vizita la Trump), în speranța convingerii marilor capitale europene că lupta anticorupție din România s-a clădit în realitate pe numeroase abuzuri și excese din parta procurorilor și serviciilor secrete.

Cum nici acțiunile de lobby n-au dat rezultatele așteptate, Dragnea a jucat ultima carte, în disperarea lui de a evita condamnarea: șantajul politic cu partenerii externi, de la condiționarea contractelor militare, la gesturi iraționale de politică externă cu consecințe grave, cum ar fi intenția de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Fostul lider PSD și guvernul său marionetă au spart astfel solidaritatea europeană pentru a face pe plac Israelului și Administrației Trump, în speranța extragerii unor dividende de ordin personal dintr-o mutare blocată de opoziția președintelui Klaus Iohannis.

Subordonarea politicii externe unor interese de ordin strict personal a reprezentat unul dintre cele mai grave derapaje cu costuri uriașe de imagine și credibilitate pentru România în plan internațional.

În epoca Dragnea, guvernarea s-a remarcat în mod special prin degradarea funcției publice până la derizoriu și caricatură. Fostul lider PSD s-a văzut nevoit, din cauza unei condamnări care l-a împiedicat să ajungă premier, să manevreze puterea din umbră, prin oameni de paie, slabi, vulnerabili, obedienți.

Niciodată după 89 România n-a cunoscut un proces de contraselecție mai păgubos atât pentru viața cetățenilor, cât și pentru prestigiul statului român în interiorul și în afara țării. Colonizată de incompetență, clientelism și corupție, administrația centrală și locală oferă azi imaginea unui stat aproape nefuncțional.

Autoritatea statului român s-a diluat până la dispariție în unele zone din țară, așa cum s-a văzut în cazul Caracal și într-o serie de alte evenimente alarmante. Criminalitatea a scăpat de sub control în regiuni întregi aflate la cheremul baronilor locali înfrățiți cu crima organizată.

Căderea guvernului Dăncilă, pe 10 octombrie 2019, pune punct celei mai negre perioade din istoria recentă a României. Prioritatea strategică a viitorului guvern, dincolo de interveții legislative punctuale și imediate, ar trebui să fie restabilirea prestigiului funcției publice în România și redarea încrederii în actul de guvernare.

Cu personaje ridicole plasate în Guvern pe post de miniștri (Daea la Agricultură, Andrușcă la Energie, Pop la Educație, Bădălău la economie, Cuc la transporturi, Hurduc la cercetare, Pintea la Sănătate), cu un premier rușinos ca Viorica Dăncilă, încrederea cetățenilor în autoritatea statului s-a prăbușit sub cota de avarie.

Partidele care vor forma viitorul guvern au obligația să înțeleagă că așteptările publicului sunt uriașe și că au o imensă responsabilitate. Din acest motiv, viitorul cabinet trebuie format din oameni competenți, reintrodusă meritocrația și integritatea ca principale criterii de selecție a viitorilor miniștri, nu loialitatea sau obediența față de partid.

Apoi, este nevoie de Cartea Neagră a guvernării Dragnea. Pentru a nu repeta istoria, nu trebuie uitat cum a ajuns România pe buza prăpastiei. Într-un document similar cu condamnarea comunismului, trebuie descrise în detaliu toate distrugerile operate de guvernările PSD, pe capitole: justiție, economie, infrastructură, educație, sănătate etc. În dreptul fiecărui capitol trebuie expuși responsabilii politici, iar cercul intim al celor care l-au susținut Dragnea până în ultima clipă ar trebui împiedicat să mai ocupe vreodată funcții publice în România.

Da, este nevoie de adevăr și de curățenie. N-a fost doar un vis urât, un coșmar de care România, în fine, a scăpat, ci o realitate dramatică de zi cu zi. Toți cei care au avut un rol esențial în Republica Borfașilor trebuie să plătească prețul corect.

România trebuie reclădită din temelii după șapte ani și jumătate de lovituri de baros aplicate la temelia statului de drept și relativizarea valorilor democratice, dar reconstrucția nu va avea succes dacă președintele Iohannis, liderii PNL, USR, PLUS nu vor fi conștienți în fiecare clipă de misiunea lor și vor urmări altceva decât interesul public. Cetățenii au nevoie ca de aer de un guvern care să lucreze, în fine, pentru ei.

Or, un eventual eșec al opoziției, care azi se pregătește să preia guvernarea, ar ajuta PSD sau alte forțe anti-reformiste să revină, să se coaguleze, în loc să plătească scump răul imens făcut României în ultimii șapte ani și jumătate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

84 comentarii

 1. *Octombrie 2019

 2. Romania trebuie depesedizata asa cum a fost denazificata Germania.

  • ceea ce vrei tu sa zici e ca: germania a fost denazificata? 4 stai jos

  • Ce vrei tu sa zici cirac roscat(ombl) e ca Germania dupa aproape 20 de ani de conducere CDU (centru dreapta),plus peste 70 ani de democratie capitalista (RFG),e incontinuare nationalist socialista(definitia nazismului)?! Lol ce retorica de rusnac iubitor de oligarhism nationalist :))

 3. Nea Nelule,
  Mata vezi ce ai facut, bre ?!
  PS. Nici sa nu te gandesti….ai de ispasit mai intai si pe urma …vom mai vedea…!
  Pana una alta: la multi ani !

 4. Ultimul paragraf e piz.. marfa. Da’ cin’ sa vaza? Pe cine (nu) intereseaza??

  • pe Principiul ; Citeste ce este pe G4Media si Spune Mai departe TREBUIE sa iesim din bula indiferentei , mai exact
   1 sa culegem gunoiul de pe strada chiar daca NU este al Nostru
   2 sa luam de guler taximetristii si participantii in traffic Nomazi sau Grobieni in Purtare
   3 sa cerem Fiecarui Parlamentar sa semneze un Cod Etic al reprezentarii Populare
   4 sa ne schimbam noi . in gandurile noastre si sa incetam sa ne spunem pesedits sau basist, sau panelist sau userist ( ei ne vor Invrajbiti ca sa poata face dolce fa niente sau sa fure ! )
   5 sa nu ezistam ca prin miscari de strada sa cerem Guvernului , DUamnei Gabi si Parlamentului sa plece acasa !
   6 sa comunicam mai multe intre noi NU sa ramanem prizonerii ecranelor de telefon in metrou !
   7 sa cedam locurile pe bancheta metroului TUTUROR femeilor si copiilor, barbatii pot sta in picioare la metrou
   8 sa ne ingrijim de orice copil, sa nu le compromitem viitorul sau Inocenta
   9 sa cerem Parlamentului Dare de Seama Trimestriala pe BVC – realizat/nerealizat
   10 SA NU UITAM VREODATA CA SUNTEM TARA UE SI NATO IAR URSS ESTE STAT AGRESOR !

  • Excelent articol, si excelente observatii, draga domnule!

  • Bravo Domn-ule!
   Subscriu.

  • In legatura cu punctul 7, vrem egalitate intre sexe sau nu ? Femeile sunt egale cu barbatii, sau sunt mai egale decat barbatii ? Poate ne lamuresc feministele de pe site

  • @Mario
   cand am scris punctual 7 am avut in vedere ceea ce am constatat cu OCHIUL LIBER in metroul : din Barcelona, din Londra, din Viena, din Berlin

  • @mario egalitate literala o sa fie cand o sa nastem si noi barbatii copii si o sa ne luam uzual concediu maternal de 1 an sau mai bine
   Pana atunci mai compensam si mai discriminam pozitiv. Imperfect, dar mai echitabil

  • Foarte bune spus, dar „noi” in tara asta nu cred ca va exista niciodată! Pt ca atunci cand ridic gunoiul de pe jos ( care nu e al meu) cei din jur sunt ironici. Am avut prea multe decenii sa ne schimbam ,dar au trecut degeaba.

  • @as vrea eu
   Cei care m au ironizat, deoarece Evident s a intamplat asta le am adresat Placuta Suedeza cu o voce suava ! Mertia incercat ! Asa ii cuprinde rusinea, apoi se produce Declicul, apoi schimbarea !

 5. Gandesc la fel, așa ceva sa nu se mai întâmple doar daca venim întotdeauna masiv la vot, si va rog partidele pnl, usr sa explice poporului mai puțin informat ce inseamna alegeri parlamentare… Mulți cred ca presedintele guvernează, ceea ce nu este așa. Exemplu va dau mama mea care dificil a trebuit sa îi explic si sa înțeleagă sistemul…. Inca nu și-au revenit ăștia gen dancila din șocul de ieri jajajajaja

  • Corect, daca populatia activa, informata, din piata privata, ar veni la vot in numar mare, PSD-ul ar fi irelevant.

   PSD se bazeaza pe 2,5 mil. de voturi, in mare pare oameni din mediul rural si o parte din bugetari.

   Daca noi de partea cealalta venim la vot 7 mil. atunci PSD devine irelevanta. Acolo e cheia.

  • Romania stat mafiotizat.

 6. „Cartea Neagră a guvernării Dragnea”

  Suna excelent! Haideti sa contribuim in a-i da forma si pe urma in a o distribui populatiei.

  Cine incepe?

 7. Si credeti ca PNL-ul va reconstrui institutiile statului?

  Si PNL e plin de slugi care trec cu usurinta de la partid la partid, neavand niciun fel de ideologie.

  Inafara de o victorie simbolica, nu s-a schimbat nimic cu plecarea lui Dancila, slugile sunt tot in stat, asteptand un nou stapan la care sa se inchine.

  • Ia termina cu mizeriile astea pe care le scrii!

  • Ba, mai da-te-n sloboz si in mortii ma-tii de spammer ca ne-ai supt cu USRu’ tau de ne-ai baut la oua. Da-te-n Cristosii ma-tii ca nu cunosti pe nimeni din USR, ai votat prima oara la parlamentare acum cativa ani si ne predai educatie civica aici. Tu si cu aia de la PNL, Gabriela Ctinescu, doi postaci futu-va rasa-n gat sa v-o fut.

  • Ati uitat ca PSD+PNL=USL ne-au furat impreuna?

   Ce memorii scurte aveti si veniti si cu injuraturi, ca sa va aratati nivelul.

   Poate va place sa fiti jefuiti, salbaticilor.

  • Bai idiotule din sector 5, am spus de 100 de ori ca nu sunt postac, crapa fierea-n tine ca ajunge PNL la conducere, de ce nu? Ce facura psdistii am vazut, cine a initiat motiunea si datorita efortului cui a trecut? Datorita lui Ludovic Orban si a pnlistilor plus restul opozitiei, cum altii nu se inghesuie la guvernare, cu exceptia lui ponta+psd, ar trebui sa te cheme pe tine, eventual, sa guvernezi?

  • Iar a scapat maimuta asta de psd sector 5 de la zoo?
   Parca mai ieri o alergau toti prin Bucuresti, de frica unei infecții.

 8. Va dau un sfat dezinteresat: etajele din subsolul Casei Poporului pot fi transformate in celule de penitenciar, iar in zona cea mai adanca puteti sapa si pentru un tobogan ultramodern, cu descarcare directa la…cazan…!

 9. Pai parlamentarii sunt aceeasi! Tot majoritate PSD+ALDE+UDMR+ altii. Ce guvern al opozitiei vedeti voi? A, alegeri anticipate, ar fi o surpriza, dar totusi putin probabila.

 10. „Joia Neagră, Pisica Albă & Pisica Neagră

  Statul Paralel și-a luat țara înapoi.
  Mă uit cu milă la pigmeii politici cum încearcă să găsească explicații și justificări politice pentru Dezastrul lui Dăncilă de ieri.
  Să fiu explicit:

  Am scris Duminică că Guvernul va cădea prin implicarea lui Iohannis, prin Pahonțu și Helvigh. Nu întâmplător Orbán i-a mulțumit lui Iohannis pentru “implicare”. Pahonțu are în mână o parte din minorități, iar cei zece de la minorități au făcut diferența.

  Pahonțu vorbește în numele lui Iohannis cu parlamentarii și le arată Pisica: Albă sau Neagră

  Albă este recompensa,
  Neagră sunt Dosarele și Pușcăria.

  De exemplu, Helvigh a arătat UDMR-ului Pisica Albă.
  Fostul Deputat UDMR, fugit de trei ani din țară, Attila Marko a fost achitat definitiv înainte de moțiune într-un dosar de corupție.

  V-am spus că diferența dintre echipa Coldea/Kovesi/Pahonțu și echipa Helvigh/Pahonțu este că cei din urmă știu să joace și cu achitările.
  Ăilalți erau mai ciobani, doar cu cătușele.

  Ieri, am văzut un Victor Ponta Turbat, parcă-l mușcase câinele. Securiștii au reușit ceva nou: Să-i construiască lui Ponta un fel partid doar din trădări. ProRomânia nu e partid: e o Gașcă de Trădători, care au doborât un guvern.

  Am văzut-o pe Dăncilă aseară: nu înțelegea ce i s-a întâmplat.
  Simplu: A Greșit Fundamental, când a mers pe mâna Statului Paralel, a lui Pahonțu, Helvigh și Iohannis, a Negat existența Noii Securități.

  Moțiunea de ieri pare o reglare de conturi între Trădători.
  Trădătorul Machiavelic Ponta “i-a tras-o” (cu toate că a zis public că a refuzat-o) Trădătoarei Vasilica.
  Să fie la ei, trădătorii.

  Am mai văzut Parlamentul cel mai prost calitativ din istorie. Și am mai văzut ceva, de vreo trei ani: Boborul se bucură.
  Indiferent ce le-ai face, cât ar trăi de bine, ce creștere economică ar fi, Boborul Votează ce-i spun Securiștii.
  Iar Securiștii fac ceva pe Popor; populația se comportă ca o turmă.

  Iar acum, Boborul a sfeclit-o. Vin ăștia la Guvernare și, într-un final, o să anuleze tot ce le-a dat PSD. Cred că-și merită soarta Boborul aprig strigător din Stradă.
  Ce o să mă bucur când va plânge Boborul. Dar va fi fost prea târziu, pentru că sunt deja captivii securiștilor.

  Cel mai tare a fost Rareș Bogdan. Îi apune Steaua și e cam prostuț. A dat Helvigh pe surse că are un Dosar la DNA și a spus public că el nu mai vrea nimic. Se pare că Rareș e un infractor nedovedit, iar când i-a arătat Helvigh Pisica Neagră a făcut pe el: Nu mai vrea nimic, doar să-l lase-n pace la Bruxelles Fi-rea-i i a dreacu de Roată, că repede te-ai întors.

  Ce va urma?
  Nimic Special: PSD-iștii se vor măcelări între ei, iar bovinul Ciolacu (ăstuia nu trebuie să-i arăți nici o pisică, el e un fel de servitor al servitorilor Securității) va dori să unească PSD cu Ponta, să fie cum a mai fost și mai bine de atât.

  Cine va conduce Guvernul, cine vor fi miniștri?
  Chiar credeți că contează?
  Absolut deloc.

  Niște Șoricei care se vor uita îngroziți la ce au Securiștii în mână, pregătiți să le dea Drumul: O Pisică Albă și Una Neagră.”

  • Lache, va este cam frica de „bobor” atunci cand iese in strada, este?

  • Deprimant sa ramai fara angajator. Las ca se gasesc destule dosuri care apreciaza limbile fine si in pnl

  • De unde știi că e vorba de o pisică albă/neagră și că nu le arată de fapt o poză cu fața lui …Dracu’ ?

  • Cara-te dracului de-aici, postacule infect, durere mare pe la voi pe la partid, ca se va reglementa o colaborare transparenta intre parchete si tehnica SRI, ca sa ajungeti toti hotii la parnaie, asa cum trebuie! Mars de-aici!

  • Ești securistă sau descendentă ai unor securiști, Gabriela Constantinescu?

  • rilache, la tine toti care nu sunt de parere cu tine, cu cretinismele tale, sunt securisti nu? fac pariu ca tu chiar esti securist pe bune, ca numai voi sunteti asa spalati pe creier. si versati in tehnica asta.

  • Interesant.

   Oricum acest trib de sustinatori postaci G4media, care si-au facut idoli din Iohannis si Usr Plus, au ocazia sa vada acum ce au divinizat.

   Chiar si asa ieri a fost un castig incontestabil, s-a incheiat capitolul PSD.
   Ce nu inteleg sustinatorii frenetici de aici, este ca s-a schimbat o tabara cu alta. Primul lucru care deranjeaza e Sectia Speciala, dosarul Kovesi nu trebuie trimis in judecata. Asta este cea mai mare miza, caci daca va fi trimis, probabil, incep sa cada si altii.
   As fi de acord cu inchiderea sectiei, doar sa dea drumul la acel dosar in judecata. Sa vina o instanta si sa spuna e alba sau neagra…
   Altfel vom ramane cu acest dubiu.
   Pai daca esti nevinovat nu iti doresti sa dovedesti asta in instanta?????? De ce nu ai vrea trimiterea lui in judecata?
   Ps. pt necunoscatori, momentan Florea nu il poate trimite, deoarece are nevoie de avizul superiorului ierarhic, care ce sa vezi este un procuror interimar trimis de Sectia pt procurori, aceeasi sectie care nu face plenul CSm, caci altfel dosarul ar putea fi trimis.

  • alt spalat pe creier, isi mai zice si Corect. ce e baieti, ati strans randurile? ati scos botul din curul vioricai? mai vedeti sa mai si postati? mama, o realizare, mai ales pentru voi. cad capete? cad imediat, de la hotii care si-au batut joc de tara. roata se invarte.

  • Eu votez Paleologu, intr-adevar nu sunt atat de inteligent ca tine, inca aspir.
   Stai fara grija, am o memorie fantastica, retin pozitionarile voastre si la momentul potrivit am sa te intreb cum e cu Usr, cu PNL. Totul se deconteaza Andrei

  • Rilache e un cunoscut postac PSD. Acum s-a dat ordin pe unitate ca PSD e pe moarte si trebuie sa posteze cat mai multe aberatii, sa distraga atentia de la dezastrul PSDist din administratie, care va fi reparat in 10-20 de ani.

  • Ma rilache,da” ce bine le sti tu pe toate,zici cum ca ,,psd le-a dat” da’ pe spatele cui?al generatiei viitoare?la conationalii nostri,tiganila fel se chefuiestepe datorie si cind vine nota
   ,incepe circul,in alta ordine ciolacu trateaza cu ponta situatia de presedinte de camera,e foarte adevarat ca-ntre doi securisti,in rest adevarul e ca serviciile isi fac mendrele,vom vedea

  • @corect: eu zic sa folosesti aspiratorul pentru aspirari, ca in rest vad ca nu le ai cu aspiratul. iar cu decontarea ma umfla rasul. tu o sa imi ceri mie socoteala? fugi tare la joaca. tu votezi paleologu? un om cu mult bun simt, dar partidul care il sustine e de KKT. e fost de acord cu psd la multe chestii ilegale. deci pa.

  • @Rilache

   Tu nu sti postac PSD. Daca erai postac, ai fi avut o poveste coerenta dar se vede ca nu cunosti faptele.

   Tu cred ca esti ceva patron de firma de partid invata sa fure si sa face devize de alea in care pune un corp de iluminat cu pret de 12.0000 euro cum au aratat cei de la Recorder. Regreti amarnic ca PSD nu va mai putea sa va imparta banii, asa-i?

   Informatie utila pt tine inainte sa ma incerci sa reincalzesti aceleasi ciorbe (povesti) cu statul paralel: Rares Bogdan si Helvig sunt prieteni inca din adolscenta. Au fost colegi de scoala si chiar si azi isi fac vacantele impreuna. Deci mai usor cu aratatul dosarelor si minciunile tale scornite.

   Mai informeaza-te… si pune mana si munceste cinstit. Te-ai invatat sa traiesti din furt.

 11. Un articol exceptional, de aceasta data. Subscriu.
  Pentru mine, ziua de ieri a insemnat adevarata cadere a comunismului in Romania. Cred ca ar trebui trecut direct la corectarea si condamnarea guvernarii pesediste, la modul propriu, real si imediat.
  Trebuie inceput printr-o schema guvernamentala redusa dar supla, prin care sa se reformeze prin desfiintare completa, mai multe ministere (relatia cu P, tineretului, diaspora s.a.).
  Primele decizii trebuie sa fie anularea unor OUG si chiar HG/OG pesediste (se cam stiu).
  Primul minister reformat la cel mai inalt vivel trebuie sa fie MAI, care trebuie separate de administratia teritoriala (prefectorimea) … Schimbarea se produce cel mai evident pentru opinia publica la nivelul MI, al politiei, etc.
  Tot ce se poate concedia legal imediat trebuie executat imediat, in prima saptamana.

  Referitor la alegerile anticipate / inainte de termen, cred ca Viorica Dancila poate fi convinsa sa semeneze un pact in acest sens, chiar impotriva vointei majoritatii baronilor. Simt ca exista la ea aceasta sansa. Poate nu in aceste zile, dar cu siguranta in 2-3 saptamani, atunci cand va intelege ca viitorul ei in PSD e pecetluit. Ar avea satisfactia sublima si ocazia unui ultim cantec de lebada: intocmirea listelor PSD pentru alegerile parlamentare, adevaratul si cel mai mare premiu in PSD.
  Timp ar fi destul. Vorba ei: „Congresul m-a ales presedinte si tot congresul ma poate inlocui”. A invatat binisor de la Dragnea, nu insa si „secretul” ca nu intotdeauna trebuie sa spui ceea ce gandesti

  • Numele sub care postezi arata tocmai ca nu ai inteles ce este comunismul sau poate ai o varsta sub 30 ani, dar poti citii „lucrarile” lui Ceausecu sau Lenin, MARX etc.
   Asa este ca tie frica sa-ti dai numle adevarat? Categoria postaci si parerologi fara implicare adica „particip dar nu ma bag”…interese…interese strict personale…

  • Acel „rilache”,draga Andrei,o fi ori securist,ori cadru de „armata”,rezervist ori activ,cititor al imundei reviste”r.m”,adică o vită la pripas.

 12. dl. Tapalaga, pe langa faptul ca trebuie sa puna numai interesu public in fata, mai avem o problema. problema cu lumea care are niste asteptari de transparenta nerealiste si care taxeaza orice mic gest, chiar si cele perfect legale dar discutabile ca fiind de-a dreptul ilegale. Mai pe scurt, unii dintre noi au pretentia sa vina niste sfinti acum. sorry, dar trebuie sa revenim cu picioarele pe pamant. asta nu se va intampla. de la PNL nu am mari asteptari, dar chiar si de la USR vor mai fi decizii discutabile.

  • Romanii vor candidati perfecti carora le cauta nod in papura si pana la urma nu-i voteaza. Asa a castigat PSD in 2016, romanii n-au votat ce era pe buletinul de vot.

   Si daca le atragi atentia romanilor ca au asteptari nerealiste de la un partid de slugi ca PNL, te injura. Bine, il au pe Siegfried Muresan si pe Florin Citu, OK, care mai sunt capabili? Mai stiti vreunul?

 13. Excelent articol, o foarte bună sintetizare a tot ceea ce s-a întâmplat în România în perioada în care această calamitate de partid comunist s-a aflat la guvernarea acestei țări. Acești indivizi, sub falsa iubire de țară sau injectați de un fals patriotism, au încercat subordonarea țării și utilizarea sa în interes personal, precum și izolarea României față de partenerii săi, inclusiv scoaterea țării din Uniunea Europeană, singurul lor scop fiind exercitarea puterii în mod discreționar. Vouă, jurnaliștilor onești și de bună-credință, vă revine obligația de a-i mediatiza pe toți acești borfași, cu toate mizeriile făcute de fiecare, arătarea lor opiniei publice în mod repetat, cum ați spus și dumneavoastră, pentru a nu mai fi aleși niciodată pentru a ocupa o astfel de funcție, nici ei, dar nici alții care au astfel de apucături sau înclinații. După o astfel de pățanie, după toate nefăcutele puse în scenă de acești impostori, este mai nevoie ca niciodată promovarea valorilor și a principiilor sănătoase, care să stea la baza tuturor numirilor în funcțiile publice. Corectitudinea, competența, cinstea, responsabilitatea, seriozitatea, simțul civic, echidistanța, profesionalismul etc, în mod obligatoriu trebuie să fienu doar repere, ci literă de lege în exercitarea funcției publice, am văzut cu toții unde duce lipsa acestora.

 14. Privit ceva mai critic, de-a lungul celor 30 de ani
  FSN -> PSD nu a pierdut niciodata puterea.
  Chiar daca nu a exercitat-o direct a avut destula cat sa impiedice pe ceilalti sa duca la capat un program.
  Niciodata, niciun moment, un alt partid (luat ca partid si nu ca alianta) nu a avut mai multe voturi in parlament decat PSD, ca sa nu mai vorbim de influenta in teritoriu.

  Acum este pe sfasite doar experimentul „Dancila” si asta numai pentru ca initiatorul nu mai are acces in laborator si a pierdut din mana lucrarea de laborator.
  Deci, fara el nu a functionat planul: sa pui in fruntea partidului/tarii persoana cea mai proasta, in stare sa accepte asta ca pe un merit personal, cu singura functionalitate de executant docil.
  „Experimentul” se va incheia de la sine, cel mai tarziu la turul I cand aceasta persoana va primi si ultima dovada ca realitatea nu-i cum e in mintea ei.
  Daca nu se vor trezi „greii” s-o puna la locul ei, inainte sa astepte sa-i vina singura mintea la cap – asta s-ar putea petrece in urmatoarele zile daca va fi sa fie.

 15. Nu vad sa mai citesc, ma dor ochi.

 16. Hai sa fim seriosi, cartea neagra… E nevoie doar de depolitizarea functiilor din autoritatile statului. De aici pleaca totul, cum ajunge la putere fiecare partid imparte functii, la nevoie le si inventeaza. Intrebarea e daca doreste cineva sa faca asta? Fiecare partid cand ajunge la putere face la fel. PSD-ul doar a ridicat acest lucru la rang de arta. Sa nu uitam ca si datorita PNL avem alegeri locale intr-un singur tur, pensii speciale, si multe altele. Daca PNL vrea sa se reabiliteze nu trebuie decat sa modifice legislatia astfel incat numirile politice sa fie limitate exclusiv la posturi cu responsabilitate politica (ministri, consilieri, prefecti, etc), restul sa fie pe baza de concurs. Vor avea curaj sa faca asta? Sau, sub pretextul curatarii de PSD, isi vor instala oamenii proprii?

 17. Acesta e doar inceputul. Avem un an in care trebuiesa facem lucruri esentiale:
  – trebuie sa dam tarii un presedinte responsabil.
  – trebuie sa dam oraselor si satelor primari si consilieri care au facut cu adevarat ceva in viata lor, oameni cu scoala, cariera, oameni fara dosare penale, oameni care au aratat ca se pot implica in viata comunitatilor locale.
  – Si in final, trebuie sa construim un parlament nou. Tot prin alegeri. Trebuie respinsa absolut orice lista ce contine oameni cu pete, oameni cu dosare penale sau condamnari definitive, oameni cu probleme de integritate.

  Anul acesta este un an critic. E anul in care putem capat pana la urma acestei tranzitii atat de dureroase si care pare ca nu se mai termina, o tranzitie in care puterea politica si economica a fost dominata de randurile 2-3 ale partidului comunist si ale securitatii.

  E anul in care putem sa SCHIMBAM cu adevarat societatea, e anul in care incepem sa dam sanse copiilor si fratilor nostri sa se intoarca acasa.

 18. Dane, excelent articol!
  Felicitari si o strangere de mana virtuala.

 19. Singura soluție: ALEGERI ANTICIPATE ÎN REGIM DE URGENȚĂ!!!!!

 20. Sapte ani si jumatate? Numai atit? Domnul Tapalaga ori e naiv, ori vrea sa ne puna pe piste gresite. Republica borfasilor e muuult mai veche.

  • Romanii se prefac ca PNL nu fura.

   Daca le atragi atentia ca PNL a furat de a stins pe vremea lui Basescu, romanii te injura ca le strici iluzia.

   Nu stiu de ce se comporta de parca s-a reusit ceva prin daramarea putredului regim Dragnea/Dancila, slugile sunt tot acolo.

 21. Tapalaga, nu ai pic de rusine, numai zic de coloana vertebrala. Tocmai tu sa vorbesti de borfasi? Tu reprezinti mizeria meseriei pe care o prestezi, esti echivalentul psd-ul, in presa. Tu si schizofrenicul ala de CTP sunteti o pata neagra in meseria pe care o practicati.

  • Tie iti plac Gadea si cu restul slugilor securistului Voiculescu. Tu iti iei stirile de la Sputnik, rusnacule.

  • @Alin e derutat la culme: cum sa injure de mama in situatia de fata, cand nu stie un nume, o porecla, un cat de mic amanunt care sa-i intareasca senzatia ca are de-a face cu o persoana si nu cu o masinarie…!?

  • Aici trebuie sa il apar pe tapalaga, sant total de acord cu articolul scris de el. Bati campii postacule ciumist.In privinta lui CTP, mai am niste dubii….

  • muie psd! mai vrei? fara numar.

 22. mai vreti sa asteptati inca 8 luni cum vrea UDMR pana la anticipate si sa ii faceti sa plateasca „pretul corect” pe borfasi, sau chemati cetatenii la vot mai devreme.
  si amanarea tot o alegere este.
  singurii care „pierd” sunt psd-istii, care dupa zeci de ani de conducere, devin opozitie.
  aflam intr-o ora ce solutie se alege.
  exista si ps. o sa aflam dupa anticipate ce inseamna „pretul corect”
  publicul g4 abia asteapta.

 23. Doar o nota.
  In doua paragrafe succesive pomeniti de atacurile lui Ponta & Antonescu in 2013 si de cel al lui Dragnea din 2017, apoi vorbiti de opozitia lui Iohannis si ai altor factori. Dincolo de orice alte lucruri, cred ca logica argumentarii ar fi cerut sa mai adaugati un nume al opozitiei la primul eveniment.

 24. Trebuie sa recladim Romania urgent: sa recladim institutiile statului si sa redam incredere in autoritatea statului, sa stopam urgent taierile ilegale din padurile noastre, sa gandim o noua constitutie care sa nu mai poate oferii ocazia unor derapaje ca cele din ultimii 7ani.

 25. Multumesc. Uitasem de unele…
  Incredibil, ce lista lunga.

 26. Andrusca a fost la Economie nu la Energie…doar un alt tampit ,o nulitate!

 27. Eu am obosit!

 28. Bun articol!

 29. Acel „rilache”,draga Andrei,o fi ori securist,ori cadru de „armata”,rezervist ori activ,cititor al imundei reviste”r.m”,adică o vită la pripas.

 30. Este doar o victorie simbolica ! Si revolutia din ’89 a fost tot simbolica pentru ca dupa 30 de ani vorbim inca tot de ceausism si de comunism. Din pacate legile facute de GIO produc efecte, unele dintre ele ireversibile. Deciziile CCR, modificarile la Legile Justitiei popularea tuturor institutiilor cu politruci, legile care au scos penalii din inchisoare nu vor putea fi corectare daca nu exista vointa politica. Si cine daca nu noi trebuie sa-i determinam sa faca asta ! Pentru ca de la Ponta, Tariceanu, Iordache, Toader, Dancila, alde, psd, udmr, usl … asteparile sunt 0.

 31. Excelent articolul.
  Superb.

 32. Ba, sunteti toti compromisi.

  • * mentalitatea perfecta pt. a avea tara in care traiti: ura, ‘animalisme’, tot tacamul omului primitiv.

 33. La capatul lucrurilor , comunismul a murit in Romania de mana lui. Fara contributia tacita a catorva tradatori rosii, Opozitia nu ar fi putut sa faca nimic! Si nu e vina ei pt neputinta asta, ci a categoriilor de alegatori care fie s-au p1s@t pe el de vot, fie au pus stampila stand ca niste cersetori cu mana intinsa la pomeni…
  Comunismul romanesc a plecat ( cu gandul de a se reintoarce…) cand a constatat ca nu mai e nimic pe fundul sacului decat datorii care pot aprinde furia populara. Daca Johannis, PNL, USR+ si ceilalti nu par a cadea de acord in privinta anticipatelor, gasesc totusi un punct comun in masura in care au inteles ca p$d chiar si asa slabit NU trebuie subestimat. Asta e un semn discret de maturizare si lasa loc de speranta.

 34. partidele politice sunt toate o mizerie!
  PSD=PNL=USR…

 35. Tapalaga, sclavule, in poza aia arati ca un porc, cu falcile alea umflate de prea multe minciuni! Te-au umflat toti politicieni care te-au plătit sa scrii pentru ei. Toate ziarzdele sunteti la fel. V-ati facut averile in cardasie cu netrebnicii pe care va prefaceti ca-i criticati. De ce nu scrii, ma, ca psd a venit la putere, in 2012, alaturi de pnl? De ce minti ma, prin omisiune, neobrazatule? Asta se numeste deontologie la tine?

 36. Excelent articol, o analiza rece si lucida a epocii psd care sper sa se fi terminati odata cu inlaturarea guvernului Dancila. Felicitari!

 37. „Da, este nevoie de adevăr și de curățenie. N-a fost doar un vis urât, un coșmar de care România, în fine, a scăpat, ci o realitate dramatică de zi cu zi. Toți cei care au avut un rol esențial în Republica Borfașilor trebuie să plătească prețul corect. ”

  Un text cu adevarat exceptional! Jos palaria! Din nefericire, cred ca este cel mai bun text al domnului Tapalaga de pana acum. „Din nefericire”- pt ca as fi preferat sa faca o analiza a ultimilor sapte ani ai Romaniei in UE, cu o Romanie stabila, increzatoare in romanii ei si optimista. Nu lacoma si incompetenta si artagoasa, ca acum, manata de iluziile unei imbogatiri utopice, ci o Romanie care cu munca si modestie isi construieste rolul sau in contextul geopolitic dificil in care se afla: intre rusi si turci, cu ungurii sapand urat si adanc, cu nemtii zambind sagalnic rusilor si americanii incurcati in propriile sforarii, o Romanie slabita si sangerand abundent, depresiva si alcoolica, ai carei varfuri au abandonat deja nava, alungati de sobolanii deveniti prea veninosi prin toleranta celor care „nu fac politica”.

  Dar sa nu ne amagim. Suntem unde suntem pt ca suntem in razboi. Nu cu rusii, desi poate ca nu sunt chiar straini de ce se intampla la noi, ori ungurii… Suntem intr-adevar in razboi cu borfasii! Incepand cu borfasii care s-au dat cu rusii de dupa razboi, au tradat regele si … tot neamul romanesc. Si se clameaza „romani adevarati”. Sa fie clar: Romania, daca va supravietui, va fi o Romanie a Legiii, o Romanie a Adevarului, o Romanie Dreapta! Democratie si autentic stat de drept, fara interpretari „originale”!

  In sfarsit… sa fie intr-un ceas bun! Este mult de reconstruit! Multe puscarii mai ales!

 38. * smiorc *

  Mvai, ce mai dezastru, coane. Numai colaps economic si social vezi cand te uiti pe strada…

  Acuma sincer, chiar s-au gasit 4000 de oameni sa dea share acestei mizerii care se simt atat de optimati intr-o dictatura care le-a distrus toate sperantele si visele? Babaiatule…