G4Media.ro

Sălile de fitness s-au deschis în Germania. Dar oare nu e prea…

Sălile de fitness s-au deschis în Germania. Dar oare nu e prea devreme? Sondaj YouGov: 72% declară că nu se grăbesc să se întoarcă

În timp ce în alte țări se mențin reguli stricte, menite a împiedica răspândirea COVID-19, în Germania au fost redeschise primele săli de fitness. O veste bună pentru 12 milioane de clienți. Dar nu e oare prea devreme, se întreabă postul de radio Deutsche Welle.

Lars Holdorf se antrenează la sala de forță. Brațele sale puternice împing greutățile în sus, mușchii sunt încordați, fața roșie de la la efort. Chiar dacă nu prea pare să se distreze, pentru Lars antrenamentul este o plăcere. „Cool!” spune el zâmbind și își trage puțin sufletul după ce a terminat exercițiile pentru bicepși.

„Sala de fitness este foarte importantă pentru mine”, adaugă tânărul. Iar tonul vocii sale nu lasă nicio urmă de îndoială: exercițiile la sală i-au lipsit. Ca jucător al echipei de fotbal american Bonn Gamecocks are nevoie de forță și masă musculară. Antrenamentul face parte din viaţa sa de zi cu zi.

Sala de fitness a fost închisă două luni de zile. Din 11 mai, sălile au început să se redeschidă – mai întâi în vestul țării, de exemplu în fosta capitală, Bonn.

În alte landuri sălile își vor întâmpina clienții în zilele sau săptămânile următoare. Multe țări aflate încă în carantină se întreabă dacă Germania face bine sau nu. Dacă nu s-a luat poate o decizie pripită în contextul actualei pandemii.

42,60 euro lunar costă abonamentul la sală

Decizia Germaniei privind relaxarea măsurilor este curajoasă. Cancelara Angela Merkel avertizează, însă, populația să nu pericliteze totul printr-un comportament inadecvat. Germanilor li se permite din nou să-și părăsească refugiile, așa că mulți au început să frecventeze sălile de fitness.

Aproape 12 milioane de clienți se antrenează, mai mult sau mai puțin regulat, în cele 9700 de săli din Republica Federală, după cum arată o statistică a Asociației patronatelor de profil DSSV.

Pentru mulți germani, antrenamentul la sală este o componentă stabilă a vieții cotidiene pentru care sunt dispuși să plătească. 42,60 euro costa, în medie, un abonament lunar în 2019.

Cifra de afaceri în domeniu este de 5,5 miliarde de euro anual. Ca atare, domeniul are și o oarecare greutate politică. DSSV a făcut presiuni în favoarea industriei de profil, destul de serios afectată de măsurile de carantină.

Unii se bucură, alții mai au rezerve

„A fost o lovitură grea“, își amintește Max Walter. Înalt, corpolent, cu părul scurt şi multe tatuaje. Max conduce sala de fitness Fivestar din Bonn, una din cele 13 filiale ale lanțului cu același nume de pe teritoriul Germaniei.

„Duminică am fost anunțați că marți trebuie să închidem. A trebuit să reducem drastic costurile, a fost o perioadă grea.” Greu a fost nu numai pentru clienți ci și pentru personalul sălii: 12 din cei 19 angajați și-au pierdut locul de muncă.

Aproape toți sunt studenți care își finanțau studiile muncind. După două luni de pauză, Fivestar a fost una din primele săli din Republica Federală care şi-a reluat activitatea. O ușurare pentru Max Walter care, pe perioada carantinei, a fost nevoit să accepte decizia multor clienți de a rezilia contractul.

Noul început este permis numai cu respectarea normelor de igienă: spațiu suficient între clienți, 7 metri pătrați alocat pentru fiecare persoană care vine să se antreneze. Însă, în ziua deschiderii, în fața clădirii nu era o coadă uriașă fiidcă mulți clienți au încă rezerve.

72% din persoanele chestionate în cadrul unui sondaj actual YouGov declară că nu se grăbesc să se întoarcă în sălile de fitness. Un procent similar indică și un sondaj efectuat de Deutsche Welle pe Twitter.


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. o sa merg si eu la sala cand se deschid in ro, am facut burtoaca imensa in legiunea straina
    ca acolo am fost bucatar , cand m-au pus sa trag cu pusca m-am impuscat in c..l drept

  2. Doar in Köln , atat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.