G4Media.ro

SAGA Festival: Concert pe Arena Națională, în weekendul următor, până la 5…

Sursa Foto: Facebook/ Saga Festival

SAGA Festival: Concert pe Arena Națională, în weekendul următor, până la 5 dimineața, 3 zile consecutive / Locuitor din cartierul Vatra Luminoasă: Cum vom funcționa luni, la școală și la serviciu, după 3 nopți nedormite?

Un cititor G4Media.ro a transmis redacției o luare de poziție din cauza SAGA Festival, un concert care urmează să se desfășoare weekendul viitor pe Arena Națională. Cititorul, care locuiește în cartierul Vatra Luminoasă, se declară îngrijorat din cauză că festivalul se va desfășura timp de trei nopți, până la cinci dimineața, și că locuitorii din zonă nu se vor putea odihni din cauza zgomotului, așa cum s-a întâmplat anul trecut, când SAGA Festival a fost oranizat în norul Bucureșiului iar organizatorul a fost amendat cu 23.500 de lei pentru zgomot.

Redăm mai jos luarea de poziție transmisă de cititorul G4Media.ro:

”Ce urmează să se întâmple în weekendul următor, între 3 și 5 iunie, depășește orice limită: fie ea legală sau doar a bunului simț. SAGA Festival, un eveniment dedicat muzicii electronice, va fi găzduit pe Arena Națională anul acesta, timp de 3 zile, de la ora 18:00 la ora 5:00. Da, ați citit bine, până la 5 dimineața! Practic, festivalul sau coșmarul miilor de locatari ai zonei, se încheie luni la ora 5:00, cu puțin timp înainte să ne ducem copiii la școală și noi să mergem la birou. 7 scene cu DJ-ală și bumți-bumți de îți sar plombele din gură până la răsărit. 3 zile consecutive.

Am aflat această informație de la un vecin. Suntem o comunitate destul de unită, un cartier cu străzi de case și blocuri cu 4 etaje, în care ajungem să ne cunoaștem repede între noi, mai ales când copiii se împrietenesc între ei în parc, când merg la colindat sau când facem o gașcă și mergem la meciuri. Niciunul dintre noi nu a crezut că bumți-bumți se va auzi asurzitor până la 5 dimineața, 3 zile consecutive. Ne-am consolat între noi, am zis că e o neînțelegere, ar fi ilegal. Primăria Capitalei nu ar da autorizație pentru așa ceva, că doar legea spune că în zonele rezidențiale, zgomotul e permis până la ora 22.

Legea nr. 61/1991:
Art. 2:
Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
(…)
26) tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
27) organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban;

Se dă o derogare, 2-3 ore, dar 7 ore?! Trei zile la rând?! N-are cum!

Cel mai pesimist scenariu se verifică însă. Pe site scrie clar, organizatorii sunt și mândri de isparva lor: 7 scene, 3 zile până la 5 AM!

Știind înfiorarea cu care primarul apără Delta Văcărești sau Roșia Montană, mi-a părut rău că nu suntem un soi de broaște sau niște râme, niște pârși pe cale de dispariție, că sigur am fi fost mai protejați de asemenea situații aberante.

Este bine știut că PMB a anunțat că sunt mari costurile de întreținere a Arenei Naționale și că trebuie recuperați banii prin închirere. „Închirierea Arenei Naţionale a adus în acest an Bucureștiului venituri de 3,2 milioane de lei, iar aproape jumătate din această sumă este obţinută ca urmare a contractului pentru Saga Festival”, a declarat Nicușor Dan.

Cu asemenea argumente însă, putem construi mall-uri în parcuri, putem dărâma orice casă pentru a face un bloc. Numai că nu putem, tocmai. Există legi care nu ne permit să facem orice pentru a lua un ban la buget. În situația de față, nu putem vinde 3 nopți ale miilor de locatari din zonă indiferent câte milioane ar aduce. Pentru că cetățenii au DREPTURI. Iar aleșii or ar trebui să le apere.

SAGA Festival are un renume deja. Anul trecut, la ROMAERO Băneasa, traficul a fost paralizat în zona de nord a Capitalei, făcând aproape imposibile intrarea sau ieșirea din oraș.  Ba mai mult decât atât, organizatorii au primit amenzi de la Poliție, din cauza zgomotului, de 23,500 lei.

Conform articolului de mai sus, Primăria Capitalei s-a spălat pe mâini susținând că nu are atribuții de autorizare a organizării festivalurilor pe domenii private, ci doar în spații publice. Iar SAGA Festival a avut loc în incinta ROMAERO Băneasa, o incintă privată.

23,500 lei, adică 4,700 euro, atât i-a costat pe organizatori să chinuiască până la 5 dimineața un cartier întreg. Cam 1,500 de euro pe noapte. Ieftin, nu vi se pare? Nici măcar un euro de persoană.

Anul acesta, deloc surprinzător, SAGA Festival s-a mutat în alt cartier. Îmi imaginez că atâta timp cât cetățenii se plâng după eveniment, nu înaintea lui, se vor tot muta, până epuizează toate cartierele bucureștene.

Primăria nu mai are nicio scuză. La Arena Națională ei au autorizat evenimentul. 7 scene timp de 3 nopți, toată noaptea, până la răsărit: cum este posibil? Și ca în „Cronica Unei Morți Anunțate”, de Marquez, de ce nu face nimeni nimic să oprească tragedia?

Am o listă de întrebări retorice, la final:

 • Cât o fi costat liniștea noastră, pe lângă costul chiriei?
 • Cine o fi încasat acest preț?
 • Ce vom face noi, în prima noapte, în a doua sau în a treia, când nu ne vor copiii nici ora 3 dimineața, din cauza zgomotului infernal?
 • Ce ne va spune Poliția când vom suna să reclamăm zgomotul și faptul că pe Arena Națională nu se respectă legea?
 • Cum vom funcționa luni, la școală și la serviciu, după 3 nopți nedormite?
 • Cu ce ne va încălzi faptul că organizatorul plătește amenzi de câteva mii de euro?

Dacă ne mutăm cu toții temporar, ca refugiații, să scăpăm de bombardamentele DJ-ilor, oare ar veni Nicușor Dan împreună cu consilierii generali să petreacă 3 nopți albe la mine în casă?

Am citit că dl. primar are tot doi copii, îl felicit sincer și îl întreb: ce ar face dacă am fi vecini? Cum și-ar culca copiii? Ce fel de dopuri de urechi folosește? Unde ar suna să reclame situația imposibilă, încălcarea drepturilor sale?”

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. Ce smiorcait, bozeeeee! 🤦

  1) Arena Nationala NU este in imediata apropiere a blocurilor sau caselor de pe str. Maior Coravu, asa ca NU se aplica acele prevederi din lege.
  Poate altele.

  2) Bumti-bumti va avea boxele in interiorul arenei, in groapa, nu e ca si cum ar fi pe terenul de langa turnul parasutistilor.

  3) Supararea trebuie sa apara dupa ce a fost, intr-adevar, asurzit. Nu inainte, pe presupuneri!
  Sigur ca nu sustin ca va fi ca intr-o seara linistita de vara.

  4) Uite ca i-a venit randul, ca altor cetateni, sa ii rada Politia in nas ca ei nu sunt decibelmetru, ca sa isi dea seama daca zgomotul este asurzitor sau nu, iar cei in drept sa foloseasca decibelmetre au program pana la 16:30.

  Nasol cand n-ai facut nimic 30 de ani si acum a venit randul tau sa ai nevoie de autoritati …

  5) Cand se duce el cu vecinii la meci, pe Arena Nationala, toata zona e inchisa si cei care nu dau doi bani pe fotbal sufera ca nu pot alerga sau traversa prin arena. Ce-i de facut?!
  Este un pret pe care fiecare il plateste, in diferite moduri, pentru functionarea societatii. Avantaje (parc aproape, nu auzi zdranga-zdranga tramvaiul toata ziua, aer curat, etc) si dezavantaje (cateva seri cu aglomeratie de suporteri, cateva seri cu zgomot, poate doua nopti pe an cu geamurile inchise vara).

  Hai, sa nu exageram …
  Ne verificam luni! 👍

  • Macar stai in buc? :))

  • Se vede si-n Braille, nu? 😜

  • Nu stiu puteai sa zici stau in zona au mai fost concerte/meciuri nu e asa grav. Poate respectivul plangacios vrea o tara ca afara unde se termina repede cu zgomotul seara si concertele se tin inafara oraselor gen tomorrowland si altele.

  • Ai, mă, cum să nu, cunosti tu perfect Vatra Luminoasă. Se vede din ce scrii.:). Omul a uitat să zică si de Spitalul de Copii Gomoiu de unde sigur se va auzi balamucul.
   Toată tevatura cu un meci pe Arena Națională inseamna cateva ore, iar, de cele mai multe ori, sunt spectatori puțini, că Romanika a ajuns în liga foarte mică de fotbal. Si se incheie cel târziu la ora 23.
   Dar să dai drumul la balamuc 3 nopti consecutive până la ora 5 dimineața intr-un cartier foarte liniștit si să pretinzi sacrificii in numele bucurestenilor e prea mult.
   As propune ca ND să stea cu tot cu familia, inclusiv bebelusul de cateva zile, într-o casă din acest cartier in acea perioadă.
   Poate, data viitoare, fostul activist care chiar se agita pentru Bucuresti se gândește mai mult înainte să semneze nebunii.
   Ce-i drept, cred că e disperat pentru că Vrăjitoarea cea Rea, Firoaica de Voluntari, a băgat Bucureștiul in faliment, consumand pe prostii banii din bugetul primăriei, bani multi dintr-o perioadă economica fastă, așa cum face si acum la Ministerul Nimicului.
   Poate ar trebui un pic întrebată si Firoaica cum a consumat ea așa banii, cu foarte mare avânt și nu pentru dezvoltarea orașului.

  • @Arici, nu prea stii zona, las-o asa.
   Gomoiu nici macar nu e aproape de arena, e la vreo 2 statii de tramvai. Daca vrei sa te dai lovit in aripa, zi de spitalul Monza.

   Sau ala e spital privat iar Gomoiu e pentru copii si astfel umbli mai usor la sentiment?! 🤦

   Stii regula, da? Cand iti umbla cineva la sentiment, imediat pui mana peste portofel! 💡

 2. Cu redbull

 3. Dopuri de urechi

 4. Locuitorule din Vatra Luminoasă, sfatul meu e dansați all night long, cu .țâncii și bunicile laolaltă. Apoi, la lucru ( sanchi) zici .că te-ai distrat maxim la concert. “ Necazul” vostru .nu face decât să amuze. Ia-ți un cort .și du-te in Delta Văcărești, cu cortul, să te joci cu castorii și chițcanii dacă nu-ți plac digeii. . Enjoy! Have fun! Let the music play! 😀😀

  • Sfatul tau e irelevant si doar scoate la iveala lipsa de empatie combinata cu doza exagerata de prostie.

  • @Marcel Furacu – Aaaa, te temi ca-și pune cortul. pe locul unde. pescuiești broscoi, să-i faci tocană… La muncă, parazitule! 😀

 5. Smiorcaiala unui bunic comunist.

  • Nenorociti rau „bunicii comunisti” cu pretentiile astea exagerate sa se poata odihni pe timp de noapte.

  • Nu chiar nenorociti, doar nerezonabili.
   E vorba de 2 nopti + 1 de Revelion din 365.
   Mai putin de 1%.

   Cum ti se pare acum?!

  • Nu chiar ne norociti, doar ne rezonabili.
   E vorba de 2 nopti + 1 de Revelion din 365.
   Mai putin de 1%.

   Cum ti se pare acum?!

 6. Omul are dreptate … Arena Nationala este in mijlocul unor cartiere rezidentiale (vatra luminoasa este unul dar sunt si zonele Iancului, Basarabia si Chisinau pline de blocuri. Nu prea poti sa faci concerte ca in Vest, in mijlocul blocurilor. Romexpo sau Peninsula erau mai bune locatii, de exemplu.
  Sa mai spunem ca sunt si doua spitale la 100 de metri de noua sala de concerte … spitalul Ilfov si spitalul de copiii Gomoiu?
  In plus ,din pacate, Nationala Romaniei de fotbal a fost alungata la un meci decisiv de pe un stadion care a fost construit sepcial pentru ea, din cauza acestui festival. Citeam ca au inchis Arena si spatiul din jurul ei timp de o luna si au interzis oamenilor sa mai practice sport in zonele respective
  Sper ca Arena Nationala sa fie redata sportului si pentru concerte sa fie organizat un alt spatiu in Bucuresti iar Primaria sa autorizeze pentru ultima data asa ceva in mijlocul zonelor rezidentiale.

  • Vad ca in Cluj se poate .

  • Ce zici de cei care nu sunt interesati de fotbal dar sunt interesati de concert? Toti cetateni ai patriei si arena facuta din banii tuturor.

   Cine are prioritate si de ce?!

 7. Aduce turisti si bani orasului . Asa ca nu va mai plangeti daca vreti apa calda la iarna 🙂

 8. Sa vedeti, mai corect spus sa auziti, ce-i pe litoral timp de doua luni, 24 din 24…DOUA LUNI!!!
  O mizerie…Daca faci altceva decat turism iti blestemi zilele. Si aia care fac turism isi bleastama zilele, majoritatea asteapta sfarsitul sezonului, nu iubeste nimeni nici turistul si nici zgomotul si harmalaia pe care el o aduce. Ce bine ar fi daca ne-am civiliza si noi! Pana si in Ibiza la miezul noptii se lasa linistea, au inventat discoteci in care lumea primeste casti si toti clientii danseaza dar cu muzica in casti… asta in urma protestelor localnicilor satui de harmalaie si betivi pusi pe urlat la orice ora din zi si noapte. Toparlanul de la noi trece la doua dimineata cu boxa poseta data la maxim. N-avem legi sa ne protejeze de haosul fonic, deduc ca nici respect pentru cetateni, n-are cine sa gandeasca legile astea, sa le propuna, voteze, promulge si nici cine sa verifice ca ele sunt aplicate. „N-ai cu cine!”

 9. Abia astept BUBUIALA !!!!!

 10. „”Comunitatea unita”” din vatra luminoasa ar fi trebuit sa protesteze din momentul in care a fost inchisa (timp de o luna, pt pregatirea saga!!!) zona de sport si promenada din jurul stadionului, hectare intregi. E al doilea an conscutiv cand primaria generala isi bate joc de oamenii din sectorul 2, furandu-le cu lunile, zone intregi de facut sport. Anul trecut cu euro, anul asta cu saga. Toate astea pentru ca e mai usor sa abuzezi oamenii, sa inchizi hecatre intregi, decat sa te organizezi si sa creezi culoare de acces in stadion pt organizatorii evenimentelor respective.

 11. Ce sa faca politicienii primari, paine si circ ca sa -i lase in pace cetatenii, sa poata fura in liniste.Va dati seama ce bani isi trag de la fiecare invitat.La craiova pentru un festival de teatru prin 2007 se ceruse un miliard numai unei trupe de teatru de cineva in numele primarului. Acum va face si olgutanca la craiova untold, ca de incalzit oamenii cica nu e rentabil iarna. Borfasa asta cu mafia interlopa a imobiliarelor e bagata pana la gat dar cu legea de citit si respectat mai greu.Asta e cand nu intelegi menirea ta si crezi ca ai ajuns primar ca sa Furi bani publici.Ia uitativa in declaratia ei de avere sa vedeti cate terenuri are, ca cand a venit in politica a venit cu palma in fund si cauta pixuri pe sub mese.

 12. De ce nu va mutati in afara orasului la casa? Daca plangeti atat. Comunismul a murit in 89

 13. Legea e lege doar pentru căței, nu pentru dulăi !