G4Media.ro

S-au încheiat alegerile legislative în Islanda / Pentru prima oară în istorie,…

S-au încheiat alegerile legislative în Islanda / Pentru prima oară în istorie, femeile devin majoritare în Parlament / Partidele aflate la putere obțin cele mai multe voturi

Într-un scrutin din care partidele centriste au ieșit pe primele locuri, Islanda a votat duminică, pentru prima oară în istorie, un parlament în care femeile sunt majoritare, relatează AP.

După numărarea tuturor voturilor, femeile au obținut 33 din cele 63 de locuri din Parlamentul Islandei. Cele trei partide care formează coaliția actuală de guvernare au câștigat 37 de locuri, cu două mai multe decât aveau până acum.

Acest rezultat a fost obținut în ciuda performanțelor slabe a partidelor de stânga, unde candidații cei mai populari au fost, de regulă, femei.

Un profesor de științe politice islandez a spus că normele de gen implementate de partidele de stânga în ultimul deceniu au reușit să creeze o nouă normă în lumea politică a țării.

„Nu mai este acceptabil să ignori egalitatea de gen când alegi candidați”, a spus el.

În ciuda sondajelor, Partidul Independenței, un partid de centru-dreapta, a obținut cele mai multe voturi din care au rezultat 16 locuri în Parlament, dintre care șapte pentru femei. De asemenea, Partidul Progresiv, tot un partid centrist, a câștigat 13 locuri.

În ultima legislatură, aceste două partide, împreună cu Partidul Verde (de stânga), au format coaliția de guvernare.

Cele trei partide nu au anunțat încă dacă vor continua coaliția în aceeași formulă, dar, având în vedere susținerea alegătorilor, acesta este cel mai plauzibil scenariu.

În ceea ce privește probleme de pe agenda publică, schimbările climatice au fost cele mai importante pentru cetățenii islandezi. O vară incredibil de caldă și topirea ghețarilor au fost unii dintre factorii care au crescut importanța schimbărilor climatice pentru electorat.

Totuși, asta nu s-a tradus în susținere pentru partidele de stânga care au promis reducerea și mai drastică a emisiilor de dioxid de carbon în campania electorală.

Foto: Premierul Islandei, Katrin Jakobsdottir, în campanie electorală; Sursa: Facebook / Katrin Jakobsdottir

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Femeile sunt scorpion în orice funcție ar fi promovate, dar docile si obediente ca subaltern.
    Trăiască matriarahatul!

  2. Sper ca sunt competente, caci altfel care-i rostul ? Cat despre promovarea unor astfel de stiri ca si cum ar fi o victorie, ma intreb a cui si impotriva ?