G4Media.ro

Rusia şi Coreea de Nord ar urma să semneze un parteneriat strategic…

Photo by Vladimir SMIRNOV / POOL / AFP

Rusia şi Coreea de Nord ar urma să semneze un parteneriat strategic în timpul vizitei lui Putin

Rusia şi Coreea de Nord vor semna „documente importante” cu ocazia vizitei pe care preşedintele rus Vladimir Putin o va efectua la Phenian marţi şi miercuri, a anunţat luni Kremlinul, menţionând inclusiv posibila semnare a unui „parteneriat strategic”, transmite AFP, citată de Agerpres.

Preşedintele rus va sosi marţi seară la Phenian, dar întregul său program oficial se va desfăşura a doua zi, a declarat presei ruse consilierul diplomatic al liderului de la Kremlin, Iuri Uşakov.

„Documente foarte importante, foarte semnificative” vor fi semnate, a mai spus oficialul rus, vorbind chiar despre „posibila încheiere a unui acord de parteneriat strategic global” între Rusia şi Coreea de Nord.

„Acest tratat, dacă va fi semnat, va fi desigur condiţionat de evoluţia profundă a situaţiei geopolitice în lume şi în regiune şi de schimbările calitative care au avut loc recent în relaţiile noastre bilaterale”, a explicat consilierul lui Putin. Asupra acestui tratat „părţile încă lucrează şi o decizie finală asupra semnării lui ar putea fi luată în orele următoare”, a mai spus Iuri Uşakov, transmite Agerpres.

Acesta a anunţat de asemenea că preşedintele rus şi liderul nord-coreean Kim Jong-un vor face „declaraţii de presă”.

Printre oficialii care-l vor însoţi pe Putin în această vizită se vor număra ministrul de externe Seghei Lavrov şi cel al apărării Andrei Belousov, doi vicepremieri şi şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos.

Supuse unor sancţiuni internaţionale de anvergură, Rusia şi Coreea de Nord şi-au dezvoltat considerabil relaţiile după lansarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022. Kim Jong-un s-a întâlnit ultima dată cu Putin în timpul vizitei pe care a efectuat-o în Extremul Orient rus în septembrie 2023. Liderul nord-coreean a lăudat atunci legăturile „puternice de fraţi de arme” care datează din epoca sovietică între Moscova şi Phenian, dar cu acea ocazie nu a fost anunţată semnarea vreunui acord oficial.

Potrivit statelor occidentale, Coreea de Nord a furnizat Rusiei mari cantităţi de muniţii pentru războiul din Ucraina, iar Pentagonul a acuzat săptămâna trecută Moscova că a folosit recent în acest conflict rachete balistice nord-coreene. În schimbul muniţiilor livrate, Coreea de Nord a primit din partea Rusiei alimente şi asistenţă pentru programul său de sateliţi, conform informaţiilor obţinute de SUA şi Coreea de Sud.

După vizita la Phenian, Putin este aşteptat în Vietnam.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Le vor produce astia rusilor milioane de obuze….