G4Media.ro

Rusia și Belarusul au convenit să-și întărească relațiile economice: Pachet de 28…

Rusia și Belarusul au convenit să-și întărească relațiile economice: Pachet de 28 de programe care vizează „unificarea legislaţiei ruse şi belaruse în diferite sectoare economice” şi „construirea unor pieţe financiare şi energetice unificate”

Preşedinţii rus şi belarus, Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko, au căzut de acord joi asupra întăririi integrării economice a ţărilor lor, a căror apropiere a fost relansată de la o mişcare de protest reprimată în Belarus, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Într-o conferinţă de presă la Kremlin, cei doi lideri au anunţat semnarea unui pachet de „28 de programe” pentru a consolida „Uniunea Rusia-Belarus”, o alianţă politico-economică datând din 1999.

Potrivit lui Putin, aceste programe vizează „unificarea legislaţiei ruse şi belaruse în diferite sectoare economice” şi „construirea unor pieţe financiare şi energetice unificate”.

De asemenea potrivit preşedintelui rus, acestea trebuie să permită „realizarea unei politici industriale şi agricole comune”. El a menţionat de asemenea crearea unei pieţe unificate a gazelor între cele două ţări înainte de 2023.

Rusia şi Belarus sunt aliaţi cu relaţii în care alternează perioade de apropiere şi disputele, în special energetice.

Dar de un an încoace, cele două foste republici sovietice s-au apropiat în urma represiunii de către Lukaşenko a unui val de proteste istorice împotriva realegerii sale în august 2020, aminteşte AFP.

Cu sprijinul neclintit al Moscovei, liderul belarus a încarcerat sute de opozanţi, acuzând Occidentul – care a adoptat sancţiuni împotriva Minskului – că a instigat o revoluţie împotriva sa.

Putin însă a precizat joi că problema integrării politice în continuare nu a fost abordată, argumentând că este necesar „să se creeze mai întâi o bază economică”.

Din punct de vedere militar, Minskul şi Moscova sunt membri ai Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă ce regrupează alte patru ţări din Caucaz şi Asia Centrală.

Întâlnirea dintre Putin şi Lukaşenko a avut loc în ajunul începerii unor exerciţii militare comune majore în Rusia şi Belarus.

Sursa foto: Twitter/ President of Russia

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Dupa Lukasenko urmatorul presedinte al Belarusului o sa fie Putin

  • @Vasile, nu cred, de 20 si ceva de ani joaca scena asta Lukasenko, de fiecare data cand e pus la colt de comunitatea internationala si are nevoie de ajutor, spune Rusiei ca vrea uniune (strategie folosita mai subtil si de catre Moldova, fie fata de Rusia fie fata de Romania)

   Putin joaca si el in scena asta deja plictisitoare pt a mai strange niste voturi (urmeaza in cateva saptamani alegeri in Rusia iar partidul lui se clatina).

 2. Lasa ca suntem noi pro americani si platim gazul si energia de ne rupem.

  • Dar protectia oferita de americani ne place.Ne place si sa primim bani de la europeni, ne place si sa calatorim liber si sa muncim pe salarii de 4 ori mai mari ca in Ro.

   Daca tara asta nu se orienta spre UE si america, arata exact cum arata Belarusul politic si economic. Ce e drept, probabil primeam gaze mai ieftin.

   Hai sa mai terminam cu gargara ieftina, asta in caz ca nu esti platit de vreo ambasada sa lasi comentarii de genul..