G4Media.ro

Rusia recrutează profesori, muncitori în construcții și politicieni pentru a „reconstrui” Ucraina…

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Rusia recrutează profesori, muncitori în construcții și politicieni pentru a „reconstrui” Ucraina ocupată / Salariile triple față de media pieței nu îi conving pe ruși

Autoritățile ruse au lansat o campanie de recrutare de lucrători esențiali pentru „reconstrucția” teritoriilor din estul Ucrainei ocupate de forțele sale, potrivit anunțurilor publice de locuri de muncă online și rapoartelor de presă, citate de The Moscow Times.

De când și-a mutat accentul invaziei sale spre est, în urma unui efort eșuat de a cuceri Kievul, Rusia a declarat că obiectivul său principal este de a „elibera” zonele din estul și sudul Ucrainei populate predominant de vorbitori de limbă rusă.

Acum, oficialii par să mizeze pe cei mai săraci și mai patrioți cetățeni ai Rusiei pentru a ajuta aceste regiuni să se refacă după devastarea provocată de ofensiva sa de patru luni, oferind salarii peste medie și o mulțime de beneficii.

Zeci de anunțuri de locuri de muncă de pe piața online rusă Avito solicită zidari, mecanici de acoperișuri, zugravi și sudori să se alăture reconstrucției Donețkului, capitala autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR).

Majoritatea anunțurilor vizează utilizatorii din afara marilor centre urbane și promit salarii inițiale de două sau trei ori mai mari decât media regională.

Lucrătorilor li se promite, de asemenea, un pachet impresionant de beneficii, inclusiv acoperirea tuturor meselor și a locuinței, concedii plătite, oportunități de „creștere în carieră” și chiar un bonus de 60 de dolari în numerar pentru recomandarea unui prieten de încredere.

Deși anunțurile sunt postate de antreprenori privați, unele menționează că proiectul este sponsorizat de Ministerul rus al Construcțiilor și sunt însoțite de sloganuri motivaționale precum „Să reconstruim Donbasul împreună”.

Potrivit anunțurilor, toți lucrătorii care se aventurează în misiunea patriotică vor trebui să fie supuși unui control din partea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

În timp ce muncitorilor în construcții li se promite că vor fi „trimiși” în teritoriile ocupate „în câteva zile”, anunțurile nu menționează nicio compensație în cazul în care un muncitor ar putea fi rănit sau ucis.

Recrutorii din domeniul construcțiilor contactați de The Moscow Times au refuzat să comenteze cu privire la siguranța muncitorilor sau la eventualele despăgubiri.

Organizațiile de voluntariat pro-guvernamentale rusești ar fi recrutat și trimis profesioniști pentru misiuni „umanitare” în republicile separatiste din estul Ucrainei de luni de zile.

Potrivit grupului umanitar „Împreună cu Donbas”, afiliat guvernului, zeci de psihologi și profesori ruși lucrează în prezent în cadrul unei misiuni de voluntariat în Mariupol, portul din sudul Ucrainei care a fost aproape complet distrus de forțele rusești înainte ca acestea să-l captureze luna trecută.

Spre deosebire de muncitorii din construcții, se pare că profesorii sunt recrutați prin canale private, cum ar fi grupurile de socializare închise din cadrul universităților specializate în formarea profesorilor.

Potrivit site-ului de știri Tayga.info, cu sediul în Siberia, un astfel de mesaj de recrutare care căuta profesori de „toate materiile” a apărut într-un chat al studenților de la Universitatea Pedagogică de Stat din Novosibirsk.

„Sarcinile [sunt] de a asigura începutul anului școlar, de a organiza activitatea de instruire și de educație și de a lucra cu copiii”, ar fi spus mesajul cu privire la „călătoria de afaceri” în regiunile ocupate Herson și Zaporojie,

Universitatea a precizat că mesajul nu este autentic.

Preocupările legate de siguranță sunt unul dintre principalii factori care împiedică recrutarea de profesori cu studii în Rusia pentru teritoriile ocupate, potrivit lui Daniil Ken, liderul sindicatului independent Alianța Profesorilor, care este afiliat cu criticul Kremlinului încarcerat Aleksei Navalnîi.

În ciuda faptului că salariile promise sunt de până la nouă ori mai mari decât media din regiunile de recrutare, cererea pentru posturile didactice vacante în estul Ucrainei rămâne scăzută, a declarat Ken.

„Sper că unii oameni au o înțelegere morală că a merge în teritoriile ocupate este greșit, dar există și o evaluare rațională a riscurilor”, a declarat marți Ken pentru postul de televiziune polonez Belsat TV.

Un succes mai mare pare să aibă recrutarea continuă a oficialilor, a deputaților locali și a activiștilor loiali Kremlinului, a relatat ziarul Vedomosti la începutul acestei săptămâni.

Politicienilor care merg în republicile separatiste Donețk și Lugansk li se garantează o dublare a salariilor și chiar li se promit promovări la întoarcerea în Rusia, a relatat luni ziarul Kommersant.

Mai mulți politicieni regionali bine cunoscuți au fost deja promovați în poziții importante în republicile separatiste.

Rostislav Antonov, deputat în orașul siberian Novosibirsk, a fost numit consilier umanitar al liderului DNR, Denis Pușilin, la începutul acestei luni.

„Încă de la începutul operațiunii speciale, am petrecut mult timp pe teritoriul Republicii Donețk, lucrând pe teritoriile eliberate și ajutând oamenii. Acest statut oficial îmi va permite să lucrez cu mai multă dedicare”, a scris Antonov pe canalul său Telegram, folosind termenul guvernului rus pentru războiul din Ucraina.

Antonov a declarat că își va păstra postul de salariat în Consiliul Deputaților din Novosibirsk și că va putea „să-și îndeplinească responsabilitățile” acasă, în ciuda noului său rol „onorabil și important” în Donețkul ocupat.

Dar, spre deosebire de fervoarea patriotică a oficialilor regionali recent promovați, rușii obișnuiți ar putea fi pur și simplu mai puțin optimiști în ceea ce privește perspectivele lor de viitor în teritoriile recent „eliberate”.

„Există o mare probabilitate ca [teritoriile] să fie supuse unei contraofensive din partea forțelor ucrainene. Atunci, unii … s-ar întoarce în Rusia într-un sac de cadavre”, a mai explicat Ken.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Sesiunea de comentarii pentru restul articolelor de politica imterna este imchisa de noii actionari gepatrumedia

  2. o munca inutila si de o parte si de alta . trebuie sa treaca decenii ca cineva sa se incumete sa bage banii in reconstructie .

  3. Normal ca nu se inghesuie nimeni, salariul mediu in regiunile sarace ale Rusiei e undeva la 50 dolari pe luna, triplu ar fi 150, bani pentru care trebuie sa fii si calificat si iti risti si viata….. Riscul nu vine numai de la o eventuala contraofensiva ci si de la actiunile de partizanat si „iubirea si recunostinta” vesnica pe care le o vor purta Ucrainienii pentru crimele si distrugerea pe care le-au facut

  4. Cum naiba ruși distrug Ucraina dar ei nu dau o rachetă in rusia …??

  5. Vor urma si alte judete ale frumoasei Romanii in care tinerii informatori vor fi deconspirati ???
    Sau dna Nagat vrea sa pozeze in cea care da de pamant cu Securitatea, dupa ce ni l.a livrat pe Basescu Traian de doua ori imaculat ?
    Ar fi interesant de aflat cati dintre tinerii informatori/colaboratori de atunci (1980-1989) sunt acum sefi de institutii !!! Ca de aia merge treaba bine in Romania ….