G4Media.ro

Rusia interzice discuțiile publice despre strategia armatei, moralul trupelor și mobilizarea recruților

foto: Wikipedia

Rusia interzice discuțiile publice despre strategia armatei, moralul trupelor și mobilizarea recruților

Autoritățile ruse au interzis discuțiile publice despre o gamă largă de subiecte militare neclasificate, ceea ce, potrivit activiștilor, va împiedica efectiv publicul să afle informații cruciale despre forțele armate, scrie The Moscow Times.

Ordinul de 60 de puncte al Serviciului Federal de Securitate (FSB), care intră în vigoare la 1 decembrie, enumeră informațiile care nu sunt clasificate ca secret de stat, dar care „pot fi folosite de state, organizații și cetățeni străini împotriva securității Rusiei”.

Printre subiectele interzise la discuții se numără structura și mărimea forțelor armate ruse.

Alte domenii interzise sunt armele, desfășurarea și antrenamentul trupelor, precum și moralul trupelor și infracțiunile comise de membrii forțelor armate.

De asemenea, subiectele legate de mobilizare și apărare civilă nu pot fi discutate în mod deschis, la fel ca și evaluările și previziunile privind situația militară și strategică a Rusiei.

Lista FSB reflectă interdicția de anul trecut privind schimbul de informații neclasificate în industria de apărare și spațială a Rusiei.

Ea a fost revizuită luna trecută pentru a include informații despre transportul personalului militar și construcțiile militare în curs de desfășurare.

„Scopul legii actualizate cu lista FSB este de a ne asigura că nu vedem nimic”, a declarat miercuri Serghei Krivenko, șeful ONG-ului Citizen, Army & the Law, cu sediul la Moscova.

Cei care împărtășesc informațiile în mod public riscă să fie etichetați drept „agenți străini”, o denumire din epoca sovietică care implică reguli și restricții draconice.

„Aceasta nu se referă doar la agenți străini, ci și la cetățeni obișnuiți care pot fi recunoscuți ca distribuitori de informații dăunătoare Rusiei”, a declarat Krivenko pentru Sever.Realii, o filială regională a organizației de știri Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), finanțată de SUA.

Avocatul proeminent pentru drepturile omului Pavel Chikov a încercat să risipească „alarmismul nejustificat” cu privire la listă, sugerând că este puțin probabil ca FSB să înceapă să aplice fără discernământ eticheta de „agent străin” tuturor celor care discută despre războiul Rusiei din Ucraina.

„Până în prezent, nu se cunoaște niciun caz de aplicare a listei [FSB]”, a scris Chikov joi pe rețelele de socializare. „Acest lucru, desigur, nu înseamnă că acest lucru va continua”.

De asemenea, joi intră în vigoare legea extinsă a Rusiei privind „agenții străini”, care va oferi autorităților ruse o marjă de manevră suplimentară pentru a declara cetățeni și organizații „agenți străini”.

„Pentru a fi catalogat ca agent străin în zilele noastre, nici măcar nu ai nevoie de finanțare străină, este suficientă influența străină”, a declarat Alexander Peredruk, care a reprezentat mai mulți „agenți străini” în instanță.

Unii avocați consideră că lista de 60 de puncte se aplică doar membrilor serviciilor de securitate ale Rusiei și nu limitează discuțiile publice despre chestiuni sensibile, dar neclasificate, potrivit Sever.Realii.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

8 comentarii

 1. Pe scurt,in Rusia este interzisa discutia despre razboi. La tv or sa vorbeasca despre noua Lada etc.

 2. Imaginați-vă să intrați la pușcărie dacă zici m**e Iohannis….Avem noi problemele noastre dar e bine in România .

 3. Deci ciocu mic si joc de glezne….. pe front.

 4. De ce? Fiindcă armata rusă e alcătuită și condusă de ratați incompetenți.

 5. Mai ramane sa le interzica sa respire. Si cand te gandesti ca hauristii nostrii cu doi neuroni viseaza sa devina sclavi putinisti cand cetatenii putinisti traiesc in halul asta.
  Unde draq sunt ji.godiile platite cu ruble sa nu acuze ca suntem sclavi europeni. Daca libertatea de exprimare,de informare,de a protesta inseamna sclavie cum se poate numi ceea ce le face Putin mujicilor acum dupa ce 20 de ani le-a vandut resursele in beneficiu personal?

 6. Incet, incet nu va mai voie sa vorbesti in public. Mai rau decat in „1984”.

 7. Ce nu spune omul la betie.Cum orcii sunt cu vodka in nas mereu, au o scuza.

 8. E ceva care sa nu poată fi interzis în Rusia?
  Da, dreptul de a fi de acord cu Putin și de a-l linge în c. r!