G4Media.ro

Rusia continuă să importe echipamente electronice occidentale în ciuda sancțiunilor

Sursa foto: Unsplash / Anne Nygård

Rusia continuă să importe echipamente electronice occidentale în ciuda sancțiunilor

În pofida sancțiunilor, Rusia continuă să importe cipuri și alte componente ale produselor electronice occidentale avansate în valoare de miliarde de dolari prin intermediul unor companii-paravan și al unor țări care nu s-au alăturat sancțiunilor, arată o investigație comună a Reuters și a Institutului Regal Britanic de Cercetare pentru Apărare (RUSI), transmite BBC.

Potrivit acestei investigații, în timpul celor șapte luni de război și sancțiuni, din martie până în octombrie inclusiv, Rusia a importat produse electronice în valoare de cel puțin 2,6 miliarde de dolari, iar cel puțin 777 milioane de dolari din această sumă au provenit din produse ale companiilor occidentale ale căror cipuri au fost găsite în rachetele și tehnologia rusească: producătorii americani Intel Corp, Advanced Micro Devices Inc. (AMD), Texas Instruments Inc. și Analog Devices Inc., precum și germanii de la Infineon AG.

Acestea sunt date oficiale ale vămilor rusești și nu toate aceste electronice fac obiectul sancțiunilor, dar Reuters și RUSI arată și partea din umbră a acestor importuri.

Agenția vorbește despre mai multe firme a căror cifră de afaceri a sărit brusc de la impunerea sancțiunilor, sau chiar au fost create în această primăvară. Aceste firme operează în Turcia, Hong Kong și alte puncte de tranzit din țări care nu au impus sancțiuni împotriva Rusiei.

„Investigația a scos la iveală o întreagă dispersie de importatori și exportatori care se ascund în umbră […] și a arătat că încărcături de semiconductori și alte bunuri de înaltă tehnologie continuă să ajungă în Rusia din Hong Kong, Turcia și alte centre comerciale”, scrie agenția.

Într-unul dintre exemplele citate de agenție, fire de la o firmă din Hong Kong sunt trase la ruși. În celălalt, o companie evident fictivă a fost creată în Rusia, înlocuind o companie care a căzut sub incidența sancțiunilor ca importator, și așa mai departe.

Toți interlocutorii agenției asociați cu aceste firme – cei care au acceptat să vorbească – asigură că nu sunt implicați în eludarea sancțiunilor, dar, de regulă, refuză să vorbească despre detaliile activității lor și despre conținutul încărcăturii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Epic failure.
    Daca si iranienii au fost in stare sa facă rost de componente electronice pentru drone, de ce nu ar putea si Rusia?
    In plus au si electronicele de la masinile de spalat jefuite de la ucrainenii de rand.

    • Chiar or ajunge componentele militare pe mana oricui ? Chipuri găsești și în jucării.

    • incarca si cu componente ne-militare … ies mai multe si mai proaste, dar asta e ce fac rusii: mult si imprecis, ideea e sa distruga cat mai mult si peste tot. au si precise, nu zic … dar baza e volumul

  2. Păpușa matrioska va fi de groază…chucky cu vodka în mana.

  3. Cam ineficace sancțiunile.
    De fapt la embargoul antirusesc participa cam 50% din economia mondiala. Rusii au mkdalitati de evitare. Prin Turcia, India, China. Chiar prin Afganistan și, de ce nu, prin Ucraina.

  4. Regimurile bazate pe violentă sunt foarte „inovative”la furat😆Dacă nu se opreste hemoragia asta,care închide cercul circuitului razboiului „în natură”,

  5. Regimurile bazate pe violentă sunt foarte „inovative”la furat😆Dacă nu se opreste hemoragia asta,care închide cercul circuitului razboiului „în natură”,la anul pe timpul asta vorbim tot despre razboi.

  6. Regimurile bazate pe violentă sunt foarte „inovative la furat”.😆Dacă nu se opreste hemoragia asta,care închide cercul circuitului razboiului „în natură”,la anul pe timpul asta vorbim tot despre razboi.