G4Media.ro

Rusia, acuzată că se amestecă în alegerile din India şi Brazilia. SUA…

Foto: Wikipedia

Rusia, acuzată că se amestecă în alegerile din India şi Brazilia. SUA rămân o ţintă electorală pentru hackerii Moscovei

Rusia ar putea viza instituţii mass-media din țări precum India și Brazilia pentru a se amesteca în alegerile din cele două state, a afirmat în fața congresmenilor americani un expert în media socială din cadrul Universității Oxford. Profesorul Philip N. Howard nu a oferit informaţii suplimentare privind declaraţiile sale, afirmând doar că situația ar putea fi mai periculoasă în acele țări în care mass-media nu este la fel de profesionistă ca în Statele Unite.

Declaraţiile expertului de origine canadiană au venit în contextul în care lideri din comunitatea de informaţii din Statele Unite au afirmat joi că adversari externi vor încerca să influenţeze alegerile din 2018 şi 2020 din America, atrăgând atenţia în special în privinţa Moscovei. „Continuăm să observăm o campanie generalizată de mesaje transmise de Rusia pentru a slăbi și a diviza Statele Unite,” a spus Dan Coats, directorul National Intelligence (DNI). Oficialii de la Washington cred că şi alte ţări urmăresc să se amestece în alegerile americane.

Remarcile lui Philip N. Howard, profesor în domeniul studiilor pe Internet la Institutul de Internet Oxford și la Colegiul Balliol de la Universitatea din Oxford, au fost făcute în cadrul unei audieri a Comitetului de Informaţii din Senatul american privind influenţa străină pe platformele de media socială.

Expertul a afirmat că situația ar putea fi mai periculoasă în acele țări în care mass-media nu este la fel de profesionistă ca în Statele Unite. Avertismentele sale privind interferenţa Rusiei în alegerile din Brazilia şi India prin intermediul presei au fost făcute în urma unei întrebări a senatoarei Susan Collins. Iniţial, Howard a oferit câteva exemple legate de ingerința Moscovei în mass-media din Ungaria.

„Statele Unite au cea mai profesionistă mass-media din lume. Ziariştii au învățat cu siguranță să-și evalueze sursele și să nu mai raporteze mesajele tweet, aşa cum sunt ele postate,” a spus Howard. El a adăugat că „o preocupare mai mare va exista printre instituțiile mass-media din ţările aliate democratice. Cred că rușii au trecut de la atacurile împotriva noastră în special către Brazilia și India. Acestea sunt alte democrații mari care vor organiza alegeri în următorii câţiva ani.” Potrivit expertului, „în timp ce continuăm să observăm o activitate semnificativă din partea Rusiei, aceste țări au instituții media care au încă nevoie să învețe, să se dezvolte.”

Audierea organizată de puternicul şi influentul comitet din Senatul american a vizat în special influenţele străine asupra platformelor media sociale, în particular interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite din urmă cu aproape doi ani. Într-o evaluare publicată în ianuarie 2017, agențiile de informaţii americane au concluzionat că Rusia s-a amestecat în scrutinul pentru Casa Albă din 2016 pentru a-l favoriza pe candidatul republican Donald Trump. Acesta a câştigat alegerile în faţa democratei Hillary Clinton. Moscova a negat amestecul în alegerile americane, iar o anchetă condusă de procurorul Robert Mueller investighează în prezent posbilele ingerinţe ale Kremlinului.

În cursul audierii, vicepreședintele comitetului, senatorul democrat Mark Warner, a afirmat că eforturile active ale Rusiei au scos la iveală o parte întunecată a ecosistemului social media. „Aceleași instrumente care răspândesc dezinformarea pot afecta negativ alte aspecte ale vieții noastre,” a spus Warner, adăugând că guvernul Statelor Unite nu este bine poziționat pentru a detecta, urmări sau combate aceste tipuri de operațiuni de influență pe platformele de media digitale.

Amestecul Rusiei, generalizat

Audierile din Senatul de la Washington au venit în contextul în care, joi, liderii comunităţii de informaţii din Statele Unite au avertizat că democraţia americană este o ţintă a adversarilor externi pentru alegerile care urmează în noiembrie 2018 şi în 2020. Gravitatea problemei şi dovada că Administraţia de la Washington ia în serios acest subiect au fost dezvăluite chiar de lista oficialilor prezenţi la conferinţă de presă desfăşurată la Casa Albă, care a inclus, pe lângă DNI Dan Coats, pe consilierul de securitate naţională al lui Trump, John Bolton, directorul FBI, Chris Wray, directorul Agenţiei pentru Securitate Naţională, Paul Nakasone şi directorul Homeland Security, Kirstjen Nielsen.

Referindu-se la eforturile Moscovei de sabotare a procesului electoral american, Dan Coats a afirmat: „Continuăm să observăm o campanie generalizată de mesaje transmise de Rusia pentru a slăbi și a diviza Statele Unite.” Oficialul american a spus că, până în prezent, eforturile celor care încearcă să se amestece în alegerile din SUA sunt „mai puţin robuste” ca în 2016 şi nu par să vizeze un singur partid.

Fără să elaboreze, Coats a precizat că Rusia nu este singura țară care încearcă să intervină în alegerile din SUA. Întrebat dacă acuză de amestec în alegerile din America doar Kremlinul sau şi persoane din Rusia ce au intenţii ilegale, Dan Coats a replicat că e vorba de „amândouă” cazurile.

Directorul National Intelligence a spus ca hackerii încearcă sa fure informaţii de la candidaţi si oficiali guvernamentali şi caută să influenţeze alegatorii americani prin aşa-numiţii „social media bots.” „Intenţia noastră astăzi este pur și simplu să spunem poporului american că recunoaștem amenințarea. Ea este reală,” a subliniat Coats, care a afirmat că agențiile de informaţii se întâlnesc săptămânal pentru a se concentra asupra securității electorale înainte de alegerile cruciale din toamnă. La 6 noiembrie, alegătorii americani vor alege toţi cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor, 35 de senatori (din totalul de 100), 39 de guvernatori şi vor vota în alte numeroase alegeri statale şi locale.

La rândul ei, Kirstjen Nielsen a afirmat că „însăşi democrația noastră este vizată… Alegerile libere și corecte sunt piatra de temelie a democrației noastre și a devenit clar că acestea au devenit țintă a adversarilor noștri.”

Dacă preşedintele Donald Trump a fost criticat până acum pentru că nu a sancţionat mai agresiv ingerinţele Rusiei în procesul electoral american, mesajul de joi al Casei Albe a fost extrem de clar. Directorul FBI a declarat şi el că „Rusia a încercat să intervină în ultimele alegeri și continuă să se angajeze şi astăzi în operațiuni maligne de influență… Este o amenințare pe care trebuie să o luăm extrem de serios,” în timp ce directorul NSA a spus că agenția sa și US Cyber Command sunt „pregătite să desfășoare operațiuni împotriva acelor actori care încearcă să submineze alegerile” din noiembrie 2018.

Cel mai recent caz de ingerenţă electorală a Moscovei este atacul împotriva a trei candidaţi la alegerile din toamnă, între care senatoarea democrată Claire McCaskill. Potrivit informaţiilor, agenţia rusă de informaţii militare GRU a încercat – fără succes – să obţină acces la parolele membrilor echipei de campanie a lui McCaskill. Atacurile informatice împotriva lui McCaskill şi ale celorlalţi doi candidaţi au fost detectate de Microsoft.

Analiştii cred că eforturile hackerilor ruşi au vizat cel mai vulnerabil sector al alegerilor americane – campaniile. Potrivit declaraţiilor lui Eric Rosenbach, care a servit ca șef al personalului pentru Departamentul Apărării din 2015 până în 2017 și a condus anterior activitățile cibernetice ale Pentagonului, campaniile sunt vulnerabile deoarece adesea nu au timp sau bani pentru a dezvolta planuri pe termen lung privind securitatea cibernetică și pentru că aduc mereu personal nou și voluntari. Cel mai des, aceştia nu au pregătirea adecvată şi sunt vulnerabili la atacurile hackerilor experimentaţi.

În opinia expertului, campaniile trebuie să înceapă să ia măsuri de securitate cibernetică mai elaborate, deoarece, până când Statele Unite nu vor putea pune în aplicare o politică care să împiedice în mod efectiv națiunile străine să intervină în mod digital în alegerile americane, ingerinţele externe vor continua. Dacă nu va fi Rusia, va fi altcineva, a spus Rosenbach, adăugând: „Este greu pentru mine să cred că infrastructura de campanie nu va fi atacată zeci de ani, poate chiar secole de-acum înainte.”

Surse: BBC, NPR, India Times

Foto: Wikipedia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Sa se fi sfarsit perioada Kofi Annan (RIP)? De mult?
    1. Tocmai am citit un news. Articolul dumneavoastra.
    2. Am mai citit unul. „Comitet ONU pentru drepturile omului solicită imperativ să i se permită fostului preşedinte Lula, acuzat şi condamnat în primă instanţă şi în apel pentru fapte grave de corupţie şi spălare de bani, să participe la alegerile din octombrie”.
    Ulterior dnul Unteanu de la Adevarul imi confirma ca nu e un „fake news”.
    Revine Petrobras in forta dupa scandalul din 2017?
    3. Mai 2017. Alegerile din Franta, 66,1% Macron si 33,9% Le Pen. Vi se pare mare distanta, cunoscandu-i pe francezi? Mie nu.
    Mai 2018. Intalnirea de la Paris a fortelor conducatoare din Libia, pentru alegeri pana la sfarsitul lui 2018. Actul se semneaza si in prezenta celor 5 membrii permanenti ai Consiliului de Securitate ONU.
    4. In iunie Digi imi spunea „SUA s-au retras din Comitetul ONU pentru Drepturile Omului”
    Dumneavoastra ce intelegeti? Putin cu Trump vorbesc din cand in cand la telefon?
    Au posibilitatea la numere personale, nestiute si necunoscute?
    Energia si sursele ei pun lumea in miscare?