G4Media.ro

Rumba congoleză, unul dintre cele mai influente genuri ale muzicii şi dansului…

sursa foto: Facebook/ Ministère de la Culture, Arts et Patrimoines RDC

Rumba congoleză, unul dintre cele mai influente genuri ale muzicii şi dansului african, are statut protejat de UNESCO

Rumba, unul dintre cele mai influente genuri ale muzicii şi dansului african, are statut protejat de UNESCO, acesta fiind rezultatul campaniei duse de Republica Democrată Congo şi Congo-Brazzaville, transmite News.ro.

Cele două ţări ocupă teritoriul vechiului regat Congo, unde îşi are originea dansul, potrivit aplicaţiei comune citate de BBC.

Cuvântul rumba vine de la termenul kikongo pentru ombilic, „nkumba”.

Rumba congoleză se alătură astfel altor tradiţii, precum muzica reggae din Jamaica şi mâncarea hawker din Singapore, care au fost incluse pe lista UNESCO a „patrimoniului cultural intangibil al umanităţii”.

Organismul cultural al Organizaţiei Naţiunilor Unite spune că oferirea acestui statut ajută la „menţinerea diversităţii culturale în faţa globalizării tot mai mari”.

Muzica şi dansul au devenit emblematice în lupta anti-colonială în secolul 20, a remarcat directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, care a adăugat că „natura politică a acestei muzici inspiră astăzi mulţi artişti din întreaga lume”.

În ciuda originilor africane, rumba este asociată de mulţi din afara continentului dansului latino. Rumba cubaneză a primit protecţia UNESCO în 2016.

Rumba „a fost parte a identităţii noastre, descendenţi ai Africii şi noi, toţi, de-a lungul anilor”, a spus anterior ministrul congolez al Culturii, Catherine Kathungu Furaha. „Vrem ca rumba să fie recunoscută ca a noastră. Este identitatea noastră”.

Stilul de rumba care a apărut în Cuba în secolul 19 îşi are rădăcinile în ritmurile sclavilor din centrul Africii, care erau combinate cu melodii ale colonizatorilor spanioli din insulă.

Ritmul şi-a păstrat caracterul atât de mult încât atunci când au fost exportate înregistrările pe vinil în Africa centrală, în secolul 20, a fost imediat recunoscut ca rumba. O diferenţă este aceea că ritmul congolez foloseşte maracas, nu tobe.

Printre pionierii genului rumba congolez se numără Wendo Kolosoy, Paul Nkamba, Franco & TPOK Jazz, Tabu Ley Rochereau şi Dr Nico. S-au remarcat apoi Le Grand Kallé, Papa Wemba şi Koffi Olomidé.

sursa foto: Facebook/ Ministère de la Culture, Arts et Patrimoines RDC

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Sa aiba si canibalismul, ca si aia „a fost parte a identitatii” lor.Si este in continuare.

  2. Un lot mare foarte mare de dansatoare de rumba nu ar strica sa naturalizam, aduce puțină culoare în viața bărbaților rumâni😆

  3. Inteleg sa protejezi ceva material, dar ce poti proteja la o muzica?

  4. Poza aia de la articol nu prea are legatura cu rumba congoleza… chiar deloc