G4Media.ro

Românii din diaspora vor putea vota timp de două zile la alegerile…

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe

Românii din diaspora vor putea vota timp de două zile la alegerile parlamentare. Legea a fost promulgată de Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care românii din diaspora vor putea vota timp de două zile la alegerile parlamentare, sâmbătă și duminică.

„Votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, care poate fi numai duminica. În străinătate, votarea se desfășoară și pe parcursul zilei de sâmbătă imediat anterioară datei votării”, prevede legea promulgată.

Articolul a fost adoptat, luni, de Camera Deputaților, fiind un amendament al USR care inițial a fost respins în Comisia juridică. În plen, amendamentul a fost votat și de PNL și PSD.

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a susținut că nu sunt necesare două zile pentru votul în diaspora, dar că partidul său nu se va opune pentru a nu-i „reactiva” pe cei de la USR:

„Acum câteva luni, înainte de sărbătorile pascale, atunci când veneau aceşti români din diaspora acasă, Guvernul liberal, dar şi cei de la USR nu au fost capabili să le asigure intrarea decentă în ţară, în condiţii de siguranţă, astfel s-a răspândit acest virus blestemat pe întreaga suprafaţă a României. Acum, în campanie electorală, e nevoie de diaspora. Hai să vă spun datele oficiale, pentru că aţi comparat aceste alegeri cu cele prezidenţiale şi europarlamentare, au un specific aparte acestea şi sunt nişte proceduri aparte, speciale. Până în acest moment, 1.800 de cetăţeni români din diaspora s-au înscris pentru a participa la votul din decembrie. Se triplează, se măreşte de patru ori numărul. E nevoie de două zile ca aceştia să voteze? Sau doar încercaţi să îi păcăliţi amăgindu-i, spunându-le că vă luptaţi pentru drepturile lor. (…) Dincolo de asta, poziţia PSD este următoarea: deşi nu e nevoie să avem 2 zile, pentru a nu vă reactiva, a încerca să dezinformaţi în continuare că ne opunem nu ştiu căror voturi din diaspora vom vota amendamentul acesta şi vom asigura cele 2 zile”.

Simonis s-a referit la cererile care sunt înregistrate pe platforma votstrainatate.ro pentru votarea la secție. Acele înregistrări sunt ale românilor care doresc înființarea unei secții mai aproape de domiciliul lor. Pentru a vota la alegerile parlamentare la ambasadă sau consulate, românii din diaspora nu trebuie să facă astfel de cereri.

Data alegerilor parlamentare a fost stabilită pentru duminică, 6 decembrie, astfel că românii din diaspora vor putea vota în 5 și 6 decembrie.

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Cate state permit sa voteze din afara tarii? De ce sa voteze impotriva pensiei mele? PENSIILE MARITE CU 40% REPREZINTA UN DREPT! VICTORIE!

  2. Pensia MINIMA ar trebui sa fie 3 mii de euro! VICTORIE!

  3. O sa voteze un kkt. Sa vedem cate state o sa permita sa se organizeze sectii de votare in scoli, stiind ca e nevoie ca scolile sa fie inchise minim 4 zile ( vineri inchis pentru dezinfectare, sambata si duminica pentru vot, si luni din nou pentru curatenie, dezinfectare). Daca nu era pandemia mai mergea, dar asa. Sunt multe reguli pe care trebuie sa le respecte. O sa fie cozi de cateva sute de metri, chiar si un kilometru, dar mai mult de cateva sute de persoane n-o sa stea la coada. 2-300.000 de persoane daca o sa voteze in diaspora.

  4. Având în vedere situația dată, cu toată această epidemie, alegerile locale, precum și cele parlamentare ar trebui să se desfășoare în două zile, astfel încât să se asigure un climat de siguranță procesului electoral, dar și să fie create premisele participării unui număr cât mai mare de cetățeni la vot, dar ciumalăii sunt împotriva participării oamenilor la vot, știu că tâmpiții care-i votează pe ei pot fi scoși într-o zi, iar tot ce ar ieși peste, ar fi în defavoarea lor, acesta este motivul pentru care se opun, atât pentru țară, cât și pentru afara granițelor. Păi, distinși ciumalăi, nu voi erați cei care invocați democrația și elementele sale, procesul electoral este un mecanism al democrației, cât timp nu este viciat, iar dreptul la vot este garantat de Constituție și este unul dintre drepturile primare ale democrației. Invocați democrația doar când vă convine, iar când democrația trebuie exercitată de cetățean, și vă este defavorabilă, nu o mai doriți, cum vine una ca asta, jegurilor ciumiste. Pentru ca niște aleși să fie legitimi, indiferent că sunt locali sau parlamentari, ar trebui să fie votați de un număr cât mai mare de cetățeni, dar voi faceți tot ce este posibil ca lucrurile să stea pe dos, încercați să împiedicați dreptul oamenilor la vot și să-l limitați pe cât posibil, de ce ciumelor? Vă este frică de votul oamenilor? Știți că în afara ălora cu 0 clase sau cu câteva clase parcurse doar să fie, absolvite și acelea doar pe hârtie, nu vă mai girează nimeni cu votul său, acesta este motivul real pentru care vă opuneți? fi-r-ați ai naibii de scursuri umane! Dacă v-ar fi interesat de cetățean, atât voi zdrențelor ciumiste, cât și cei de la PNL ați fi susținut ca localele să se desfășoare în două zile, după ce că le-ați redus la un singur tur, acuma faceți tot ce vă stă în putință ca numărul celor ieșiți la vot să fie cât mai redus, dacă ați putea v-ați scoate numai slugile de partid la vot, iar pe restul i-ați exclude de la procesul electoral! Rușine, dejecțiilor umane!

  5. Diaspora voteaza de obicei impotriva interlopilor si coruptilor USL-isti. Fara ea am fi avut dictatura acum.

  6. Asta e tot una din cacialmalele Parlamentului! Au fost de acord cu 2 zile de vot știind foarte bine că nicio țară din UE nu va permite votul în secții de vot.
    E ca aia cu votarea de către tot Parlamentul, de la dreapta la stânga, a supraimpizitarii pensiilor speciale când toți parlamentarii știau că legea este total neconstituțională prin discriminarea din regimul fiscal!
    Niște împuțițiți!

  7. Încă o lege aiurea votata și promulgata pe repede înainte care s-ar putea sa pice la Curtea constituțională. Simplul fapt ca este o diferențiere între alegătorii „din tara” și cei „din străinătate” poate fi interpretat drept o încercare de limitare a exercitării dreptului de a vota pentru unii cetățeni (aia „din tara”). Deci ori doua zile pentru toți, ori o zi pentru toți. Sistemul „hibrid” poate duce la încurcături și mai mari decât cele pe care are pretenția ca le rezolva