G4Media.ro

România și alte 16 țări din UE vor beneficia de fonduri europene…

Foto: Pexels.com

România și alte 16 țări din UE vor beneficia de fonduri europene în sprijinul regiunilor afectate de dezastre / Comisia Europeană, chemată să găsească soluții pentru reducerea birocrației și ca alocările de fonduri să fie „cât mai flexibile cu putință”

Parlamentul European a aprobat, marți, mobilizarea a 397,5 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a ajuta 17 state membre, inclusiv România, și trei țări în curs de aderare să protejeze sănătatea publică în contextul pandemiei de COVID-19.

Statele beneficiare sunt: Austria, Belgia, Croația, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Spania, precum și Albania, Muntenegru și Serbia.

Raportul a fost adoptat cu 675 voturi pentru, 8 împotrivă și 13 abțineri.

Pentru România sunt disponibile 13, 9 milioane de euro.

Grecia și Franța vor primi fonduri suplimentare de aproape 87 de milioane de euro în urma unor catastrofe naturale. În Franța, sumele vor acoperi daunele provocate de furtuna Alex în octombrie 2020, iar în Grecia sunt alocate fonduri pentru daunele cauzate de ciclonul mediteranean Ianos, în septembrie 2020, de inundațiile din regiunea Sterea Ellada din august 2020 și de cutremurul din insulele Samos, Ikaria și Chios, din octombrie 2020.

Într-o rezoluție adoptată marți, eurodeputații subliniază că impactul tot mai mare al schimbărilor climatice și intensificarea dezastrelor naturale fac ca țările europene să devină din ce în ce mai vulnerabile. Aceștia susțin că UE ar trebui să faciliteze și să accelereze obținerea de asistență prin intermediul FSUE pentru regiunile afectate de dezastre, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Rezoluția, aprobată cu 668 voturi pentru, 10 împotrivă și 18 abțineri, subliniază dificultățile cu care se confruntă țările beneficiare în calcularea rapidă a costurilor pagubelor suferite în urma dezastrelor naturale. Pentru a remedia aceste probleme, eurodeputații invită Comisia să exploreze modalități de reducere a obstacolelor birocratice, făcând alocările de fonduri „cât mai flexibile cu putință”, pentru a asigura „acțiuni rapide și sprijin prompt” pentru regiunile și țările afectate de dezastre.

Parlamentul European a votat, anul trecut, ca Fondul de Solidaritate să poată fi folosit și pentru combaterea crizelor sanitare, precum pandemia de COVID-19.

Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cel mai mare dezastru se numeste ‘Coruptia’ iar impotriva ei nu-s destui bani niciodata. Nu vad de ce anumite Protocoale n-ar exista pt. functionarii publici, in special cei cu puterea de alterare a legii, ‘fauritorii’ ei. Puterea implica responsabilitate deci implicit raspundere, iar pentru raspundere este necesara Monitorizare.