G4Media.ro

România, poartă de intrare în UE a pesticidelor ilegale din China

România, poartă de intrare în UE a pesticidelor ilegale din China

În plus mai e și simplă: cumperi chimicale neautorizate din China cu 14 euro per litru și le vinzi de cinci ori mai scump pe piața neagră UE; profitul net e aproape 70 de euro per litru, conform Europol. Un singur transport de 160 de tone generează un profit de 11,2 milioane euro, neimpozabil și aproape fără nici un risc, dezvăluie EUObserver, citată de Rador.

Conform UE, cam 10-15% din terenurile agricole sunt stropite cu pesticide nesupuse vreunei aprobări ori vreunui control. Sunt foarte rare cazurile în care astfel de infracțiuni ajung în instanță, dar și acestea se soldează de cele mai multe ori cu achitări sau cu simple amenzi (uneori mai mici decât cele pentru contravenții rutiere). Conform unei surse bine informate din Ucraina, inițial Polonia era poarta de intrare a pesticidelor ilegale pe piața unică, dar ea a fost substituită gradual de statele baltice, Moldova și România.

Piața europeană a pesticidelor se ridică la 11 miliarde de euro anual, din care piața neagră reprezintă cam 13,8%, conform ultimei estimări OECD. Ceea ce înseamnă că din 350.000 de tone de pesticide împrăștiate anual 48.300 sunt neautorizate, cifră avansată de mai multe instituții UE.

Sursa: EUobserver.com/ Rador/ Traducerea: Andrei Suba

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. OMG!
  mai bine stăm la stână…

 2. asta din cauza coruptiei autoritatilor ca si in cazul importului de deseuri. Din cand in cand se mai trezesc si dau cate o amenda de ochii presei. Dupa ce trece agitatia, somn pe bani.
  Asta inseamna aceeasi mizerie.

 3. Deci sa mancam fructe si legume romanesti ca au mai multe chimicale…

  • Nu Alecu, legume olandeze ca ei au studiat problema agricuturii si porturilor romanesti sponsorizati de ING.

 4. In china e jale.
  In 2005 mai foloseau primer minium de plumb anticoroziv (stiti voi substanta aia portocaliu aprins) si azbest pentru izolatii.
  Astea sant materiale cu inalt risc cancerigen.
  Cam asta e cu china fratilor.
  Unii vor reactoare nucleare chinezesti. Astia nu sant in stare sa construiasca un diesel-generator de 400 kw/h (si era patent german,nu proiectat de ei).
  Jale. in fiecare zi probleme. Nu stiai cand se opreste sa ramai in bezna.
  Noroc ca aveam trei, doua erau std’by continuu.