G4Media.ro

România, la un pas de infringement pentru că nu își protejează cetățenii…

România, la un pas de infringement pentru că nu își protejează cetățenii de poluare

România și Grecia au primit un răgaz de două luni de la Comisia Europeană pentru a adopta programele naționale de control al poluării aerului, în caz contrar putând începe procedura de sancționare (infringement), potrivit unui comunicat al executivului european.

România și Grecia sunt două dintre cele mai poluate țări din UE și au mai multe procese în fața Curții de Justiție a UE pentru neîndeplinirea indicatorilor asumați.

În 2016, UE a adoptat o directivă – obligatorie pentru toate statele membre – prin care toate țările trebuie să adopte Programe Naționale de Control al Poluării Aerului, programe prin care își asumă măsuri și ținte concrete pentru protejarea cetățenilor.

România nu a adoptat nici până acum acest program, potrivit Comisiei Europene, și are două luni să propună un set de măsuri pentru a evita declanșarea procedurii de infringement. Dacă pierde un eventual proces la CJUE, România va fi obligată să plătească o sumă considerabilă până când va remedia situația.

Foto: Poluarea aerului în Europa în 30 octombrie 2020 / Urad Monitor

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Eu zic să-l declanșeze, ce să mai pierdem timpul!

 2. Romania va fi obligata sa serveasca caracatita pt. tot poporul roman … Cica carnea de om e cea mai buna … ADN similar … Se digera altfel …

 3. Adică cum adică nu își protejează cetățenii?! Adică tot cetățenii își dau foc singuri la valiză și cineva tre să îi protejeze? Poate moaștele.

 4. Suntem singura țară europeană unde este legal să gazezi populația unui oraș de 3 milioane de locuitori de un an de zile. Mă refer aici la arderile ilegale de deșeuri din jurul capitalei și la complicitatea interlopi din privat – interlopi de la stat. Numai noaptea ard, ca să nu se vadă de unde vine fumul. Dacă este legal să faci așa ceva în capitala unei țări, înseamnă că acea țară este o țară de proști.

  • Ai dreptate si nu numai noaptea si in weekend. Si nu de un an de zile ci de aproape 8 ani de zile (ma refer la Rudeni).
   Astazi putea in Giulesti si la metrou Crangasi de pe la ora 11 pana pe la 16 de nu puteai respira prin masca.
   Au dat drumul cu „ploaia” la hidrogen sulfurat si la ce alti compusi mai ies din instalatia lor de „cogenererare/HTN” sau cum se cheama. Putea si la Ciurel, la sediul APM, dar nu se sesizeaza nimeni acolo…

 5. Adica nimeni nu a făcut nimic în ceea ce privește poluarea timp de 4 ani. E foarte simplu.
  Nici măcar niște nenorociti de senzori nu s au pus de către ministerul Mediului.
  Va mirați?
  Eu nu.
  Trăiesc în București și în fiecare zi când merg cu mașina, dau de harburi in trafic, ce scot fum mai ceva ca un tractor de la camp. Si stiu ce zic ca am și la țară proprietate și vad tractoare des.
  Cine e de vina? Ma depășește sa fiu sincer, dar sa dai voie sa imporți anual sute de mii de mașini din vest, care sunt vechi și poluează mult, nu e o soluție.
  In opinia mea, una dintre cele puține inițiative bune ale doamnei fost primar Firea a fost inițiativa Oxigen. Asa cum era ea, fără studii de impact, fără parcări, fără conexiuni cu periferia Bucureștiului și tot ar fi trebuit începută.
  Sa auzim de bine.
  Flo

 6. Ironia situatiei este ca tot cetatenii vor plati penalizarea pentru ca statul nu-i protejeaza.
  Nu cineva anume cineva – persoana – care n-a facut ce trebuia.
  Cumva, este meritata penalizarea: daca te lasi – popor – reprezentat de niste tampiti, meriti sa fii penalizat.

 7. Sunt orase mari in care se merge pe termoficare, o varianta nerealista la noi, care duce la incalzirea cu aragazul si cu centrale pe motorina, puternic poluante. Asta cu toate ca in orasele respective exista gaz si s-ar putea foarte simplu lasa populatia sa isi puna centrale de apartament. Dar interesele mari se prevaleaza de o prostie a UE si blocheaza incalzirea individuala.

 8. Guvernul RO in frunte cu Herr Klaus I. ar trebui sa plateasca fiecarui roman despagubiri plus asigurare medical tocmai din cauza poluarii existente de atatia ani. Sa plateasca romanilor nu numai UE.

  In plus, guvernul & Herr KI ar trebui sa plateasca fiecarui roman daune morale pentru coruptia existenta in tara, RO fiind alaturi de Bulgaria cu un scor de cca 44-47 (TI), „0” fiind cel mai curat iar „100” fiind cel mai corupt. Acestea daune sa reflecte consistent toate golaniile intreprinse de falsii politicieni, structuri, etc. si in plus, fiecare roman sa aiba o cota-parte, respectiv „actiune” in casele lui.

 9. Ati tot votat PSD si PNL, poate daca votati USR, se va schimba ceva. Pana acum, sub dictaturile PSD/PNL, cand impreuna, cand separat, ne-au tot otravit.

 10. Nu de infrigement avem noi nevoie… Sa faca ceva cu politicienii, eventual un frigement

  • Pai pentru „frigement” trebuie ca NOI sa votam altceva dect care este.
   Si sa nu dormim in bocanci macar in ziua votului.
   Sa nu asteptam de la UE sa-i frigement. Ca UE daca frigement, frigement la gramada.

 11. Asta e numai din vina lui Nicusor Dan! Ce a făcut pentru a reduce poluarea în București? Nimic, vax albina.
  Hai cu Firea înapoi. N-o avea ea creier sau coloana vertebrala dar avea sarma.

 12. Epoca Dragnea, Dancila and Co. ne-a tinut pe loc ca și țară. Acum avem termen de 2 luni..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.