G4Media.ro

România intră parțial în Schengen: Cetățenii care vor merge pe Dunăre spre…

Sursa foto: Pixabay

România intră parțial în Schengen: Cetățenii care vor merge pe Dunăre spre Croația vor fi verificați în Serbia / Reprezentant CE: Părinții cu copii nu vor fi tratați diferit față de ceilalți călători

Românii care vor merge pe Dunăre din România în Croația, două state care vor fi ambele membre ale spațiului Schengen, vor fi verificați în continuare la intrarea și ieșirea din Serbia, după 31 martie, a declarat un reprezentant al Comisiei Europene (CE), în cadrul unui eveniment organizat online. Acesta a adăugat că pentru părinții cu copii nu se vor face deosebiri când vine vorba de controale. În unele state situația va depinde, însă, de politicile naționale în ceea ce privește călătoriile cu minori.

Legat de călătoria pe Dunăre din România spre Croația, oficialul UE a declarat: „Vei fi verificat în continuare în Serbia deoarece părăsești spațiul Schengen și apoi reintri în el”.

România intră pe 31 martie în spațiul Schengen, aerian și maritim. Precizarea legată de persoanele care călătoresc cu copii a fost făcută de reprezentantul CE când a fost întrebat dacă acestea vor fi tratate diferit. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a propus la începutul lunii martie menținerea verificărilor pentru minori. Potrivit propunerii, „părinții, reprezentanții legali sau persoanele care îi însoțesc pe cetățenii români minori” trebuie să meargă „în anumite spații special amenajate și semnalizate ca atare, în incinta aeroporturilor și porturilor”, pentru a obține o autorizație de călătorie pentru copii.

Publicitate electorală

Reprezentantul CE a mai spus că România si Bulgaria vor fi membre cu drepturi depline (inclusiv cu granițele terestre) ale spațiului Schengen deoarece sunt pregătite „complet”. Nu a fost, însă, precizată și o posibilă dată.

Austria se opune în continuare acestui demers. Premierul Karl Nehammer a transmis pe 9 martie că România este un partener important al Austriei, dar poziția legată de Schengen rămâne neschimbată. „Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: În acest moment, sistemul Schengen nu funcționează, prin urmare nu poate fi extins”, a scris pe o rețea de socializare liderul de la Viena.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

 1. Reprezentantul „Anonimus” al Comisiei Europene bate câmpii.

  România nu are nici o perspectivă de aderare la Spațiul Schengen.
  …Iar aderarea la Schengen este cea cu frontierele terestre. Până atunci, România NU este parte a spațiului de liberă circulație și nu poate elibera vize Schengen,

  Discriminarea României în cadrul Pieței comune continuă, iar țara noastră pierde bani, iar cetățenii sunt păgubiți de asemenea.

  • Și tu bati campii si insisti cu niste minciuni. Romania si Bulgaria vor elibera vize Schengen incepand cu 31 martie, vor avea drept de VETO pe orice chestiune legata de Schengen in consiliul JAI.

   Uite ceva de la MAE:

   🔈IMPORTANT:
   Due to the transition to new Schengen visa system and technical/administrative reasons, the external portal for EVIZA evisa.mae.ro will not be available for uploading short visa application between 1st of March 2024- 30th of March 2024.
   🔈 IMPORTANT:
   În vederea tranziției la noul sistem de vize Schengen și din motive tehnico/administrative, în perioada 1.03.2024-30.03.2024 portalul extern EVIZA visa.mae.ro va fi indisponibil pentru depunerea cererilor de vize de scurta ședere.