G4Media.ro

România, Grecia și Croația, țărie din UE cu cei mai puțini angajați…

Sursa foto: Pexels

România, Grecia și Croația, țărie din UE cu cei mai puțini angajați care lucrează de acasă/ Este telemunca mai eficientă decât mersul la birou?

Telemunca sau munca la distanță este o modalitate de angajare în care individul își desfășoară activitatea economică în locul ales de el, nu fiind prezent fizic într-un birou. Cu alte cuvinte, acest tip de angajat nu este obligat să își desfășoare activitatea personal în companie, ci poate lucra de acasă, fără nicio problemă.

Potrivit unui studiu realizat de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă (Eurofound), aproape 40 la sută dintre angajații din Uniunea Europeană (UE) realizează activități în telemuncă. Belgia, Olanda și Luxemburg se numără printre statele membre cu cei mai mulți angajați care lucrează de acasă; în schimb, România, Grecia și Croația au cei mai puțini astfel de angajați.

Unii experți afirmă că telemunca va fi o parte intrinsecă a așa-numitei noi normalități, deși companiile vor trebui să se adapteze. Joana Breidenbach, o expertă germană în domeniul telemuncii, a scris pe contul său de Facebook că „acest vechi model ierarhic cu care trăim din secolul trecut este valabil în era industriei naționale.

Cu toate acestea, nu este potrivit pentru epoca digitală globală, care este el însuși mult mai fluid, mult mai flexibil și mult mai descentralizat”.
Între timp, Dean Van Leeuwen, fondatorul Tomorrow Today Global, a declarat pentru ziarul olandez De Telegraaf că telemunca este „într-adevăr un lucru bun”.

Spaniolul Antonio Vargas, în vârstă de 38 de ani, care lucrează la o instituție financiară din Londra, el a declarat pentru Los Tiempos că, de când a început să lucreze în telemuncă din cauza carantinei, nu mai pierde 45 de minute pe zi călătorind cu trenuri aglomerate pentru a ajunge la serviciu, în fiecare dimineață.

„Totul funcționează perfect în compania mea lucrând de acasă. Acest lucru arată că nu avem nevoie de un birou”, a spus Vargas.

Bolivianul Gonzalo Llanos, rezident în Paris, a declarat pentru acest ziar că fiica sa câştigă două ore pe zi dus-întors de la banca unde lucrează.

Cu toate acestea, telemunca a generat mai mult stres și a obligat, de asemenea, la prelungirea programului de lucru. Obstacolele nu au lipsit și unul dintre ele este că, evident, se muncește mai mult, există o hiperconectare care uneori copleșește și care poate fi chiar „full time”.

„Programul de lucru nu mai este de luni până vineri, de la 8:00 la 15:00; sunt toată ziua la telefon și cu e-mail-ul, șefii îți scriu în orice moment și te obligă să rămâi conectat”, a spus Laura Costas, care lucrează la o companie de textile din Columbia.

Specialistul în medicina muncii și președintele Societății Argentiniene de Evaluatori de Sănătate, Carlos Trad Fager, recunoaște supraîncărcarea activităţii. „Nu există nicio îndoială că programul de lucru de acasă e mai lung și ar fi bine să îl cuantificăm cu studii specifice”, a avertizat el în Clarín.

Sursa: Los Tiempos/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Drumul la si de la firma, mersul la masa, pauzele de tigara, inerentele pauze de barfa cu colegii sunt economiile de timp care se transfera in timp efectiv de munca .
    In Romania inca nu se poate stabili eficienta tele muncii vis a vis de metodele de munca traditionala face to face !

    PS. Si cu toate astea imi spun amicii care au Sefi, ca astia vor sa ii vada la fata… si nu pe skipe !

    • Shefuttzzii nostrii is disperati ca nu ii mai vede nimeni cum bat din gura toata ziua in sedinte inutile fara a aduce o plus valoare companiei…nu mai au cui sa „sufle in ceafa”..practic rolul lor e de prisos. Se dovedeste inca odata ca e nevoie de oameni care sa faca ceva nu de shefutttzzi cu aere de „lideri”.

  2. In unele tari timpul de lucru efectiv pentru munca de birou e de 7 ore plus o ora optionala la pranz. La noi cum se stie e e de 8 ore plus pauza obligatorie de la pranz la care multi sunt sigur ar renunta. Se mai adauga si drumul dus-intors.

    Bineinteles ca un program de telemunca de 7 ore cu o eventuala pauza optionala la pranz, ar fi mult mai avantajos pentru angajati. Dar angajatul trebuie tinut din scurt, sa fie complet la cheremul angajatorului… Si daca se poate, nici sa nu gandeasca prea mult pentru el, doar sa munceasca – gandirea poate fi periculoasa si obositoare.

  3. Cunosc un caz concret, Romania, Cluj. Telemuncă:
    firma cu 75 de angajati, rezultatele au fost mai bune în lunile de lucru, orele pierdute (3-4 ore) pe drum au disparut, stresul masiv diminuat, bani ramași de la un salar la altul.
    Cu toate acestea, surpriză, din 2 iunie oamenii aunt chemați la lucru și incurajati că „este covoraș dezinfectant” la intrare.
    In majoritatea cazurilor in Ro angajatii sunt un fel de consumabile, pe patroni si sefi ii doare n basca de ei. La fel (în k) ii doare si pe idiotii de la guvern.