G4Media.ro

România, gata să sprijine Moldova cu păcură dacă Gazprom oprește furnizarea de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

România, gata să sprijine Moldova cu păcură dacă Gazprom oprește furnizarea de gaze. Discuție între premierii Nicolae Ciucă și Natalia Gavriliță

Premierul Nicolae Ciucă a discutat joi telefonică cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, despre sprijinirea Moldovei în cazul în care compania rusă Gazprom va suspenda livrarea de gaze, potrivit unui comunicat al guvernului României.

Cei doi au discutat despre posibilitatea ca România să furnizeze Moldovei cantitatea necesară de păcură pentru a menține în funcțiune sistemele de furnizare a energiei necesare pentru încălzire și funcționarea industriei, potrivit comunicatului citat.

Parlamentul Republicii Moldova a instituit joi starea de urgenţă în sectorul energetic. Măsura va fi în vigoare timp de 60 de zile, din cauza riscului ca Gazprom să suspende livrarea de gaze.

Compania rusă a solicitat plata în avans şi nu a a ajuns la un compromis cu Moldovagaz (controlată chiar de Gazprom), care nu dispune de toate resursele financiare necesare. În aceste condiţii, Gazprom a avertizat că va sista livrarea gazelor naturale către Republica Moldova din 21 ianuarie.

Vicepremierul Andrei Spînu precizase miercuri că Republica Moldova şi-a onorat plăţile curente pe toate lunile şi va achita gazele consumate inclusiv pentru primele zece zile ale lunii ianuarie şi va achita până joi 38 de milioane de dolari, dar suma totală de plată este de 63 de milioane.

Premierul Natalia Gavriliţa, care a explicat solicitarea guvernului de a se declara starea de urgenţă, a precizat că este pentru prima dată când Gazprom face uz de prevederea contractuală privind avansul, deşi aceasta era în vigoare de mai mulţi ani. (Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro)

Citește și: Analiză: Republica Moldova, la mâna Gazprom. Culisele unui contract defavorabil semnat de vicepremierul Spînu și jocul Moscovei de decredibilizare a guvernării pro-europene

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Bagam pacura la butelii, sau, la bogati, prin teava pana la aragaz si centrala de partament! Dughin o suge, Echipa Racheta se avanta din nou!

  2. Si Romania cum sprijina… Romania?