G4Media.ro

Robert Cazanciuc: Ţara nu se poate construi doar cu judecători şi procurori.…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Robert Cazanciuc: Ţara nu se poate construi doar cu judecători şi procurori. Este nevoie şi de avocaţi

Vicepreşedintele Senatului Robert Cazanciuc a afirmat, joi, că ţara nu se poate construi doar cu judecători şi procurori, ci este nevoie şi de avocaţi, al căror rol este să apere drepturi fundamentale, relatează Agerpres.

El a participat la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” la conferinţa de închidere a proiectului „Fii avocat în şcoala ta!”, iniţiat de Uniunea Naţională a Barourilor din România.

„Nu putem construi această ţară doar cu judecători şi procurori. Este nevoie şi de avocaţi. Mă bucur foarte mult că Uniunea Barourilor a demarat acest proiect şi în speranţa că pe băncile Facultăţii de Drept vor veni şi oameni care îşi doresc să fie avocaţi, adică să îi apere pe cei care la un moment dat nu au înţeles foarte bine cum este cu legea, cum trebuie respectată, ce conduită să aibă. Ăsta este rolul avocatului, nu să apere infractorii, ci să apere drepturi fundamentale. (…) La 20 şi ceva de ani este foarte complicat să înţelegi pe ce drum să mergi, ce drum este cel mai potrivit pentru tine. Cred că şi rolul şcolii, al părinţilor este să îi ajute cât mai mult pe tineri să vadă perspective ca să îşi poată alege propria cale în viaţă”, a afirmat Cazanciuc.

Preşedintele Comisiei de învăţământ a Senatului, Monica Anisie, a amintit că a fost adoptată recent o lege care permite ca şi consilierii juridici să poată preda în mediul preuniversitar.

„Sunt o susţinătoare a introducerii în şcoală a competenţei ce vizează educaţia juridică. (…) Acum două săptămâni, alături de colegii mei din Senat, am votat o iniţiativă legislativă ca toţi consilierii juridici să poată să predea educaţie juridică în mediul preuniversitar. Ei puteau să susţină cursuri în sistemul de învăţământ universitar, dar nu în cel preuniversitar”, a menţionat Anisie.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Traian Briciu, a evidenţiat, la rândul său, că obligaţia sistemului de învăţământ, a şcolii şi a celor care susţin sistemul de educaţie este să ofere cunoaştere.

„Fără obligaţii şi fără responsabilităţi drepturile vor cunoaşte un proces inflaţionist ceea ce va conduce la devalorizarea lor şi sucombarea lor completă într-o manieră mult mai categorică, mai drastică decât atunci când ne uitam la ele cu jind. (…) Obligaţia sistemului de învăţământ, a şcolii şi a celor care susţin sistemul de învăţământ, cum suntem noi, este să ofere cunoaştere. Adică să ofere acele elemente prin care persoana să ia decizii în mod conştient”, a explicat Briciu.

Potrivit directorului Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr”, Ionela Neagoe, interesul elevilor pentru educaţie juridică este din ce în ce mai mare.

„Mă bucur că proiectul a inclus şi şcoala noastră, pentru că interesul copiilor noştri pentru zona aceasta este din ce în ce mai mare. De aceea şi feedback-ul extraordinar de bun pe care l-am avut şi pe care traineri avocaţi l-au avut de la copii. Avem în şcoală un club întemeiat în perioada pandemiei care se numeşte Justice, coordonat de copii. (…) Ar vrea mai mult. Realmente copiii îşi doresc ca acest program să continue”, a precizat Neagoe.

Aproximativ 24.000 de elevi din şcolile şi liceele din Capitală au putut adresa avocaţilor întrebări legate de teme diverse de educaţie juridică în prima lună a proiectului „Fii avocat în şcoala ta!”.

La nivelul Capitalei proiectul s-a derulat în 148 de unităţi de învăţământ.

Proiectul „Fii avocat în şcoala ta !” a fost organizat la nivel naţional fiind implementat de barourile din toate judeţele ţării.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. De parcă îi pasă lui de țară. Dar oamenii vor vota PSD 30% din nou, fiind incapabili să învețe.

  2. „Nu putem construi această ţară doar cu …”, zice domnul Cazanciuc.

    Stai – stai – stai! Domnu’, nu va suparati, s-a terminat TRANZITIA? Caci pe mine nu m-a anuntat nimeni! Deci am terminat cu tranzitia, gata? Si ce a rezultat, de trebuie sa construim de la aproape zero!?

    De curiozitate, dumneavoastra cu ce v-ati ocupat in ultimii ani de tranzitie?

    … sau inca suntem in plina tranzitie, mai exact tot pe la inceputul ei? 🤔

  3. Ce destept e acest far călăuzitor pesedist. a descoperit triada constructorilor de țara: judecătorii, procurorii și avocații. Restul profesiilor fac figurație.

    • De-aia avem atâtea autostrăzi în țara asta, că s-au construit de sistemul de justiție, inclusiv de avocați!

    • Nu sunt meserii de viitor. Se fură tot mai puțin, iar corupția afost eradicată anul trecut.

  4. Dacă sunt 25 000 de avocați la 4-5 000 de judecători și 2 000 de procurori nu e de ajuns ? Adică sub 4 000 de judecători rezolvă 3 000 000 de dosare anual (poate aproape jumătate nu au nevoie de avocat ) iar 25 000 de avocați sunt puțini și epuizați de muncă? Să discutăm și despre onorarii ( de la 1000 de RON ( per dosar în primă instanță ) până la milioane de euro ( venituri anuale la muuuulți avocați ) ) în timp ce magistrații primesc între 1500 – 3500 ( suma asta o încasează mai puțin de 20 % dintre magistrați ) de euro lunar ( la volumul (medie ) de 1 000 de dosare anual (adică 90 de RON până la 210 (RON) )? Ar citi cineva dintre ulteriorii (eventual) comentatori un dosar de 80 de volume cu 300 de pagini , cu poate 15 termene , cu expertize , probe, audieri martori etc pentru 210 RON?

    • Matematic, socoteala ta este corecta. Interpretarea rezultatului este ciudata (n-as zice neaparat eronata), pentru ca trebuie sa fie mai multi judecatori (iar contribuabilul sa beneficieze de termene rezonabile), nu trebuie sa fie venitul/dosar mai mare! Deci problema nu este venitul/dosar, ci numarul de dosare/judecator ceea ce se rezuma la numarul total de judecatori.

      Daca creste numarul de judecatori, automat si venitul/dosar creste.

  5. @ între și eu : confirm din experienta proprie pentru un banal litigiu pe o cale de acces, drept de servitute, ani de proces : justiție viciata de termene prelungite și amânări deliberate.

  6. Si de hoti. Este nevoie si de hoti.

    • Da, hoții sunt o parte importantă în lanțul de producție. Fără hoți o mare parte din judecători, procurori și avocați și-ar pierde pâinea și am ajunge, naibii, ca nemții: în loc să construim țara, ne-am apuca de autostrăzi, spitale și zgârie-nori.

  7. Țara nu se poate construi cu voi. Ne-ați demonstrat asta de 33 de ani. Șulfelor.

  8. O sleahta de speciali in ale hotiei conduc acest popor in deriva. Specialii incalca flagrant constitutia… egalitate de sanse, la educatie, egalitate in fata legii… etc…sa ramana ei sa produca ceea ce fura… scapa cine poate!

  9. Cati fosti procurori sunt in parlament? Cati fosti judecatori? Ca de avocati e plin pe acolo si rezultatele se vad cu ochiul liber.

  10. Le-ati dat 20 la suta,mai dati-le iar macar 20 la suta!!!saracii cum muncesc ei si poporul leneveste!!!

  11. I-auzi, cine construia tara si eu nu stiam! Stai jos, doi!

  12. Jigodie psd-ista. Pe cine mai mira.

  13. Vierme P_Dist!🤮☠👎

  14. Caut deservent excavator, pregătire studii juridice. Vechimea și experiența nu reprezintă condițiile eliminatorii.

  15. evident, asta-i tzara avocatilor d party 🎊 care se distreaza cu czm ul / kkr ul / inspectia d party & sefii oportunisti 🥨 traiasca rechinii destepti d party 🎈 🎉 🥱

  16. savulescu…ghita…udrea…oprescu…udemeristul ala mic si cu mustata refugiat la budpesht care ne-a chelit muntii de paduri…de ce sa mai fie nevoie de judecatori…procurori sau avocati?! bai voi chiar ne credeti pe toti asistati sociali? da? atunci …suedeza la greu cormoranilor!

  17. Cazanciuc – gainar PSD ! Ai uitat de importantul rol al PSD-ilor la jefuirea – PARDON, ne gandeam la rolul PSD ….. MAFIOTII – ESCROCII , MARII banditi ai Romaniei !!! Et tu Cazanciuc…..