G4Media.ro

RFI: Parchetul General cercetează evenimentele de la Valea Uzului

RFI: Parchetul General cercetează evenimentele de la Valea Uzului

Evenimentele de la Valea Uzului sunt cercetate de Parchetul General, iar dosarul se află în lucru, informează Ministerul Public în urma unei solicitări a RFI România, fără a oferi însă alte detalii.

Soarta dosarului părea pecetluită după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești a considerat cazul închis.

În urma unei contestații însă, Judecătoria Moinești a stabilit că dosarul nu trebuie clasat și iată că acum se află la Ministerul Public, „în urma declinării de competență între parchete”, după cum se arată în comunicarea transmisă RFI România.

Clasarea dosarului de către procurorul din Moinești a fost făcută în februarie anul trecut pe motiv că „afară cu ungurii din țară” este „o presupusă lozincă antimaghiară” care nu se încadrează la infracțiunea de incitare la ură și discriminare.

„Presupusa lozincă nu viza o categorie de persoane, ci o etnie”, își argumenta procurorul decizia de clasare a dosarului în timp ce presa atrăgea atenția că de fapt în dosar evenimentele nu au fost practic redate după cum s-au petrecut.

O problemă a reprezentat-o din start faptul că au fost audiați doar martori „români”.

Instanța locală, Judecătoria Moinești, a decis definitiv, în decembrie 2020, că dosarul nu trebuie clasat în urma unei contestații a Asociației pentru Protecţia Drepturilor Minoritare „Mikó Imre”.

Instanța a decis că nu e vorba despre profanare de morminte și nici de violențe. Ce trebuie investigat în continuare însă: incitarea la ură și discriminare, a stabilit Judecătoria Moinești.

Cimitirul de pe Valea Uzului a fost scena unor confruntări violente între români și maghiari, care și-au disputat în acel moment dreptul de a-și comemora eroii. Se întâmpla pe 6 iunie 2019 – unii protagoniști ai evenimentelor de atunci, în frunte cu George Simion, au ajuns între timp în Parlament.

sursa: RFI

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. OPERATIUNEA AUR ?!?
  AUR ,ESTE TOT O MISCARE CU „SUPORT MASONIC”, ASA CA SE „CEARTA „INTRE EI.
  SA AIBA CUMVA LEGATURA CU SCHIMBAREA DIN FUNCTIE A MARELUI MAESTRU SI CONDUCERII DIN MLNR ,DESPRE CARE UNII SPUNEAU CA AU APUCATURILE TARULUI ?!?
  CRED CA E O MARE GRESEALA,VEZI PORTUGARIA.
  IN MISCAREA AUR SUNT FOATRE MULTI OAMENI DE BUNA
  CREDINTA,UNIONISTI,ANTIGLOBALISTI,PE CARE „CINEVA ” ARE INTERESUL SA-I RADICALIZEZE .
  UN MOTIV AR PUTEA FI RAZBOIUL CARE SE PREFIGUREAZA IN UCRAINA SI IN CARE DOMNUL PRESEDINTE JOHANIS(RASPUNDE DE POLITICA EXTERNA A TARII) NE-A „INCLUS” DOAR DINTR-O SEMNATURA .

 2. Evenimentele rasiste si incitarile la ura din Valea Uzului sunt proba de foc si actul de nastere al organizatiei legionare AUR.Si procurorul spune ca acolo a foast doar o presupusa harjoneala amicala intre romani si unguri.

  • Daca a aparut acea presupusa lozinca, este foarte urat, este foarte rau, dar totusi este doar o lozinca.
   In schimb, discriminarea Romanilor din anumite zone ale tarii, pesecutarea lor, deznationalizarea, obligarea la invatarea limbii unei minoritati, pentru a-si gasi un loc de munca in tara lor, alungarea Romanilor din anumite zone ale tarii, nu sunt lozinci, sunt fapte cu adevarat foarte grave.
   Aceste fapte sunt cercetate si pedepsite ?

  • @Mihai Dacă ai dovezi, cine te opreste să faci sesizare la parchet?

 3. Fortza AUR! Fortza AUR!

  • Esti OK? Ia-ti prescriptia.

 4. intrarea glorioasa al AUR, cu G S in frunte in fata publicului, si deci pe scena politica incepe cu triumful urland cu ura peste morminte, cu un sprijin tacit al insititutiilor statului, facilitat in special de institutia binecunoscuta, care avea sa justifice activitate pt zeci de mii de angajati, combinat cu grupari din BOR cu misiune pe teritoriu, care permanent tin enoriasii sub discurs de ura, si o actiune de acest gen venea la tanc pentru defulare, ca de altfel si ultrasilor, galeristilor de fotbal, care erau beti lemn, si se urcau pe cruci, urlau fluurand tricolorul romanesc. Un grotesc amalgam de patrioti activi, baza acestui partid, ardelenii romani, care au fost activi pentru alipirea Transilvaniei cu Romania, s-ar ingrozi, si s-ar razgandi sa mai faca pe loc 🙂 Bineinteles vorbim de participarea din partea BOR, o aripa, adunata sub o asociatie, a carei activitate numai crestin nu poate sa fie. Daca este fapta crestina sa profanez mormintele cu ruperea poartei cimitirului, sau cu vorbe de ura rostit de niste barbati imbracati preoti (ca ei Nu pot fi numiti slugile lui Dumnezeu). De data asta, se pare ca raportul SUA nu a lasat, ca absurdul din dosar sa fie ingropat: strigarea acea, e pe bune, nu este presupus, iar faptele celor care au invadat cimitirul sunt vorbe traduse in fapte de insemnatae grava. Indiferent care va fi rezultatul rejudecarii dosarului. Un singur lucru e cert, mai exista si Dumnezeu, si abuzurile ale puterii, fie el facut chiar si de romani nu va ramane nepedepsit. Profanarea cimitirului, fapte de ura niciodata nu au ramas nepedepsiti.

  • Excelent spus. De fapt AUR face jocul Rusiei. Exact acelasi lucru fac anumite grupuri din Ucraina. Par a fi PRO-ROMANIA dar de fapt prin ideile promovate provoaca ură si astfel slăbesc relatiile normale dintre români si minoritati. Oare cui folosesc aceste idei, dacă nu rusilor?

  • ai descris bine dar ai ”uitat” de acelasi drac exprimat mai subtil su fara buluceala, acoperirea crucilor cu saci de gunoi negri!
   Sunt perfect echivalente din perspectiva subversiunii si instigarii la ura.
   Nu e exclus ca ambele sa fie rezultatul serviciilor rusesti. Antagonizarea si radicalizarea etnica e iubita la Moscova.

 5. In ce tara a lumii acesteia intrarea unui cimitir-si inca unul international-este inchisa cu lanturi si lacate ? cei care au foratat intrarea au fost niste…prosti(scuzati);ar fi trebuit sa se opreasca la intrare,sa filmeze lanturile,lacatul,sa savarseasca pios cele cuvenite pentru sufletele adormite(acolo isi dorm somnul de veci soldati de diferite etnii- sapte nationalitati diferite) ,sa filmeze totul si sa dea filmul pe retelele de socializare pentru a vedea o lume intreaga cum -pentru unii-pana si eternitatea e impartita pe etnii

 6. tot Rusia ,tot AUR, tot propaganda

  Uitati-va la fotografia din articol – sunt crucile soldatilor romani acoperite cu saci de gunoi !

 7. Doua aspecte trebuie retinute in acest caz cei care au uzat de sacii de gunoi sunt asemenea continutului sacilor. Al doilea e ca procesul are doar speta lozicilor si nu ceea ce s-a intamplat in cimitir cu cateva zile inainte. Probabil mai trebuie deschis un proces.
  HAURUL nu trebuie menționat aici practic regula instigatorilor din afara Romaniei este să creeze o situație de acest gen pentru a ”motiva” etnicii maghiar si pe cei 3 secui să meargă la vot . Chiar si asa PESEDEU a sacrificat voturi de prin judetele considerate ”străine” de catre UDMR numai sa se asigure ca UDMR ramane în parlament. De altfel mult nu mai era si PESEDEU sub ”preacinstitutul” Dragnea facea din 15 martie (Ziua maghiarilor ) zi nationala in Romania.
  Cimitirul trebuie trecut în subordinea armatei si punct.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.