G4Media.ro

Reacția ActiveWatch, privind decizia de clasare a dosarului „Valea Uzului”: Discursul instigator…

Reacția ActiveWatch, privind decizia de clasare a dosarului „Valea Uzului”: Discursul instigator la ură nu trebuie să mai fie tolerat de procurori

ActiveWatch – organizație care militează pentru apărarea drepturilor omului și pentru o comunicarea liberă în interes public -critică decizia clasării dosarului „Valea Uzului”, printr-o scrisoare deschisă adresată Parchetului General și Ministerului Justiției.

Discursul instigator la ură nu trebuie să mai fie tolerat de procurori, arată ActiveWatch, făcând referire la sloganul utilizat de sătenii care au intrat în dispută pe tema cimitirului din Valea Uzului, resepctiv: „Afara cu ungurii din țară”

Reamintim incidentele din 6 iunie, 2019, când pe fondul disputelor locale pe tema cimitirului internațional din Valea Uzului, mai multe organizații românești s-au deplasat în zonă intrând în conflict cu enticii maghiari, dar și cu jandarmii. Mghairii au format un lanț uman, în înrcercarea de a împididca pătrunderea românilor în cimitir, ei au fost bruscați și loviți cu steaguri, pe fondul unor scandări de genul: „Afară cu ungurii din țară!”, „Marș afară din țară!”, „Marș la Budapesta!”, etc.

Dosarul penal deschis la vremea respectivă a fost clasat. Procuroru de pe lângă Judecătoria Moinești, Daniel Constantin Gălbează, care a instrumentat cazul a  decis că sintagma „afară cu ungurii din țară” este o „o presupusă lozincă antimaghiară care nu se încadrează la infracțiunea de incitare la ură și discriminare, pe motiv că nu vizează o categorie de persoane, ci o etnie”.

ActiveWatch solicită Inspecției Judiciare să se autosesizeze în cazul clasării dosarului Valea Uzului.

Mai jos, scrisoarea integrală transmisă de organizație:

„ActiveWatch își exprimă consternarea cu privire la unele dintre motivele invocate în ordonanța de  clasare a faptelor petrecute pe data de 6 iunie 2019 la Valea Uzului. Considerăm că atât Inspecția Judiciară, cât și Ministerul Justiției trebuie să ia măsuri care să transmită mesajul ferm că discursul instigator la ură nu este tolerat de parchetele din România.

Concret, procurorul Daniel Constantin Gălbează, care a redactat ordonanța de clasare, a hotărât că expresii precum „Afară cu ungurii din țară!” reprezintă „presupuse lozinci antimaghiare” care nu pot fi încadrate articolului 369 din Noul Cod Penal (Incitarea la ură sau discriminare) „aceste lozinci nefiind de natură să provoace incitarea publicului la ură sau discriminare, în condițiile în care incitarea trebuie să vizeze o categorie de persoane (de ex. persoane cu un anumit tip de handicap, homosexuali etc.) și nu o etnie”. 

Ne este greu să spunem care dintre afirmațiile procurorului Gălbează este mai aiuritoare! Nu vedem cum un apel clar la deportare (deoarece asta ar însemna scoaterea unor cetățeni în afara granițelor propriei țări) poate fi doar o „presupusă lozincă” împotriva acestora. Ce altă formulare ar fi trebuit să fie folosită ca procurorul să fie sigur de caracterul „anti” al acesteia, nu doar să-l bănuiască? 

Însă, în opinia noastră, ideea cea mai periculoasă promovată în ordonanța de clasare semnată de procurorul Gălbează este cea conform căreia “etnia” nu ar fi “o categorie de persoane”. Această redefinire înseamnă că, în accepțiunea procurorului, maghiarii sunt non-persoane. Iar cum legea apără doar persoanele, maghiarii pot fi dați afară din țară, așa cum naziștii au încercat să elimine prin Holocaust, alte două grupuri etnice, la fel de “non-persoane”: evreii și romii. Argumentul din ordonanța de clasare a procurorului legitimează orice faptă care ar pune în pericol grupurile etnice din România.

Desigur, există o explicație mult mai simplă decât această interpretare pe care ne îndoim că procurorul Gălbează a reușit să o gândească până la sinistra ei soluție finală. Probabil că procurorul nutrește, pur și simplu, rudimentare sentimente antimaghiare. Nu e singurul procuror xenofob și nu e în întregime vina lui, în condițiile în care Ministerul Public și Ministerul Justiției au făcut prea puține în ultimii ani ca să se asigure că procurorii români înțeleg și acceptă diversitatea și multiculturalismul și sancționează manifestările extremiste. Dovada carenței de pregatire în acest domeniu este numărul incredibil de mic de dosare trimise în judecată pentru discurs instigator la ură (Art 369 NCP și OUG 31/2002): din aproape 700 de cauze de pe birourile procurorilor în anii 2014 – 2018, doar 9 au fost trimise în instanță. ActiveWatch a făcut publice numerele actualizate în fiecare an în rapoartele anuale editate cu privire la discursul instigator la ură din România. 

Nu suntem de părere că autodeclarații daci liberi care i-au trimis pe maghiari în afara granițelor la Valea Uzului ar trebui să facă pușcărie. Ce tip de sancțiune ar fi necesară, Asta ar trebui să decidă judecătorii. Grav este, însă, că aceștia din urmă nu ajung să judece aproape niciun dosar de discurs instigator la ură, majoritatea covârșitoare fiind oprită de procurori prin clasări și NUP-uri. Această practică trebuie oprită iar instituțiile abilitate trebuie să dea un semnal serios ca nu se mai poate continua în acest mod.

De aceea, ActiveWatch solicită Inspecției Judiciare să se autosesizeze și să investigheze modul în care procurorul Daniel Constantin Gălbează a soluționat cazul Valea Uzului și solicită Ministerului Public și Ministerului de Justiție să consolideze eforturile de instruire a procurorilor cu privire la tratarea corectă a cazurile suspecte de discurs și infracțiuni motivate de ură.

ActiveWatch, prin Radu Răileanu”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Dar e perfect în regula sa fie profanate morminte? Unde e dosarul ala?
  Sa pui pungi de gunoi pe crucile ostașilor romani?!

  Hai baii Active watch ca sunteți majiti de caca verde pe la gura de la unguri.
  Mars cu voi la Orban al vostru.

 2. O sa plecam nu va faceti griji. Credeti ca noi nu ne-am saturat de functionari, finante, primarie, mediu, saracie, sistemul de educatie si sanatate?

  Sincer Monta in 2016 a avut niste discursuri antimaghiare. De atunci e tot mai rau. Eu fiind de origine mixta nu am simtit ura rasiala nici pe vremea lui Vadim sau Funar pana atunci. Dusmanii sunt de totul alta natura decat ce vi se spune la televizor.

  • Ideea nu e sa pui pungi de gunoi pe cruci și nici sa dai cu steagul în cap nimănui, oamenii aia sunt mici și prosti.
   Sa ai mui multe culturi pe teritoriul unei tari nu ar trebui decât sa fie constructiv și benefic, dar na asa merg campaniile electorale.

   Pana și știrea asta e băgată asa direct în campania electorala, hai sictir(apropo asta e din turca) Active Watch ca asta faceți, doar campanie electorala.
   Se știe ca asta prinde la prostimea din ambele tabere și atunci creezi sentimentul asta de național și activezi oamenii din Secuime sa iasă la vot pt ca U…R e sub pragul electoral și va pierde multe primarii.

   Deci de unde va vin banii bai activilor??!! Din păduri??!!

   jsanyi nu este destre unguri și romani este despre voturi și bani dar doar la unii în buzunare. Asta e politica poți calcă pe cadavre, cimitire și istorie doar sa iasă banul.

  • jsanyi nu este despre noi, romani sau unguri, este despre voturi și bani, păduri tăiate și influenta.

   Este frumos sa ai multiculturalism iar niște săraci cu duhir au pus pungi și și-au dat cu steaguri în cap.
   Este despre cum sa reactive I electoratul unui partid care moare. Un partid care este sub pragul electoral și asa cu povesti făcute de stelisti davidisti obții ceva avantaje și primari.

   Sper sa nu mai fie șters și răspunsul asta, am făcut copie și am sa tot revin cu el @g4mrdia

  • România şi Ungaria au nevoie de o reconciliere după modelul franco-german, dar la noi nu numai partidele, ci şi oengeurile derapează. Pe Adevărul, 30 martie 2016, încă se mai poate citi un articol al şefului ActiveWatch, „Sfântă bătrâneţe legionară: Ana Blandiana şi disidentul Gabriel Liiceanu”, acuzaţia de legionarism venind doar de la poziţia faţă de capacitatea UE de absorbi oricâţi migranţi.

 3. Numai la noi în tara niște larve trădătoare puteau sa protesteze ca nu au fost băgați la pușcărie romani ca au scandat lozinci antimaghiare, dacă se întâmplă în Ungaria asa ceva ăștia de la activewatch erau fie biciuiti în piață publica fie expulzați definitiv din tara.

 4. Catre ciucur si stef: In cimitirul din valea Uzului sunt inmormantati soldatii din armatele maghiare si germane si sunt cinstiti ani de ani de comunitatea maghiara.Cei cu nume de romani (daca sunt )au fost si ei soldati ale armatelor maghiare si germane si sunt cinstiti la fel de comunitatea maghiara.Asezarea crucilor de beton fara autorizatie in anul 2019 a fost un pretext pentru cucerire de teritoriu.Din judetele Harghita si Covasna statul Roman ciupeste an de an teritorii.Recent au sterpelit Cheile Bicazului.Acelasi soarta va avea si Valea Uzului deoarece vor sa anexeze padurile de acolo.Ciupirile din teritoriile judetelor Harghita si Covasna sunt mascate cu propagande antimaghiare ca si violenta televizata pentru cucerirea cimitirului soldatilor din armatele maghiare si germane.Adevarati patrioti ati fi doar atunci daca ati cere socoteala Ministerului de interne de ce a lasat in paragina timp de 100 de ani locul, tot din Valea Uzului unde au fost inmormantati soldatiii romani din armata romana.

  • Serios? Cheile Bicazului? Furturi de teritorii? Ale stratului român făcute tot de statul român?
   Ori ești prost informat ori trebuie să treci pe la casierie să ridici forinții sau rublele meritate…

 5. Mormintele existente de 100 de ani au fost profanate de derbedeii sovini atacatori de cimitir.Se vede si pe film.Crucile de beton ridicate ilegal de primarul din Darmanest nu sunt mormintele dovedite ale ostasilor romani deci invelirea lor cu saci nu constituie abatere.

  • Asta e ca si cum ai spune ca in Romania nu exista unguri, exista doar romani de etnie maghiara si afara cu ungurii nu inseamna nimic altceva decat un mesaj care-i invita pe ungurii din Ungaria sa iasa din Romania .

   Te joci cu simboluri si sentimente nationale si apoi te miri ca esti palmuit.
   Chiar daca presupunem ca in realitate nu exista (desi cimitirul este international!) ostasi romani in acel cimitir , acele pungi negre pe crucile existente sunt simbolic un act de incitare la ura si un act anti romanesc pe fata mult mai grav decat afirmatia afara cu ungurii.

  • Măi ce le mai știi tu pe toate! La două adevăruri ai 5 minciuni. Cam asta e ponderea. Acum mergi la casierie și ia 100 de ruble sau 1000 de forinți, că meriți.

 6. Atrocitatile si distrugerile sunt drepturi constitutionale in Romania.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.