G4Media.ro

Reuters: Mercenari ruși, trimiși în Donbas pentru a-i ajuta pe separatiști să…

Sursa foto: inforesist.org

Reuters: Mercenari ruși, trimiși în Donbas pentru a-i ajuta pe separatiști să își consolideze apărerea împotriva forțelor guvernamentale ucrainene

Mercenari ruși au fost trimiși în estul Ucrainei controlat de separatiști în ultimele săptămâni pentru a consolida apărarea împotriva forțelor guvernamentale ucrainene, pe măsură ce tensiunile dintre Moscova și Occident cresc, au declarat patru surse citate de Reuters.

În ultimele săptămâni, Rusia a comasat zeci de mii de trupe în apropierea graniței Ucrainei și cerut urgent garanții de securitate din partea Occidentului, menite, spune Moscova, să împiedice ca Ucraina și alte țări vecine să fie folosite ca bază pentru atacarea Rusiei.

Occidentul și Ucraina au acuzat, la rândul lor, Rusia că ia în calcul un nou atac asupra statului său vecin, fapt pe care Moscova l-a negat în repetate rânduri.

Rusia a anexat Peninsula Crimeea de Ucraina în 2014 și i-a susținut pe separatiștii pro-ruși care au ocupat o porțiune din regiunea industrială Donbas din estul Ucrainei în același an și continuă să lupte acolo împotriva forțelor guvernamentale ucrainene.

Din patru surse, trei și-au descris ofertele de la recrutori de mercenari de a merge în Donbas. Ei au spus că recrutorii nu au dezvăluit pe cine reprezintă. Toate cele patru surse au refuzat să fie numite, invocând temerile pentru siguranța lor. Două dintre cele trei surse au spus că au acceptat; al treilea a spus că a refuzat, precizează Reuters.

„Există o casă plină. Ei adună pe toți cei cu experiență de luptă”, a spus unul dintre cei doi care au acceptat.

El a spus că a luptat anterior în Ucraina și Siria pentru grupuri de contractori de securitate ruși ale căror operațiuni au fost strâns aliniate cu interesele strategice ale Rusiei. El a refuzat să identifice contractorii.

Luptătorul a spus că plănuiește să se alăture altor mercenari de pe partea rusă a graniței cu regiunea Luhansk din estul Ucrainei, controlată de separatişti.

Kremlinul spune că nu are nimic de-a face cu contractorii militari ruși privați ai căror agenți îi descrie drept voluntari fără nicio legătură cu statul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Este prima dată când auzim despre asta și nu știm cât de fiabile sunt aceste afirmații”.

Peskov a spus că nu există forțe regulate rusești sau consilieri militari în estul Ucrainei și nu au fost niciodată, și că Moscova nu se gândește să trimită niciunul. Kievul contestă acest lucru și afirmă că sunt prezente forțele obișnuite ale armatei ruse.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Adica soldati rusi , nu exista sute de mercenari care sa accepte sa mearga spre moarta lor ne obligati de nimeni .

  2. Din pacate exista multi mercenari, unii filorusi.Numai R.Moldova a arestat foarte multi cetateni R.Moldova descoperiti ca au luptat in Donbas pentru separatisti.

  3. Și transportoarele blindate și tancurile le-au cumpărat de pe net, au fost la reducere.

  4. Ce conteaza de unde vin?
    Impuscati in cap si trimisi cadou lui putin, cu `p` mic!

  5. „Este prima dată când auzim despre asta și nu știm cât de fiabile sunt aceste afirmații” 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    Singurul motiv pentru care se perpetuează aceast tip de mesaj în media românească este pentru ca aceasta, media, este susținută de rusi în paula mea!