G4Media.ro

Mutarea trupelor de la graniţa ucraineană va lua timp, anunţă Kremlinul în…

Sursa foto: Russian Defense Ministry

Mutarea trupelor de la graniţa ucraineană va lua timp, anunţă Kremlinul în urma acuzațiilor Occidentului că retragerea nu ar fi început de fapt, așa cum anunțase Moscova

Kremlinul a anunţat joi că reîntoarcerea în cazărmi a trupelor angajate în manevre militare în apropierea frontierei ucrainene va lua timp, după ce Occidentul a acuzat Rusia că, deşi a anunţat o retragere parţială a dispozitivului dislocat în zonă, îl menţine şi chiar îl consolidează, relatează AFP, citată de Agerpres.

”Ministrul apărării (Serghei Şoigu) a anunţat într-adevăr că unele faze ale exerciţiilor se apropie de sfârşit şi militarii vor reveni treptat la bazele lor permanente”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că ”este un proces eşalonat în timp”.

El a amintit că desfăşurarea trupelor, lansată în decembrie în vederea unor manevre militare terestre, aeriene şi maritime în apropierea Ucrainei, a necesitat mai multe săptămâni.
Aceşti militari ”nu pot pur şi simplu să decoleze şi să zboare toţi deodată. E nevoie de timp pentru asta”, a motivat Peskov, asigurând că Ministerul rus al Apărării are un ”calendar” al retragerii.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat drept ”fără fundament, ca întotdeauna” acuzaţiile SUA conform cărora Rusia nu doar că nu şi-a retras din trupele deplasate la frontiera ucraineană, ba chiar le-a suplimentat cu până la 7.000 de militari.

Şi NATO a transmis joi că încă nu observă vreo retragere a trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina. ”Există semnale din partea Moscovei că diplomaţia poate continua, dar până în prezent nu am văzut niciun semn de retragere sau dezescaladare”, a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, la o întâlnire cu miniştrii apărării.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a susţinut că aproximativ 60% din forţele terestre ale Rusiei sunt în prezent concentrate aproape de frontiera ucraineană, adică cel puţin 150.000 de militari.

Kievul şi Occidentul avertizează de mai multe săptămâni despre o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina, ceea ce Moscova neagă în mod repetat în timp ce negociază în special cu SUA o nouă arhitectură de securitate în Europa, Rusia dorind în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est şi retragerea trupelor şi armamentelor amplasate în ţările ce au aderat la această alianţă după 1997.

Sursa foto: Russian Defense Ministry

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Va dura ceva timp. Vreo 30 de ani, cam asa.

  2. Retragerea va lua timp pentru ca va fi prin Ucraina, România, Bulgaria, Kosovo.

  3. Așa de greu se târâie armata rusă?
    Vai de capul lor.
    Păi ce fac dacă apare o urgență în Extremul Orient?

    Armata SUA ar trebui să se ofere să-i ajute cu deplasarea.