G4Media.ro

Rețeta maghiară pentru universități și cercetare, în așteptarea miliardelor de la UE.…

Rețeta maghiară pentru universități și cercetare, în așteptarea miliardelor de la UE. Apare o mega-universitate, pe măsură ce sunt rescrise regulile: mai multă competitivitate, dar și control politic întărit din partea guvernului Orban

Mai multe structuri universitare și de cercetare, inclusiv o un universitate de top, s-au reunit oficial, luni, sub numele Universitatea Ungară de Agricultură și Științele Vieții. Este ultima dintr-o serie de fuziuni decise deja sau pregătite în rândul universităților din Ungaria, unde autoritățile rescriu regulile cu scopul declarat de a întări competitivitatea în învățământ superior și cercetare, dar care, după cum avertizează presa, întăresc de fapt controlul politic asupra universităților, în contextul finanțărilor substanțiale în domeniu ce urmează să vină de la Uniunea Europeană.

Noua universitate, care va avea sediul în Gödöllő, lângă Budapesta, reunește Universitatea Szent István (Sf. Ștefan), una dintre marile universități ale țării, institutul de cercetări agricole al Universității din Debrețin, o altă instituție de top, precum și 11 institute de cercetare ale Centrului de Inovare și Cercetare Agricolă, potrivit Dailynewshungary.com. Ea va funcționa după un nou model, urmând să fie operată de o fundație controlată de stat, în a cărei structură de conducere apar personalități apropiate premierului Viktor Orban și partidului de guvernământ Fidesz, precum ministrul agriculturii Istvan Nagy și parlamentarul Janos Lazar.

  • Mișcarea vine la scurtă vreme după una similară, la nivel structural: la sfârșitul săptămânii trecute, Universitățile din Pecs și Szeged au votat în favoarea unei scheme de reorganizare prin care operațiunile lor ies de sub controlul direct al statului și intră sub administrarea unor fundații, la rândul lor controlate de stat, după cum a relatat Hungary Today.

Citește articolul complet pe EduPedu.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. ma distreaza : mai multa competitivitate dar si control politic ! nu a reusit nimeni asta , nu vor reusi nici ei !

  2. Ce vorbesti, i-a vezi ce scrie mai sus seful rectorilor din Romania.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.