G4Media.ro

Restricții impuse la Serbările Naționale de la Țebea pentru combaterea epidemiei de…

Restricții impuse la Serbările Naționale de la Țebea pentru combaterea epidemiei de Covid-19

Câteva sute de persoane au luat parte, duminică, la Serbările Naţionale de la Ţebea, în judeţul Hunedoara, dedicate comemorării Eroului Naţional Avram Iancu, tradiţionalul spectacol folcloric şi târgul meşterilor populari fiind amânate, pentru al doilea an consecutiv, din cauza pandemiei de COVID-19.

Manifestările au marcat împlinirea a 149 de ani de la moartea lui Avram Iancu, un sobor de preoţi săvârşind o slujbă de pomenire la mormântul acestuia, care se află în cimitirul de la Ţebea.

„Vremurile, încă pandemice, nu ne pot face să uităm de măreţia trecutului nostru şi de aceste meleaguri. Este vorba de un perimetru sacru al memoriei istorice româneşti, marcat de cele patru puncte cardinale ale Panteonului Moţilor: mult secularul gorun al lui Horea, mormântul unde îşi doarme somnul de veci marele nostru Erou Naţional Avram Iancu, mormintele eroilor căzuţi pentru apărarea pământului românesc şi biserica veche a localităţii Ţebea, capitala Ţării Zarandului”, a spus celor prezenţi episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie.

Ceremonialul de la Ţebea a mai inclus depuneri de coroane de flori din partea Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului României, din partea autorităţilor judeţene şi locale, precum şi a partidelor politice.
La manifestări au luat parte prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor, parlamentari şi deputaţi europeni, lideri de partide politice, reprezentanţi ai autorităţilor şi diferitelor instituţii ale statului din zonă sau din judeţele învecinate.

Organizatorii au insistat pe măsurile sanitare de prevenire a transmiterii SARS-CoV-2, motiv pentru care spectacolul folcloric tradiţional şi târgul meşterilor populari au fost anulate.
Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională.

A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.

Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criş şi trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea, relatează Agerpres.

Sursa Foto: facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Festivalul degenerat al drogatilor pluseristi UNTOLD nu a fost anulat.

  2. Gand la gand dar cu TRISTETE si REVOLTA!

  3. Stadioanele pot fi pline, la Untold pot fi zeci de mii de oameni, dar la Țebea trebuie impuse restricții! Autorități și guvernanți de tot rahatul.

    • Niciodată nu a fost mai evident că țara asta nu e condusă de români.

    • Total de acord!

  4. UNTOLD sau marsul lgbt nu e problema….dar e proble.a festivitatea de la Țebea……Arahat asta sa mearga la el in Siria ca aici deja ne-am saturat de prostiile lui….