G4Media.ro

Republica Moldova va trimite la Moscova un nou ambasador, avocat al apropierii…

Republica Moldova va trimite la Moscova un nou ambasador, avocat al apropierii de UE și NATO. Cine este Lilian Darii și care au fost pozițiile sale față de Rusia

Diplomatul Lilian Darii va fi următorul ambasadorul al Republicii Moldova la Moscova, potrivit ziarul rus Kommersant, care citează surse diplomatice de la Moscova. Rușii și-au dat acordul încă de pe 25 noiembrie ca Lilian Darii să fie trimis la Moscova în calitate de ambasador.

Postul de ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă s-a eliberat în luna august, după un scandal sexual în care a fost implicat fostul ambasador Vladimir Golovatiuc, care ar fi agresat o angajată a ambasadei, după ce a chemat-o la el în apartament.

Golovatiuc a fost implicat în mai multe incidente în mai puțin de jumătate de an de la numirea sa în funcie în februarie 2021. Primele încălcări, potrivit reprezentanților MAEIE, au început în perioada propunerii candidaturii sale la funcția de prim-ministru de către fosta majoritate PSRM–Șor.

Ulterior, Igor Dodon și-a filmat un episod al vlogului său „Președintele răspunde” chiar în incinta Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, deși acesta nu mai avea nicio calitate oficial, ci era doar liderul Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Ministerul a precizat că este interzisă o astfel de practică în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova.

Cine este Lilian Darii

Lilian Darii este un diplomat moldovean de carieră în vârstă de 51 de ani. Anterior acestei numiri la Moscova, a fost ambasadorul Republicii Moldova în Belgia, Luxemburg și la NATO, începând cu 2018.

Publicația rusă Kommersant scrie că Darii este un susținător ferm al apropierii țării de Uniunea Europeană. El a vorbit la în cadrul întâlnirilor OSCE despre „anexarea ilegală a Crimeei” de către Rusia, acțiune pe care a condamnat-o.

Darii a început să lucreze în sistemul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova la sfârșitul anilor ’90. Are experiență de lucru în Rusia – în 2000-2001 a lucrat ca membru al grupului de asistență OSCE în Cecenia. A deținut funcția de șef al departamentului de cooperare multilaterală din minister, apoi postul de ministru adjunct de externe.

Foto: Viitorul ambasador al Republicii Moldova, Lilian Darii, la Moscova.  Sursa/CID NATO Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter