G4Media.ro

Republica Moldova: MAEIE protestează față de decizia Rusiei de a deschide zeci…

Republica Moldova: MAEIE protestează față de decizia Rusiei de a deschide zeci de secții de votare în Transnistria

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău a precizat, sâmbătă, că Rusia nu s-a conformat cu cererea Chișinăului de a se abține în a deschide 27 de secții de votare pentru alegerile parlamentare din Rusia în regiunea separatistă transnistreană.

MAEIE a solicitat părții ruse să se abțină de la deschiderea celor 27 de secții de votare în localitățile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, inclusiv având în vedere imposibilitatea asigurării condițiilor de securitate necesare pentru desfășurarea scrutinului”, precizează comunicatul diplomației de la Chișinău.

Diplomații moldoveni au transmis părții rusești încă de pe 30 iulie cerința ca Rusia să nu deschidă secții de votare în localitățile aflate sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova.

MAEIE regretă că, în pofida poziției expuse în mod consecvent de către autoritățile moldovenești, partea rusă a acționat de o manieră care nu corespunde principiului suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și cadrului juridic bilateral”, se arată într-un comunicat al diplomației de la Chișinău.

În acest weekend, Rusia organizează alegeri parlamentare, astfel că 225 de deputați candidează pentru un loc în Duma de Stat, camera inferioară a Legislativului rus. Aceștia vor fi aleşi în baza listelor de partid, iar restul prin vot uninominal.

Rusia este singura țară care deschise secții de votare în regiunea separatistă pe care o susține de facto din toate punctele de vedere. De altfel, Moscova a decis să deschidă cu cinci secții mai mult decât la alegerile parlamentare precedente ce au avut loc în 2016.

În ciuda protestelor de la Chișinău, Rusia a continuat la fiecare alegeri din ultimii ani să mărească numărul de secții în enclava separatistă transnistreană. Rusia o oferit până în prezent peste 220.000 de pașapoarte rusești în Transnistria, ceea ce înseamnă că circa două treimi din cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului sunt deja cetățeni ruși.

Foto: Liderul separatist transnistrean, Vadim Krasnoselski, votează în cadrul alegerilor parlamentare din Rusia într-o secție deschisă în Tiraspol. Sursa/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. E pamantul vostru???La iarna credeti ca Romania va poate ajuta cu gaze si energie, deorece voi latrati aiurea?Basarabia Pamant Romanesc si atat!

  2. Cum mai e vremea pe la sankt petersburg??? Aveți aer condiționat în turn?

  3. Nici o problema! Cu atat mai bine, pt ca asta trebuie sa determine Moldova sa renunte la Transnistria, care oricum nu e teritoriu românesc.
    Moldova sa-si retraga de acolo toti cetatenii români, care vor sa paraseasca Transnistria, desigur, si sa renunte la ea. Sa inchida granita si sa se spele Rusia pe cap cu Transnistria! Oricum, numai necaz a adus Moldovei!