G4Media.ro

REPORTAJ Un vaccin la fiecare minut: „Luați exemplu de la noi!” Cum…

REPORTAJ Un vaccin la fiecare minut: „Luați exemplu de la noi!” Cum funcționează imunizarea anti-Covid din mașină în Cluj-Napoca

Autoritățile locale din Cluj-Napoca au inaugurat luni primul centru de vaccinare din mașină. Deschis la ora 13:00, oamenii s-au înghesuit formând o coloană pe sute de metri cu mașini. În prima zi au apucat să facă vaccinul peste 350 de persoane. Potrivit datelor oficiale, ritmul de vaccinare este de un om pe minut.

Un taxi cu trei pasageri își așteaptă rândul. Ionuț, 28 de ani, nu are mașină. Când a auzit că se poate vaccina fără programare și cu Pfizer, a pus mâna pe telefon și și-a sunat încă doi prieteni.

„Hai să punem bani și mergem cu un taxi, îl ținem acolo și împărțim”, le-a spus. Cei doi nu au stat prea mult pe gânduri. Ceasul merge, arată 55 de lei. Șoferul pare mulțumit.

-Dădeam oricât. Dar uitați, acum ajungem și noi, în sfârșit.

Alții încearcă să vină pe jos, dar poliția le transmite clar că nu se poate. Sunt sute de mașini care stau în coloană. Sunt și alte taxiuri.

Unii oameni și-au luat liber de la serviciu pentru a prinde un loc.

Marius, 39 de ani, inginer, așteaptă de două ore, dar nu crede că va ajunge. A venit împreună cu soția și cu un unchi.

-Am răbdare, mai stăm pe telefon, mai povestim, dar nu prea înaintăm. Nu-i problemă, dacă nu reușim azi, venim și mâine. Acuma, până de Paște, tot prindem și dacă vin în fiecare zi. E foarte bine că se face asta, că e liber la vaccin. Așa ar trebui să fie peste tot”, crede bărbatul.

Alte persoane sunt nemulțumite fiindcă nu se liberalizează total accesul la vaccinare fără programare.

Ioana, studentă, spune că „toate centrele din Cluj ar trebui să fie accesibile tuturor, cu buletinul. Cine vrea, să meargă să se vaccineze. Acum e bine pentru cei cu mașină. Dar dacă nu ai mașină? Tot trebuie să te programezi prin platformă și ești pe liste de așteptare. Cine știe când mai prinzi. Părerea mea că ar trebui facilitat accesul, așa cum s-a făcut acel maraton al vaccinării la Timișoara. Să meargă toți cu buletinele și gata. Cred că ar crește mult rata de vaccinare.”

Foto: Locul de așteptare de după vaccinare (Cluj-Napoca) / Sursa: G4Media

Se și claxonează. Unii șoferi coboară să fumeze. Se stă mult fiindcă e bine de menționat că odată ce o mașină ajunge la centru, după vaccinare toți cei imunizați trebuie să aștepte într-un loc special amenajat vreme de 15 minute pentru a fi supravegheați, potrivit protocolului medical.

Centrul de vaccinare de pe platoul Sălii Sporturilor devine principala atracție din Cluj-Napoca, doar că se blochează mai multe străzi cu traficul.

Unii dintre șoferi atrag atenția și susțin că organizarea e proastă.

– Uită-te, mă, stau de juma de oră aici. Am înaintat 10 metri. Sunt nebuni la cap. Înțeleg că-i centru de vaccinare din mașină, da nu te gândești că blochezi toate străzile din jur? Uită-te ce coloană de mașini!

Autoritățile spun că organizarea e bună, dar admit că nu se așteptau la un asemenea aflux de persoane. În plus, foarte mulți care au așteptat la rând, nu au mai prins loc. „S-au epuizat dozele, dar data viitoare vom aduce mai multe”, au transmis cei din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

După șapte ore de la deschidere, centrul de vaccinare din mașină și-a reluat activitatea full-time. În fiecare zi se deschide la ora 08:00 și se închide la 20:00. Situația e neschimbată. E marți, iar traficul e blocat. Poliția încearcă să organizeze circulația, dar nu prea are ce să rezolve întrucât nu este loc cam pe nicăieri.

Centrul de vaccinare drive-through e acaparat de mașini. Televiziunile filmează, oamenii se hlizesc la camere.

– Să ia aminte toată țara de la Cluj. Ăsta exemplu, nu București, nu Timișoara. Clujul, oameni, buni, să dați asta pe post!, decretează un bărbat, scoțându-și capul pe geamul din dreapta.

Are sau nu dreptate, nu știm. Cert este că, potrivit datelor oficiale, în județul Cluj au fost vaccinate peste 243.000 de persoane, peste 30% din populația județului. La nivel de municipiu, Cluj-Napoca are aproape 40% din populație vaccinată, susține primarul Emil Boc.

Foto: Vaccinare în mașină la Cluj-Napoca / Sursa: G4Media

Televiziunile naționale exultă din nou. Doar că în statistică sunt trecute și persoanele cu domiciliul în alt județ, care s-au vaccinat în județul Cluj. Așa cum și clujenii care s-au vaccinat la Abrud, la Ștei sau Borșa, sunt trecuți în raportări în județele în care s-au vaccinat. Nu știm exact câte persoane din județul Cluj s-au vaccinat, sunt vaccinate. Și în nici un alt județ. Nu există o statistică. Când primarul spune că peste 38% din populația din Cluj-Napoca s-a vaccinat face un alt exercițiu bun de PR. Nici DSP-ul nu știe câți clujeni sunt vaccinați efectiv.

Nu contează, fiindcă mașinile continuă să ajungă la centru. Prefectul anunță că ia în calcul deschiderea și altor centre similare.

-Să deschidă încă 10 și peste tot se fac coloane și aglomerație, este de părere o femeie care a venit cu copiii la vaccin, doi băieți de 20 și 24 de ani.

Alții fac haz de necaz de traficul din zona centrului de la Sala Sporturilor Horia Demian.

„În Cluj nu-i nevoie de un loc special pentru vaccinarea din mașină. La cum se stă în trafic, putem pune un doctor și-o asistentă în fiecare intersecție. Nici nu tre’ să te îngrijorezi că ți s-ar putea face rău după, e suficient timp și pentru efecte secundare, personalul medical te va putea monitoriza cât stai de șase ori la același semafor. Iar dacă nimerești în zonele cele mai aglomerate, la orele potrivite, e posibil să prinzi și rapelul”, scrie Emil pe pagina de facebook.

E doar a doua zi de la deschidere. Se lasă seara. La intrarea pe platoul Sălii Sporturilor doi oameni de ordine schimbă idei într-un mod simplist.

-Da mulți mai sunt, mă!

-Mulți, mulți.

-Te-ai vaccinat?

-Nu. Tu?

-Nici io.

-Te vaccinezi?

-Da. Tu?

-Și io.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Un Pfizer cu de toate, fără miocardita va rog.

 2. Nenea, nenea, am și io o întrebare: dacă e așa înghesuială la vaccinare, de ce mai sunt plătite articole de reclamă în presă?

  • or you can go to india anytime,mars afara din tara javra odrinara.

  • Pentru ca sunt multi oameni mai putin informati, care nu se tem de virus, dar se tem de vaccin. Sau altii, interesati, care nu vor ca pandemia sa se termine, ca asa apar si ei la tv sau fac bani.

 3. Vaccin la drive-in e o prostie, ce e mec donalds?

  Sa deschida la liber, daca vor sa se duca lumea, fara programari in aplicatia minune.

 4. Nici chiar asa de repede…ca se …gripeaza!
  Ori,si mai rau…au sa se bata romanii pe veninuri…pardon,vaccinuri!

 5. Vă rugăm frumos!
  Dați câte unul să ajungă la toată lumea!!!
  Rasu plansu!
  Foarte OK!
  Totuși, câte e problema in alte ” județe”? Yo nu pricep!!!
  Altă problema: Domnu’ mic: în Răcătău, împrejurimi, câți sunt vaccinați? Cu câte echipe mobile sunteți pe teren? Gen Iara, Doda pili., Mărișel..?
  E fain la Cluuuj! Sfârcul dezvelit al României! Educate!
  Hai noroc bun… Că multe as vrea sa va doresc…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.