G4Media.ro

REPORTAJ Epidemie-n colonie. Imunizarea în masă din Pata Rât, cea mai mare…

Sursa: G4Media.ro

REPORTAJ Epidemie-n colonie. Imunizarea în masă din Pata Rât, cea mai mare comunitate de romi din Cluj.  „Umblă liberi că nu-s testați. Câți au de-aici, numai Dumnezeu știe”

La Pata Rât, lângă groapa de gunoi a Clujului, în comunitatea de romi, au fost depistate din primăvară și până acum cinci cazuri oficiale de infecții cu Sars-Cov-2. Oamenii locuiesc și câte 6-7 într-o cameră.

Camerele au câțiva metri pătrați.

Vecinii circulă unii pe la alții. Se întâlnesc, stau de vorbă în grupuri mari. Recent, Florin Stancu, angajat la o firmă de salubritate din oraș ca șofer, a fost testat pozitiv cu Covid-19.  Omul a lucrat săptămâni de zile cu alte persoane fără măști de protecție. Zice că au stat braț la braț, în cabina camionului. Până când s-a trezit într-o dimineață și și-a dat seama că mirosul nu mai e miros. Iar la Pata Rât e rampa de gunoi. Unii chiar glumesc că cei care locuiesc aici sunt primii care își dau seama că au Covid fiindcă nu este cu putință să nu mai simtă deșeurile în putrefacție pe care le miros și-n somn.

Florin s-a trezit așa, fără miros. A gustat pe urmă niște fructe și nici ălora nu prea le-a simțit gustul. Deși turcești, luate din supermarket, tot ar fi trebuit să-i ofere o mică senzație de dulce. Nimic. „Domnule, mi-am dat seama imediat că nu-i bine”, spune din curte, de după un gard.

Bărbatul mai tușește încă, în timp ce vorbește.

Ceilalți de pe tură cu el locuiesc tot la Pata Rât. Niciunul nu s-a testat. Deși s-au carantinat deodată, ceilalți stau cu familiile. Familii care circulă în comunitate.

Sursa Foto: G4Media.ro

Florin Stancu tocmai a ieșit din carantină. S-a izolat singur, s-a testat singur, pe banii lui și-a sunat la autorități timp de două săptămâni, o dată și după ambulanță, fiindcă începuse să se sufoce. -Ia paracetamol, domnule. Ce vrei să-ți trimit, Poliția?, i-ar fi spus dispecerul.

-Păi ce să fac, doamnă, cu poliția? Nu pot să respir.

-Nu sunt mașini!, a fost mesajul pe care spune că l-a auzit.

Ambulanțele sunt puse la grea încercare în această perioadă. Dacă la Pata Rât ajungeau greu înainte de pandemie, acum e și mai dificil. Fiindcă serviciul e asaltat din toate părțile.

Florin spune că a ținut legătura în permanență cu medicul de familie. „M-a sunat zilnic că tot băgam paracetamol și mă durea stomacul. M-am dus singur și m-am testat în privat. Nu am reușit să vorbesc cu nimeni de la DSP. Când mi-a venit rezultatul, m-am urcat în mașină și m-am dus la spital la Clujana.  -Uitați, sunt pozitiv, nu-mi faceți niște analize?, i-am întrebat. „Ai febră?”, m-o întrebat o doamnă?

-Nu.

-Du-te acasă!

-Haideți, vă rog eu, ca să știu ce să fac, ce tratament.

Mi-o măsurat nivelul oxigenului din sânge, mi-o făcut un EKG și mi-o zis să iau paracetamol la greu. Am ajuns acasă și apoi mi-o fost rău. Am sunat la ambulanță la 112 că nu aveam aer. O venit după aproape două zile. Pe când o ajuns, eram fresh, am luat singur niște vitamine pentru imunitate și lămâie. M-au certat când au venit, au spus că-i pun pe drumuri degeaba. Păi eu înțeleg că aveți multe, dar eram foarte rău. După două zile ajungeți? își amintește bărbatul.

Unii dintre colegii cu care a lucrat cot la cot locuiesc la câțiva metri în apropiere. Ei nu s-au testat.

Alex Fechete, asistent social care a trăit în comunitatea de romi din Pata Rât, spune că încearcă zi de zi să-i familiarizeze pe oameni cu măsurile de protecție, dar e ca și cum s-ar lupta cu morile de vânt.

„Mulți nu mă cred. Atâta le-am zis: Vedeți că dați și la bătrâni, gândiți-vă la ei și la toți bolnavii.”

Alex spune că pe unii din Pata Rât, contacți direct cu cazuri confirmate, i-a văzut în oraș. Și nu o dată.

„Nu-i testează nimeni, iar ei n-au bani. Ei umblă peste tot. Se urcă pe autobuz, nu poartă nici mască, se duc la cumpărături. Păi dacă s-ar testa lumea de-aici, de pe Platanilor, din Dallas și de pe Cantonului, ar fi dezastru. Sunt 2000  de oameni aici. Stau la grămadă, circulă dintr-un loc în altul, da cred că nu interesează pe nimeni. Eu am anunțat autoritățile, am sunat și la DSP.  Io am văzut din aceeași familie cu cazuri confirmate, care erau prin Cluj. M-am dus și le-am spus să meargă acasă să se închidă. Nu-i verifică nimeni. Anchete epidemiologice aici? Vezi de treabă. Aici? În exilul ăsta? Au fost la un moment dat din DSP și i-au testat pe vreo zece. Nu știu ce fel de teste le-au făcut, dar din aceeași încăpere, lipiți unii de alții, unde stau zi de zi fără măști, o persoană pozitivă și restul de 4 nu? Păi cum?”

Sursa Foto: G4Media.ro

Nu departe de locuința lui Florin Stancu locuiește familia Csiki.  Soț și soție, ambii au fost spitalizați 15 zile la Spitalul de Boli Infecțioase. Ei spun că s-au izolat imediat ce-au aflat că-s bolnavi. S-au testat tot pe banii lor. Femeia afirmă că ar fi luat Covid de la o slujbă religioasă.

-De-acolo, mă gândesc eu. De la cine? De unde să știm? Oricum nu se testează nimeni. Cine se testează? Io le-am mai zis și la ăștia care mai îs pe la noi să nu mai iasă din casă, dar s-o mai supărat pe mine. Io am încuiat ușa asta și nimenea n-o mai intrat aci. Și noi n-am fost nicăieri.”

Mai multe persoane cu care au intrat în contact direct nu s-au testat.

La două-trei case distanță locuiesc alții care au fost în contact direct cu Florin Sandu, bărbatul confirmat cu Covid, șofer pe camion la salubrizare.

Oamenii s-au izolat, sunt asimptomatici, dar locuiesc cu familiile în casă. Casă mult spus. Într-o cameră.

Problema cea mare pentru Florin este acum faptul că s-a întors la locul de muncă și nu știe dacă mai are sau nu mai are Covid.

„Am fost acuma în tura de noapte, că alt echipaj e confirmat și o intrat în carantină și îi nevoie de oameni. Mi-i frică să nu-i infectez pe alții. Da io un test am făcut pe banii mei, dar de unde să tot plătesc teste? Păi da atâta să nu se deconteze? Eu plătesc la sănătate 1700 de lei pe lună, atâta-mi ia statul. Io nu știu dacă mai am sau nu, dar trebuia să mă întorc la muncă. Am stat două săptămâni și am sunat de 1000 de ori să văd cum fac cu concediul medical, că doar trebuia să fiu retestat. Acuma ce să fac? Ce, s-o speriat Covidu și-o fugit din mine? Io sper că nu mai am. Am ieșit din carantină după 14 zile în care am băut vitamine și paracetamol. Am încă neliniștea asta că aș putea să-i pun pe alții în pericol. Păstrez distanța, port mască și mă dezinfectez, dar io știu?

-Colegii ce vă spun?

-Păi ce să zică? M-au întrebat ce și cum, erau curioși. Acuma purtăm toți măști.

Pe ulițele improvizate flancate de câteva încăperi  dărăpănate, câțiva copii se joacă cu o minge desumflată. Alții, ceva mai mari, dezmembrează o mașină.  Când se văd, se salută așa cum se salută prietenii în timpuri obișnuite. O strângere fermă de mână. Nimeni nu are mască, iar distanțarea fizică aici e o glumă.

„E imposibil. Îs unii lângă alții, uită-te și tu. Și vezi pe cineva să poarte masca? Prea puțini ascultă”, spune Alex.

Suntem în Cluj, unde autoritățile locale tocmai anunță dezvoltarea unor proiecte de străzi smart, cu bănci de reîncarare usb și tehnologie avansată.

Peste 2000 de persoane trăiesc lângă groapa de gunoi a Clujului. De ani și ani de zile.

E cea mai mare comunitate de romi din regiune.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. ce-i aia „rom”? O băutură, ceva?

    • Termenul „corect politic” pentru boroi !

    • Parca este și o ciocolata! Iliescu i- a făcut romi pe țigani.

    • Ce e aia roman adevarat?

      Personaj sarac si in buzunar si la cap.

      Ii gaseti peste tot comments sections si forumuri cum gasesc scuze pentru corupti lor dragi si isi descarca frustratea in comunitati etnice aruncate (literalmente in cazul de fata) la groapa de gunoi a societatii.

      Se mai plange la coltu strazii ca nu ii ajuta nimeni si ca oricum nu poate sa faca nimic fara coruptu lui

    • acest articol genereaza reactii proiective diferite in functie de personalitatea fiecaruia.

      este un articol scris parca la comanda pt a genera reactii rasiste („tiganii sunt de vina”) si de a deturna atentia de la realitate:

      kovid19toamna este un virus cu o rata de raspandire mai mare,

      afecteaza anumite grupe vulnerabile cu comorbiditati

      nu se fac autopsii

      MSM exacerbeaza panica,

      nu compara ratele.de.deces

      cu.anii.anteriori / ale altor boli

      pt cei sanatosi boala.trece de la sine

      eu observ ca in aceasta comunitate rata de infectare a fost minima in ciuda faptului ca acestia nu au respectat nici una dintre regulile impuse de big bradăr.

    • x-link, regulile impuse de Arahat &Co. sint niste … „chestii netrecute prin filtrul gindirii” (e bine cenzore?), prin urmare ca le respecti sau nu tot aia. Desi daca nu le respecti vine Pristanda si te pipaie la buzunar.

  2. Ce e aia „desumflata”?

  3. Tovarăși, stați liniștiți la locurili voastre!
    Daca le făcea covidu’ belele la țigani (cît sunt ei de igienico-sanitari!) s-ar fi văzut și din satelit cozi de dricuri la marginea șatrei! Ăstia n-are nici pă dracu’ nici pă covidu’ – l-au făcut la alba-neagra… da’ mai sigur e că-l trafichează: ni-l dau nouă moca ca plată pentru fetele noastre pe care le vînd altora scump…

  4. chiar cu o saptamana in urma , pe strada din fata casei trecea masina cu megafon
    – purtati masca , spalati-va pe maini, pastrati distanta …
    in vreme ce pe strada paralela din spate trecea o caruta plina ochi cu minoritati chiuind si pocnind din acceleratie.
    Daca se va depista o incidenta mai mare a virusului in comunitatea lor , presupun ca vor da vina pe „Romania”.

  5. Va iese rasismul prin toti porii dragi comentatori, dar tot va simțiți bine in pielea voastra si vi se pare ok sa puneti prețuri diferite pe viața omului in funcție de locuința sa sau culoarea pielii. Creștini ortodocși cică suntem

    • Nu, onorabile/ă domn/doamnă (că nu ,,știm”), nu ,,locuința” și nici ,,culoarea pielii”. Dacă n-ai fi fost habarnist/a agitator/oare, ai fi citit în articol și ,,Omul a lucrat săptămâni de zile cu alte persoane fără măști de protecție”; de la firma de salubritate au primit (cercetează!), de ce nu le-au purtat?! Le-a interzis cineva să le poarte? Despre asta e vorba: comportamentul antisocial, care la țigsni este generalizat.
      Altminteri sunt și mulțime de români ,,țigani”…

    • A fi rasist inseamna sa crezi in primul rand ca SUNT rase si ca unele „rase” sunt inferioare in chip genetic fata de altele.In primul rand,la homo sapiens nu exista rase si oricum nimeni nu crede ca rromii sunt inferiori genetic.Deci esti rasist daca crezi ca aceasta portiune a populatiei care nu este doar a romaniei ar fi inferioara genetic,insa nu crede nimeni asta,credem ca este inferioara pentru CA TIN CU DINADINSUL SA FIE INFERIORI,este o chestiune de vointa,de a-si pastra traditiile si cultura care nu este benefica pentru nimeni,inclusiv ei.Un popor serios punea presiune pe acestia sa se SCHIMBE nu sa se integreze,pentru ca ritualurile,obiceiurile lor nu functioneaza nici macar ca ei sa se integrezi cu ei insisi pentru ca se fura si se omoara mai mult pe ei decat pe restul,deci e imposibil sa fie integrati.Nu trebuie sa avem o atitudine de acceptare fata de aceste obiceiuri ci din contra,deci atata timp cat acesti oameni sunt in felul acesta ei nu ar trebui acceptati,aceasta constituindu-se in presiunea de a se schimba EI,nu noi,iar daca nu vor,sa traiasca in continuare in subdezvoltare.Nu vad de ce i-am fi acceptat pe Azteci,cu taiatul inimilor,nu vad de ce am accepta obiecuiurile rromilor.Eu ii dispretuiesc pe cei care cred in horoscop de exemplu,iar aia in romania sunt majoritari,nu are legatura cu statutul de minoritar sau de rasa.

    • Lipsa de educatie, mai ales sanitara, e cauzata de saracie. Dar stim ca toti comentatorii de aici daca s-ar fi nascut in mahala ar fi fost un exemplu de urmat pt cei de acolo. Cu sapunul si pasta de dinti dupa ei de dimineata pana seara

    • Purtatul masti, la fel ca spalatul pe maini, dat buna ziua si respectarea anumitor reguli sociale (nu numai) sunt chestii ce tin de educatie. Iar educatia la aceste persoane este deficitara de generatii intregi. Atat de mult ca si.au facut „o cultura” din a fii diferiti, ei ajungand a se considera „mandri” ca sunt diferiti. Apoi, copiii (din generatie in generatie) in lipsa de alternative viabile la cercul familiar, si la cel langa case, avand ca „sursa educationala” folclorul traditional, apoi manelele cu mesaje deformate, se comporta ca atare. Deci este strict o problema de educatie, problema care este a noastra a tuturor, caci rezolvarea vine tot de la noi ca natie. Hai sa ducem mai departe rationamentul, sa zicem ca ar avea intradevar anumite probleme fizice sau psihice si ca intradevar nu ar putea fii educati la standardele noastre. Atunci ce facem, ii aruncam de pe stanci ca in filmul 300, Spartanii, sau ii gazam cum a facut Hitler? Oare ce ar spune asta despre noi ca natie sau indivizi? Sau tot cautam solutii ca la un moment dat sa gasim solutia potrivita penteu ei sa ii integram.

      Din observatii: alternativ la Romania TV pentru anumite persoane nu este Digi 24, ci o telenovela care sa le ofere „o anumita emotie”, gen Nemilosul istambul kanal d, care practic face concurenta directa la genul asta de public.
      Abia apoi se poate pune problema detoxificarii psihice. Pana atunci ramane public captiv.

    • Ba, domnu’ Dan, te inseli. Ai fi surprins sa afli citi cred ca tiganii sint inferiori pentru ca sint tigani. Romanii sint in mare parte rasisti si multi dintre astia rasisti nici nu-si dau seama ca sint.

  6. @Alex: extraordinara concluzie ai tras… Nu uita sa tragi și apa. Care e problema ta pana la urma? Nu au voie oamenii sa-și exteriorizeze experiențele și trăirile? Ești de la poliția adevărului? Lasa gargara asta integraționistă forțata.

  7. Ba nu va e ma scarba de voi?
    Sa standa scrii asemenea tembelii?

    Asta aveti voi in cap?
    Mie sila de natia voastra
    Scarba.

    Romanu nu stie decat sa dea in ala mai mic.
    Pe ala mai mare stie doar sa il linga in fund pentru niste foloase

  8. Natie de lingai pus pe rau.

  9. Care este costul total pana acum suportat de persoanele fizice? Cu cat au saracit „pe persoana fizica” populatia?

    Criza coronavirus este o criza individuala sau este o criza a noastra a tuturor ca natie?

    Am inteles ca UE ne ajuta financiar, dar atunci cum se face ca populatia plateste testele?, in special cele defavorizate? Banii de la UE sunt folositi doar la achizitii supraevaluate de aparatura si decontari la fel supraevaluate catre diferite spitale private? Produse trecute prin ‘enspe maini cu adaosuri incredibile.

    Banii folositi pe teste au plecat din buzunarele cetatenilor direct in buzunarele anumitor indivizi, bani care putea sa intre direct in economie. Persoanele care s.au testat au taiat de undeva banii respectivi sau cel putin puteau face altceva cu banii respectivi, un schim de ulei la masina, scimbat o usa, cumparat o mobila, nu stiu dar ceva ce implica si serviciile celorlalti implicit si economia nationala. Dar asa, las ca se descurca cu cateva spagi cei de la unifarm, nu!?

    Draq s.o ia de coruptie! Pana cand?

    Si apoi nici macar pe amaratii astia nimeni nu ii testeaza gratis? Unde sunt mastile si masurile promise persoanelor defavorizate?

    Cum se poate una ca asta?
    Totusi statul ce contributie are? Care ii este rolul?

    Mor oamenii in case si nu ii testeaza nimeni, daramite sa ii testeze post mortem si sa ii contabilizeze la decese provocate de covid!

    De groaza, fenomenul „colectiv” in forma continuata!

  10. E nu stie Dumnezeu, ce-s prostiile astea ? :))

  11. Sper ca articolul sa il trimiteti si la domn primar. Care se lauda cu cele mai smart strazi, dar nu vede mizeria de la periferie.

  12. Mie nu-mi vine să cred că așa ceva se poate întâmpla în Cluj, care este prezentat mai tot timpul ca un fel de capitală a civilizației, o bucățică de Europă Occidentală plasată în mizerabila Românie. Cum adică, acolo nu locuiesc cei mai responsabili cetățeni, cea mai extraordinară administrație publică, cei mai competenți funcționari, cei frumoși și buni locuitori pe care îi are România? Nu pot să cred așa ceva.

  13. Stat care și-a abandonat cetățenii. Și nu de ieri, de azi, în pandemie sau mai știu eu când, ci de decenii.

  14. Faptul că în comunitățile țigănești care nu respectă nici o distanțare socială nu apare nici un număr semnificativ de morți e bună dovadă că tot ce se recomandă în pandemia asta e prostie. După istericii covid ar trebui să fie dezastru umanitar în Pata Rît.

    • Binenteles ca au si aceste comunitati mortii lor. Diferenta este cq atunci cand moare de covid o astfel de persoana media nu o prezinta pentru ca nu este o stire. De abia apar ici colo cate o persoana publica gen primar mai se da cate o stire. Cat depre marea majoritate, nu sunt stiri.
      Si apoi nu compara astfel de localitati cu catevq mii de locuitori cu orase cu sute de mii de locuitori. 1000, 1000 si ceva de paturi ATI raportat la nr de populatiei de 15-19. Mil cqt rezulta. Cate paturi revine fiecarui locuitor?
      Iar pentru ca anumite persoane ignora ca tine aceste masuri a facut ca sa ajungem in situatia de fata. Sute de morti pe zi confirmati pe zi, plus probabil alte sute care nu mai apuca sa fie testate inainte de deces.
      Sanatate!

  15. Bai oameni buni de ce va place sa va dați cu părerea fără ca să cunoașteți realitatea în primul rind va reamintesc ca fostul primar zisul fifti fifti nea mutat aici la pata rât fără voia noastră iar ceea ce se intimplat în momentul de fata sa speculații tot felul de chestii ca nu ne spălăm ca nu respectam anumite reguli impuse de autorități sunt chiar niște vorbe scoase din gura unor rasiști deci va reamintesc conform reportajului căci din prima clipa cind am avut simptome mam testat pe bani mei și mam autocarantinat ba din contra am mers inclusiv la spital ca să consult un medic dar spunețimi fraților eu din fericire nu am comorbiditati și totuși de 26 de ani lucrez și mi se retine contribuțiile la stat vi se pare corect ca după 26 de ani de cotizare sa mergi la un spital și sa ți se spună ca să mergi acasă căci pentru tine nu sunt paturi și pot sa spun ca nu mi se retine puțin ca la un salar realizat lunar aproximativ 8mii și ceva mai iau în mina 4 mii 5 sute vi se pare normal iar dacă eu nu mi-aș fi asumat responsabilitatea sa ma testez pe bani mei ce sar fi intimplat ginditiva căci lucrez la o firma de salubrizare pe noi cine nea pus în linia intii ca și pe medici noi ridicam gunoaiele de la spitale, firme și diferiți clienți casnici și dacă eu as fi fost nepăsător riscam sa carantina o întreaga firma de salubrizare gindit logic cum se rezolva problema gunoaielor în plina pandemie