G4Media.ro

Regionalizarea de facto: Județele, înlocuite cu regiuni în organigrama unor ministere. Guvernul…

Regionalizarea de facto: Județele, înlocuite cu regiuni în organigrama unor ministere. Guvernul Orban începe reforma administrației fără să mai aștepte o eventuală modificare a Constituției

Ministerul de Interne, Ministerul Muncii și Ministerul Fondurilor Europene plănuiesc modificări radicale ale organizării în teritoriu prin eliminarea structurilor județene și înlocuirea cu structuri regionale. Sunt primii pași în direcția unei reforme administrative masive, despre care au dat indicii în ultimele luni atât premierul Orban, cât și președintele Iohannis.

 • Actuala organizare a administrației centrale, cu structuri în fiecare din cele 40 de județe, plus sectoarele Bucureștiului, e criticată constant pentru lipsa de eficiență și pentru menținerea unui aparat birocratic stufos, cu costuri uriașe pentru stat. Structurarea teritoriului pe regiuni în loc de județe nu poate fi însă realizată fără modificarea Constituției, așa că majoritatea ministerelor și instituțiilor centrale și-au păstrat structura teritorială neschimbată de zeci de ani.
 • Reorganizarea din cele trei ministere are loc însă în absența unei strategii unitare, convenite la nivelul întregului guvern. Nu e clar în acest moment pe ce documente programatice sau studii de impact se bazează inițiativele de reformă din cele trei ministere – cheie.

În ultimul deceniu au existat două exemple semnificative de trecere de la structurile județene la cele regionale: Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF – în 2013) și SRI în 2019, într-o mișcare surpriză anunțată în premieră de G4Media.ro. Ambele instituții au fost reorganizate pe baze regionale ca să-și eficientizeze activitatea.

Începutul de an a adus însă un anunț oficial de la ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, care a declanșat consultarea tuturor structurilor din minister pentru o reformă internă. Vela a anunțat că planul de reformă va fi gata la finalul acestei săptămâni. El a indicat că e adeptul regionalizării, dând ca exemplu Inspectoratul General al Jandarmeriei, care a propus o structură regională în locul celei județene, similar cu organizarea existentă deja la Poliția de Frontieră.

”Am discutat cu Jandarmeria, care este de acord să copieze modelul Poliţiei de Frontieră, adică să existe o comandă regională care să aibă în subordine mai multe inspectorate actuale, având în vedere faptul că va fi mai eficientă comunicarea, tot ceea ce ţine de organizare şi de acţiunile operative. Pentru minister va fi bine, pentru că se reduc anumite posturi de conducere, cu salarii foarte mari, rămânând astfel economii financiare pentru alte cheltuieli, cum ar fi dotarea poliţiştilor sau modernizarea unor dotări… Dacă se face o eficientizare la fel cum are, de exemplu, Poliţia de Frontieră, care a fost prima ce a raportat solicitările Direcţiei Economice, cred că şi comunicarea va fi mai bună. Să nu uităm că noi suntem organizaţi, în prezent, după reforma administrativă din 1968”, a spus luni Marcel Vela.

Și la Ministerul Muncii există discuții despre reorganizarea internă bazată pe structuri regionale în locul celor județene. Potrivit informațiilor G4Media.ro, sunt vizate Inspecția Muncii, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), toate organizate în acest moment pe județe, și care ar putea fi organizate pe regiuni.

Al treilea domeniu în care guvernul Orban ar putea descentraliza și organiza administrația pe baze regionale este gestionarea fondurilor europene din Programul Operațional Regional (POR), adică acea linie de finanțare adresată comunităților locale și din care, de obicei, atrag fonduri europene primăriile.

Un memorandum discutat de guvern la finalul anului trecut prevede ca Ministerul Dezvoltării să își piardă calitatea de gestionar al POR în favoarea celor opt Agenții de Dezvoltare Regională (ADR), în coordonarea Ministerului Fondurilor Europene.

Există însă și o problemă menționată în documentul oficial: cele 8 agenții de dezvoltare sunt acum ONG-uri care nu pot îndeplini funcția de autoritate de management. Potrivit propunerii, trebuie găsite soluții care să le permită ordonantare de credite ale bugetului de stat, fiind indicată modificarea Legii nr.500/2002 privind finanțele publice.

Foto: Cele 8 regiuni de dezvoltare din România (Sursa: Calea Europeană)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

67 comentarii

 1. regiuni au bagat si comunisti sovietici in anii 50 si comunistii de la UE in anii astia. Eu spun sa bage si raioanele ca sa stim de o treaba…

 2. Haide-ti o data..ce dureaza atat?

  • Ai grait ca un ungur adevarat.

  • Ministerul Transporturilor sa fie pregatit sa activeze „taxa de trecere” pentru fraierii cu masina personala. Regiunile astea par … așa, grăsane.
   Ce… daca vrei sa ajungi la mare nu platesti taxa de pod?

 3. Dacă se va face regionalizare ar fi logic ca o parte din județele Ialomița și Călărași să facă parte din Regiunea Sud-Est.

  • ANPC e împărțit in 12 … fiecare cu contabilitatea lui. O fi fiecare cu contabilul lui șef? La ăia nu le ajunge niciodata combustibilul la masina de intervenție. Creca le da elicoptere gen drone pentru a acoperi noua zonare

 4. Parole , parole , vorba cântecului italian de mare succes interpretat în anii 1970 de actorii :Alain Delon și Dalida.Fără întrunirea Constituantei pentru elaborarea unui proiect de Constituție unde să se prevadă o nou organizarea administrativ teritorială a României , totul este un balon de săpun și doar o știre în scop de a manipula și a crea imaginea unui partid reformator care în realitate este populat cu diletanți și păcălici iresponsabili care afundă România de la o zi la alta.

  • fa ke

  • Adica mai pe sleau: fara voia securisto-comunistului de Dorneanu sa nu miscam nimic in tara asta.
   Mars ma!

 5. In Vestul Europei sunt tari impartite pe regiuni de dezvoltare….Nu este vorba de comunism,ci de EFICIENTIZARE!!!!! Asa vor disparea sutele de BARONI LOCALI care au PARJOLIT Romania!!! SUCCES!!!!

  • Zici tu ca dispar sute de baroni?! Noua „impartire” are valenta de a da nastere la niste super baroni. Ce zici? Si apropos, o regionalizare desteapta se face dupa resurse (minereuri, soluri, apa, etc) astfel incat sa aiba de toate. Nu intr-o zona sa fie numai petrol si in alta numai padure de ex. NU prin inglobarea unor regiuni mai mici intr-unele mai mari.

  • @antisaracie, EU CRED CĂ EȘTI SĂRAC CU DUHUL !…1. Vestul Europei are fiecare țară specificul ei !…Germania, are Landuri pt ca au fost țări absolut diferite, cu limbi (care NU se ințeleg DELOC intre ele) și cu religii diferite (luterani, catolici- vezi războiul de 30ani și calvini)!…pricepi ceva? Italia și azi ai limbi diferite- mai multe !…
   Eficiență?…ce eficiență naivule?…păi viclenele de partide fac deficit economic de ZECI DE MLD EURO/AN și voiesc să facă pseudo-economie de căteva mil euro/an pt că așa le ordonă stăpinii de la Înalta Poartă/Bruxelles?
   NU, MIZA ESTE SPARGEREA ȚĂRII !….CE A FACUT MIHAI VITEAZU și UNIREA PRINCIPATELOR și UNIREA CE MARE !….PROȘTILOR ! nu înțelegeți NIMIC !

 6. F bine, si-asa sunt mii de detasati din provincie in bucuresti pe posturi pentru care nici ei nu au habar ce cauta acolo! Chirii, salarii, aglomerarea capitalei ca trafic, ca infrastructura, ca scoli, crese, gradinite etc !
  Sa plece URGENT in executie in provincie de unde au venit!

  Excelent !!! SUPER-GUVERNARE!

  • Bucurestiul nu are nici indreptatirea istorica, nici spiritul, nici vocatia si nici capacitatea structural-functionala de a fi Capitala Romaniei. Abia DACA se califica sa fie numit oras. (De fapt este un mare sat turcesc super-hyper-umflat cu blocuri comuniste). Bucurestiul a devenit capitala printr-un abuz politic, prin deturnarea Unirii Principatelor. Pentru toatae acestea, Bucurestiul nici macar nu merita sa fie in Romania. Este „decat” o raia turco-mafiota.

  • Ioane, ce dreptate ai ma omule.

  • Ioan, ce legale fumezi??? Auzi la asta, Bucurestiul abia daca poate fi numit oras….sigur esti bozgor de la cluj.

  • Ioan e pur si simplu ignorant, afectat de teoria critica neomarista popularizata de 30 de ani in Romania intru spalarea creierelor noii generatii. Nu numai ca este oras, este metropola. La Helsinki e curat, e frumos, sunt oameni civilizati, dar nimic nu se compara cu activitatea intensa din Bucuresti. Skyline-ul si intinderea din Capitala Finlandei sunt cu totul modeste. Si cum a spus ardeleanul Ion Slavici, „Pentru Romani, soarele de la Bucuresti rasare!”

  • Ba Victore, hai mai dao naibii cu Bucurusteiul tau.Nici sa ma platesti nu asi locui in orasul ala infect ( in orce sens).Sper ca ai facut o gluma , nu ???

 7. In sfarsit! Descentralizarea trebuia facuta imediat in 90, dar atunci comunistii au ramas la putere.Inlaturaea birocratiei stufoase este musai.
  Propun urmatoarele orase ca centre administrative:
  Cluj regiunea nord-vest
  Timisoara regiunea vest
  Sibiu regiunea centru
  Craiova regiunea sud.vest
  Iasi regiunea nord-est
  Constanta regiunea sud-est
  Pitesti regiunea sud
  Bucuresti regiunea ilfov-bucuresti

  Sibiu, Timisoara,Cluj trebuie obligatoriu sa fie centre administrative.
  Important este spargerea baronadelor ciumei rosii :,Craiova,Constanta,Iasi,Pitesti

  Dar sa vedem, nu cred pana nu livreaza Orban

  • Totul este in plan , aveti doar putintica rabdare

  • Perfect! nota 10!

  • Povesti. Ciorba PDL reincalzita, ideile fixe ale unora mor greu. Oricum nu vor apuca sa faca nimic, dupa cum au inceput anul In 2-3 luni vor ajunge p$d-ul din urma :))

  • Si eu propun sa iesi Putin sa respiri aer curat. Iti mai propun sa mai bei apa, sa mananci ceva, sa dormi si in final, sa nu mai mananci kkt despre orasele pe care nu le cunosti.

  • Bai Ioane, esti un habarnist.Nu cunosti istorie, hai pune mana pe carte si mai citeste.

  • Eu mai degraba a-si propune o regionalizare pe REGIUNI ISTORICE ! De ce pe regiuni istorice ? Pt. ca mi se pare cel mai normal si m-as identifica mai mult cu regiunea (de exemplu, eu sunt din Muntenia) . Daca pui numele de regiune Vestica , Nord-Vestica , Estica sau mai stiu eu ce , aceste regiuni raman fara identitate . Si totodata as propune capitala Romaniei sa fie separata de regiuni asa cum e si in Franta iar regiunile sa fie impartita in 10 si cu cate o capitala regionala.

 8. Sibiul e mult mai bine pozitionat, are infrastructura mult mai buna, oameni mult mai educati! Sper sa ramana Sibiu pt centru, ci nu bomba sociala, ghetoul urban numit Iasov!

  • Brasovul este infectat de clanuri securiste in frunte cu Scripcaru.Ai dreptate, faci administratie acolo unde poti sa fi sigur ca ai personal in administratie de calitate si fara ciumati.Apropo, Sibiul a avut o traditie administartiva si pe timpul austro-ungar.
   Sper sa nu fie o pacaleala PNL-ista.Vrem sa vedem rezultate.

  • Nenicule, Sibiul este foarte bun, pentru clasa lui. Iasul este dintr-o clasa superioara.

  • Ma Ioane, se vede ca esti educat in epoca de aur .Si atunci comunistii se cacau pe orase candva importante si prospere( cum a fost Sibiul pana au venit tancurile sovietice).Apoi a inceput colectarea centralizata din Bucale de catre comunisti, distribuite mai apoi spre vlahia,regat si moldova. Asa baronii au putut prospera pana astazi, alti muncesc si platesc,alti cheltuie.Hai sictir…

  • Mai Joe, ce-am spus eu si ce-ai inteles tu …

  • Esti pe langa. Bv este peste Sb la toate capitolele. Si economic si demografic. Aia cu Iasovul nu mai este de actualitate de vreo 20 de ani. Nu-i bai, citesti, te documentezi si poti edita commentul tau de mai sus….. Bafta!

 9. Desi se clameaza o eficientizare teama imi e ca o sa iasa o harababura. Se vor transfera niste cheltuieli de la stat la cetatean. O sa puna oamenii pe drumuri pina la cel mai apropiat post de politie insa va apare ca s-au redus posturile de politie si deci cheltuielile. Se poate extinde la orice centralizare.
  Nu mai bine le venea ideea celor din MAI sa prinda hotii sau sa faca si ei ceva util?
  Sau sa lucreze si cei din birourile MAI pina la 70 de ani. Ca nu se epuizeaza fizic pina la 50 de ani ca minerii din subteran.

 10. Foarte bine! Asta trebuia facuta de mult. Sa speram ca o sa fie dusa la bun sfarsit.

 11. Bine, sa faca ceva, ca acum e insuportabil cum e administrata tara.

  • Tara nu e administrata prost din lipsa regionalizarii ci din cauza ciumei rosii, PSD in principal.

 12. Eu zic ca zona de sud-vest adica Olt, Dolj Gorj, Mehedinti sa includem si Teleormanul cu Giurgiu si sa o dam bulgarilor la pachet Dinca, Dragnea, Olguta, Iordache, Badalau, Cuc, Manda si care or mai fi! Ciolacu stie!!
  Jud. Valcea il mai pastram. Are noroc cu micii de pe dealul Draganului , soferii ,,stie”! Altfel il pasam bulgarilor si pe asta.

 13. Timisul singur! Nu vrem cu altii! Ne-am saturat sa tot tragem pt leneseala

  • Timisul dat la Nord Est de unde vin cei mai multi locuitori ( imi aduc aminte de trenul foamei Iasi – Timisoara N)

 14. Si UDMR ce zice?
  Sau a facut deja apoplexie la vederea hartii?

 15. Si sa nu mai fie obligate firmele mari sa aiba sediul social in Bucuresti

 16. Regionalizare prin desfiintarea actualelor judete si autoritati deconcentrate ar scadae semnificativ cheltuielile de administrare. Daca in capul lor am pune roboti cu AI de ultima generatie ar fi excelent

 17. Ideea nu e rea.
  8 Consilii Regionale in loc de 41 de Consilii judetene.
  8 Baroni regionali, in loc de 40 de baroneti judeteni.
  ————————
  Cand mi-oi vedea ceafa!

 18. Nu am mai postat de ceva vreme un comentariu aici. Acest subiect pare interesant. Este nevoie de regionalizare pe modelul landurilor din Germania. Descentralizarea poate conduce la o mai buna dezvoltare a României. Regionalizarea trebuie făcută însă pe principii economice. Dezvoltarea trebuie să pornească de la ceea ce avem. Avem industrie auto, avem teren arabil, avem turism, avem industrie IT și multe altele. Trebuie făcută o analiză de sistem plecând de la astfel de date sau de la combinatii ale acestora. Zonele turistice majore pot fi dezvoltate prin regionalizare: zona litorala, zona montana meridionala, zona montana orientală, zona montană apuseană. Zonele industriale majore sunt Craiova-Timișoara, București-Arges, Brașov. De exemplu, o zona turistică majora poate fi Valea Optului cu județele Valcea, Sibiu, Gorj, Hunedoara, Alba. O zonă agricolă majoră poate fi Dolj, Olt, Ialomița, Călărași, Giurgiu. Acestea pot fi combinate cu zonele portuare dunărene și pot fi create zone turistice și comerciale specifice regiunii. Regiunea Constanța, Galați,
  Brăila Tulcea poate fi consacrată ca o regiune a industriei navale și a turismului acvatic. Numai așa pot fi dezvoltate aceste regiuni cu fonduri europene. Sunt doar câteva exemple de regionalizare. Trebuie abandonată adoptarea regionalizării comuniste sau pe principii etnice și de provincionalism. Principiile trebuie să fie doar economice și de vecinătate. Nu contează forma regiunii sau puterea economică a acesteia.

  • Pai daca se desfiinteaza 41 de centre(judete) si se infiinteaza 8 centre (regiuni) atunci e descentralizare sau centralizare?

  • Prostie ce spui, asa au facut comunistii.Nu zone industriale sau zone turistice trebuie bagate
   intr-o oala.Auzi Gorj,valcea si sibiu intr-o oala.Bai esti normal la cap.Centrele trebuie sa fie acolo unde sant bine administarte, cu oameni competenti.Cluj,Timisoara,Sibiu sant centre foarte bune, mai ales daca privim si istoric.

  • Asta chiar e o gluma buna,zona valea oltului.Ce tampenii…………

  • Nene, aia n-ar fi regionalize ci federalizare — si este cu totul altceva si alt tip de discutie.
   Pe de alta parte, de ce „pe modelul”. Dar, tie nu ti-a dat Al-de-sus (partidul sfintilor 😉 ) creier de om? Nu poti gandi inainte sa copiezi (caci ce descrii tu este copiere)? Esti cimpanzeu sau ce?

 19. Punctul fierbinte este alegerea guvernelor regionale, respectiv a președinților de regiuni. Este secundar dacă îmi vorbești de schimbarea (sau nu a) Constituției, tu – peneleu sau oricine altcineva – să-mi vorbești despre relațiile de putere dintre regiuni, centre urbane și Republică.

 20. Are cineva de aici idee ca regionalizarea a facuta deja? Romania e impartita deja in regiuni de dezvoltare – nu va mai bateti capul sa propuneti variante.
  Eventual păstrați-le si gândiți-le bine pana ajungem la schimbarea Constituției – atunci va mai fi o sansa eventual sa le modificati.
  PS: Scria cineva mai sus, cu spume la gura, ca nu vrea sa lase regionalizarea la mana lui Dorneanu – si am presupus ca se refera la Curtea Constitutionala, ca nu cunosc nici o institutie numita Dorneanu. Vreau doar sa spun ca modificarea Constituției nu se valideaza de catre Curtea Constitutionala. Doar verifica daca legile respecta Constitutia, asa cum o voteaza Parlamentul si o adopta romanii prin referendum.

 21. E ok Sibiul asa din pareri dar cifrele nu prea ajuta (cultura, istorie, dezvoltare, civilizatie etc sunt arogante ca sa creasca chiriile ca salariile tot ca in Covasna sau in orice alt judet sunt ). Asa si zona de SE ar trebui sa aiba sediu prin Faurei ca e mai bine pozitionat decat Constanta. Istoric vorbind si Targoviste a fost capitala pe timpul lui Tepes. Despre mine sa fie Sibiul, abia mai pleaca lumea din Brașov ca s-a aglomerat in ultimul timp, dar nu stiu ce sa zic (400000 toata zona metropolitana Brasov, probabil cat tot judetul Sibiu). Sper sa nu fie Brasov.

  • Nu cantitatea conteaza, calitatea.Din pacate brasovul a ajuns o parte di moldova dupa mentalitate si o parte cu mitici.Degeaba faci regiuni daca sant administrate de impostori .
   Da, sibiul ar fi ideal pentru regiunea de centru,mai ales ca are si o notorietate internationala.

 22. Elefantul din articol, in regiunea Centru romanii vor fi majoritari, lucru care explica prezenta trolilor cu nenumaratele postari de generat polarizare sociala , de imprastiat confuzie si demoralizare.
  Cand apar tehnicile astea de manipulare in comentarii e un semn ca stirea, masura sau propunerea deranjeaza fostii exploatatori dar e foarte buna pentru dezvoltarea si securitatea Romaniei ! 😉

 23. o prostie, romania are 3 regiuni + 2 sau 3 in afara tarii la nord est. eu unul daca nu devenim regat, as propune ca presedintele sa fie si prim ministrul tarii, ales de popor, iar fiecare regiune (3) sa aiba un guvernator. principalele proiecte sint investitii, infrastructura, educatie, medical, tehnologie, agricultura, inovatie. capitala as muta-o definitiv la cluj sau brasov.

 24. Bună ziua!Aceasta mult așteptată modificare a Constituției și trâmbițată de Basescu și Iohanis s-a concretizat în întrebări stupide pe care ei le-au inițiat și tot ei nu le-au înțeles sensul și le-au renegat chiar dacă populația votanta a fost de acord cu ei.Fiecare si-au câștigat 2 mandate și au creat NIMIC!Oare cum vor rămâne în istorie?Trompetele referendumurilor validate și neaplicate!!!Sau Profesioniștii întrebărilor fără răspuns? Oricum sunt Perfecționiști justiției injuste și al autostrăzilor desenate (Aici sunt banii dumneavoastră! Și. ..România nu are nevoie de autostrăzi! /Vezi Basescu sau promotorul gândacul ui cenușiu în rezervațiile naturale /vezi Iohanis,datorita relațiilor de la Bruxelles de care nu beneficiază România ci doar domnia sa!!!).Vă mulțumesc pentru competenții, ,guvernului meu!!”

 25. Clonele lui Bugarski vorbesc intre ele

 26. Regiunea centru ar trebui împărțită la celelalte regiuni și așa se rezolvă și problema ,,ținutului Secuiesc,,. Nu mai au motiv ungurii sa cerșească autonomie.

 27. Băi buricele pământului, Vasile și Ioan. Eu am făcut o propunere, nu am stabilit nimic. Este o idee, nu va mai dați ofuscați! Aici se vede nimicnicia creierelor voastre. Vă deranjează o simplă opinie, nu suportați diversitatea de idei. Limbajul vă caracterizează puținătatea ideilor și adevărata voastră limitare.

 28. Antiregionalizare este baronimea județelor și comunelor și camarila din jurul lor..ce toaca miliarde de euro din fonduri publice anual Trebuie desființate orașele sub 10000 loc și comunele sub 5000 și comasate și regiuni pe sistemul de minim 2 mil locuitori .Banii de salarii dati la infrastructura strada și școala ….cei dați afară fiind valoroși ne vor arăta tuturor cum performeaza în privat în RO sau în UE……Romania e sufocată de aceasta putrefacție ineficiența administrativ teritoriala de 55 ani. Grile de venit maxim lunar unice pe țară fără sporuri cui nu i convine poate pleca nu i tine nimeni cu forța să rupă ușile vineri la ora 12 .

 29. Cum și baronetul roșu din Moldova milionar in euro ce face……fara jucăria de parandarat judetul..? Să piardă vacile de.muls…..? Pai de ce îi țineau în saracie pe cetățeni ….asistați și le promiteau in an de alegeri marea cu sarea……Cred că trebuie inceput cu controlul în Rem al tuturor averilor milionarilor in euro din Politica …..atât al lor cât și al rudelor și copiilor….. Controlați la sânge ….ce nu poate fi justificat cu veniturile obținute confiscat……Rapid….altfel gargara fara efect de 30 ani.