G4Media.ro

EXCLUSIV Schimbări de amploare în Serviciul Român de Informații: Se înființează între…

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

EXCLUSIV Schimbări de amploare în Serviciul Român de Informații: Se înființează între 8 și 11 centre regionale, se deființează posturile de șefi județeni de la 1 ianuarie

Serviciul Român de Informații pregătește un amplu proces de reorganizare internă, astfel că ar urma să fie schimbați din funcție toți șefii județeni începând cu data de 1 ianuarie 2019, au declarat pentru G4Media.ro surse din comunitatea de informații.

În locul filialelor județene ar urma să fie înființate 8, până la 11 centre regionale, au declarat pentru G4Media.ro sursele citate. Reorganizarea serviciului ar urma să fie supusă votului CSAT. Este una dintre cele mai ample reorganizări interne din SRI de la intrarea României în UE și NATO.

G4Media.ro a solicitat o serie de detalii Serviciului Român de Informații referitoare la această reorganizare internă.

 • SRI a răspuns prin biroul de presă: ”Datele pe care le-aţi solicitat în forma detaliată fac parte din categoria informaţiilor clasificate cuprinse în documentele interne ale Serviciului Român de Informaţii, potrivit regimului instituit prin dispoziţiile art. 45, alin. 1 din Legea nr. 14/1992, cu modificările şi completările ulterioare. Dat fiind caracterul nepublic al unor astfel de documente, informaţiile din acest domeniu sunt exceptate de la liberul acces al persoanelor acordat în temeiul art. 31 din Constituţie (dreptul la informaţie), ale cărui limite sunt stabilite la alin. (3) – „dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze securitatea naţională”, precum şi în temeiul art. 51 (dreptul de petiţionare) ale cărui limite sunt stabilite la alin. (4) – „autorităţile publice au obligaţia să răspundă la petiţii în termenele şi condiţiile stabilite potrivit legii. Ca expresie a temeiului constituţional prevăzut la art. 31 alin. (3), prin efectul art. 12 alin. (1) lit. „a” din Legea nr. 544/2001, informaţiile clasificate din domeniul securităţii naţionale sunt exceptate de la accesul liber al cetăţenilor, astfel de date neputând fi comunicate decât în condiţiile şi către beneficiarii prevăzuţi de art. 10, alin. 2 şi art. 11 ale Legii nr. 51/1991, cu respectarea principiilor prevăzute în Legea nr. 182/2002.”

Schimbările din SRI au fost prefigurate de o recentă scrisoare transmisă de directorul SRI, Eduard Hellvig, liderilor de partide parlamentare.

Hellvig le-a cerut, printre altele, demararea ”în perioada următoare” a unei ”dezbateri publice” pentru modernizarea ”cadrului legal” de funcționare a Serviciului în sensul de a trasa ”limitele acționale ale acestuia”.

”Este nevoie de un pas în plus, care ține de dezbaterea publică a unui cadru legal modernizat, acceptat de toate forțele politice din România, referitor la activitatea Serviciului Român de Informații. Îmi exprim speranța că, în perioada următoare, cu sprijinul dumneavoastră, va începe această dezbatere publică și se va ajunge la un larg consens referitor la modul în care trebuie să arate principalul serviciu de informații al României și care sunt, conform legii, limitele acționale ale acestuia”, le-a transmis Hellvig liderilor partidelor parlamentare, potrivit scrisorii publicate de site-ul știripesurse.ro.

Alte declarații publice făcute în trecut anunțau aceste schimbări. Pe data de 5 octombrie 2017, Eduard Hellvig a declarat la inaugurarea programului de master „Studii de securitate globală” din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara:

”Consider că anul 2018 este esenţial pentru SRI pentru trecerea de la perioada de transformare la perioada de optimizare, de la generaţia tranziţiei la ceea ce eu sper să fie generaţia civilizaţiei euroatlantice. Spun asta pentru că, în mandatul meu, echipele de conducere atât la nivel central, cât şi la nivel teritorial al instituţiei au fost infuzate masiv cu tineri profesionişti, având energia şi viziunea adecvată ameninţărilor cu care ne confruntăm”.

De la preluarea mandatului de către Eduard Hellvig, peste 20 de generali au fost înlocuiți din funcțiile de conducere. George Maior a demisionat din funcția de director SRI în ianuarie 2015, iar Florian Coldea a fost schimbat din cea de prim-adjunct în ianuarie 2017.

Printre ultimele schimbări operate a fost trecerea în rezervă a doi generali din garda veche. Președintele Klaus Iohannis a semnat pe data de 28 august decretele de trecere în rezervă, începând cu 1 septembrie, a doi generali ai Serviciului Român de Informații: Dumitru Dumbravă și Dan-Valentin Căpșună.

(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

 1. Iohannis ( prin Hellvig) vrea sa o ia cumva inaintea lui Dragnea !

  Dragnea se va grabi, la randul sau, cu legea Comunitatii de informatii pt a pune mana pe informatii si astfel va iesi un act normativ tarat de o multime de !

  CCR va trebui sa judece fara graba, motiv pt care CSAT va avea timp sa aprobe reorganizarea propusa de Hellvig, daca nu cumva, pe modelul abia parafat de Iohannis, nu va exista consens si Presdintele va fi nevoit sa suspende procedura de aprobare a modificarilor.

  PS. Sa nu ne amagim insa deoarece oricum modificarile dorite de Iohannis in structuraServiciului trebuiesc adoptate in Parlament prin vot ! Deci pana la urma va fi vorba de o lunga iarna fierbinte ! 😉

  • Erata :
   Paragraful doi al commentului de mai sus va fi completat cu cuvantul „neconstitutionalitati”.

   PS. Cu scuzele de rigoare ! 😉

 2. Pe surse: mai întâi se desfiinteaza toate posturile, si mai la urma tot SRI-ul. Fake-news?

 3. Mai bine? Mai rau? Dragnea poate sa taie fondurile SRI-ului, deci cat poate sa conteze?

 4. Se restructureaza SRI-ul!
  Pai daca nu mai are bani fara numar-fara numar, e obligat sa se restructureze.
  Lasa, sa vada si ei cum e …..

 5. SRI-ul trebuia cam de ceva vreme profesionalizat ,indepartate toate fosilele
  din servicii cu neveste angajate la privat si cu analfabeti pe post de mari agenti
  (a se vedea episodul cu carmen dan si microfoanele) bine structurat cu persoane tinere si pregatite ,cum de altfel trebuie procedat cu majoritatea structurilor de informatii si politie;e un inceput care va trebui continuat in toate
  directiile si agentiile statului