G4Media.ro

Refuzul Beijingului de a condamna invazia rusă în Ucraina „dăunează imaginii” Chinei,…

Sursa foto: Unsplash / Brian Matangelo

Refuzul Beijingului de a condamna invazia rusă în Ucraina „dăunează imaginii” Chinei, avertizează comisarul european pentru comerţ

Refuzul Beijingului de a condamna invazia rusă în Ucraina „dăunează imaginii” Chinei, a avertizat luni comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, citat de AFP, transmite Agerpres.

„Există (…) un risc în ceea ce priveşte reputaţia Chinei”, a declarat comisarul, vorbind studenţilor de la Universitatea Tsinghua din Beijing, iar această postură „dăunează imaginii ţării, nu numai faţă de consumatorii europeni, ci şi faţă de companii”.

„Integritatea teritorială a fost întotdeauna un principiu cheie pentru China în diplomaţia internaţională”, dar „războiul dus de Rusia constituie o încălcare flagrantă a acestui principiu”, a subliniat el.

„Mai mult, China a susţinut întotdeauna ca fiecare ţară să fie liberă să-şi aleagă propria cale de dezvoltare”, a adăugat Dombrovskis.

„Aşadar, este foarte greu pentru noi să înţelegem poziţia Chinei cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece acesta încalcă principiile fundamentale ale Chinei”, a subliniat el.

China şi Rusia se consideră aliaţi strategici, cele două ţări promovând frecvent parteneriatul „nelimitat” şi cooperarea economică şi militară.

Ele s-au apropiat şi mai mult de la începutul invaziei ruse a Ucrainei în februarie 2022, pe care China refuză să o condamne.

Kremlinul caută să-şi întărească legăturile cu Beijingul încă de la începutul ofensivei sale militare, care a izolat Moscova pe scena internaţională. China a căutat să se poziţioneze ca o parte neutră în conflictul ucrainean, oferind în acelaşi timp Moscovei asistenţă diplomatică şi financiară vitală.

Preşedintele chinez Xi Jinping a vizitat Rusia în martie, în timp ce omologul său Vladimir Putin este aşteptat în China în octombrie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...