G4Media.ro

Recursul compensatoriu al lui Tudorel Toader l-a scos mai repede din puşcărie…

Recursul compensatoriu al lui Tudorel Toader l-a scos mai repede din puşcărie pe liderul mafiei asiatice din România, Hoa Le Duc

Fostul preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Vietnamezi din România, Hoa Le Duc, considerat liderul mafiei asiatice din România, a ieşit din penitenciar cu 138 de zile mai devreme ca urmare a aplicării legii recursului compensatoriu. Legea intrată în vigoare în toamna anului trecut şi susţinută de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader prevede că pedepsele cu închisoare se reduc cu câte 6 zile pentru fiecare lună executată în spatele gratiilor în condiţii necorespunzătoare, adică în spaţii în care deţinutul nu are la dispoziţie 4 metri cubi de aer.

În martie 2016, Hoa Le Duc a fost condamnat la 6 ani de detenţie, alături de mai mulţi chinezi şi vietnamezi acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi evaziune fiscală. În primă instanţă, la Tribunal, Hoa Le Duc primise 15 ani de detenţie. DIICOT estima în rechizitoriul din 2011 că gruparea lui Hoa Le Du ar fi scos din ţară, între 2006 – 2010, aproape 400 de milioane de dolari. La percheziţii, procurorii au ridicat şi 7 bare de aur.

Vietnamezii au fost trimişi în judecată, însă pentru un prejudiciu probat de 4 milioane de lei, pentru o perioadă mai mică cât timp au fost monitorizaţi de DIICOT. Iată că după numai 2 ani de detenţie, vietnamezul a reuşit să iasă din penitenciar, pe 16 mai.

În motivarea sentinţei de liberare condiţionată de la Judecătoria sectorului 5, magistraţii au notat:

„Executarea pedepsei a început la data de 04.03.2016 şi durata executării pedepsei urmează să se împlinească la data de 04.09.2020, fiind scăzute un număr de 138 zile considerate executate suplimentar ca măsură compensatorie potrivit art. 55 indice 1 alin. 1 din Legea nr. 254/2013 şi 195 zile ca urmare a muncii prestate, iar pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute fracţia de 2/3 din pedeapsă, respectiv 1460 zile de închisoare. Comisia a constatat sub acest ultim aspect că deţinutul a executat, de la 04.03.2016 până la 21.02.2018, un număr total de 1460 zile, dintre care 720 zile efectiv executate, 407 zile prin arest preventiv, 195 zile câştigate prin muncă şi 138 zile executate suplimentar ca măsură compensatorie potrivit art. 55 indice 1 alin. 1 din Legea nr. 254/2013”.

Legea 254/2013 privind executarea pedepselor a fost modificată prin legea nr. 169/2017, care la articolul 55 indice 1 spune:

„Art. 55 indice 1. – Compensarea în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare

(1) La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată.”

Legea de modificare a intrat în vigoare pe 19 octombrie anul trecut. Numai pănă la sfârşitul lui 2017, în baza acestei legi, ieşiseră din închisori peste 3000 de deţinuţi.

Vietnamezul Hoa Le Duc a devenit cunoscut după ce a apărut într-o fotografie de grup alături de Georgeta Barbălată, o judecătoare de la Înalta Curte condamnată apoi la 7 ani de detenţie pentru divulgare de informaţii clasificate. Judecătoarea se număra printre cei câţiva magistraţi de la ICCJ care emiteau mandate de siguranţă naţională (MSN). Ea a avertizat un ofiţer al DGIPI (serviciul secret al MAI – n.r.) că are comunicaţiile monitorizate.

Foto: Tudorel Toader (sursa: InquamPhotos)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. E bine. PSD si-a mai bifat un alegator.

  2. Foarte bine, inca un pas spre sfarsitul Romaniei.

  3. asiaticilor le-a vennit pe gust sa fure Romania, pentru 400 mln stai 2 ani si ramin ok multimilioner. acuma ca are forte si idei noi cred ca planul mafiei va fi deja 1 miliard, oricum sentintele sunt o gluma, aici nu e SUA unde pentru asa ceva iti da 20 de ani

  4. Tudorica gara frica! Praf justiția!

  5. Era musai sa-l elibereze, doar are nume nobil, ce Dracu’…!

  6. Dupa ce-am citit stirea asta mi s-a aprins un beculet. Ma tot intrebam de ce e taranoiul asta parvenit se agita atita sa-i scoata din locurile de pelerinaj pe zburdalnici. Unii banuiau ca efortul era facut pentru citiva colegi politici, dar acum mi se pare destul de probabil sa fie mult mai prozaica, mai „verde” cauza.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.