G4Media.ro

Record de participanți LGBTQ la Olimpiada de la Tokyo: cel puțin 140…

Sursa Foto: Facebook

Record de participanți LGBTQ la Olimpiada de la Tokyo: cel puțin 140 de sportivi din 25 de țări, inclusiv Polonia

Cel puțin 141 de sportivi declarați homosexuali, lesbiene, bisexuali, transgender, queer și nonbinari vor lua parte la Jocurile Olimpice de la Tokyo din această vară, un record absolut în istoria competiției. Numărul acestora este mai mult decât dublul numărul participanților LGBTQ de la Olimpiada de la Rio de Janeiro din 2016 și de aproape șapte ori mai mare față de numărul competitorilor din comunitatea LGBTQ care au fost prezenți la jocurile precedente, desfășurate la Londra în 2012. Sportivii LGBTQ care vor lua parte la Olimpiada de la Tokyo provin din cel puțin 25 de țări, inclusiv din Polonia, stat care a fost supus recent unei proceduri de infringement de către Comisia Europeană pentru „zonele fără ideologie LGBT” decretate de anumite comunităţi locale.

Potrivit paginii „Outsports: Courage is Contagious,” numărul de sportivi LGBTQ declarați care se vor afla la Tokyo este mai mare decât numărul de sportivi din comunitate care au participat la toate Jocurile Olimpice de vară anterioare luate la un loc (At least 142 out LGBTQ athletes are headed to the Tokyo Summer Olympics, by far a record)

Prin comparație, Outsports a numărat 23 de olimpici declarați LGBTQ care au luat parte la Olimpiada de la Londra în 2012 (23 openly gay and lesbian athletes at 2012 London Summer Olympics) și 56 de sportivi din comunitate care au participat la Jocurile Olimpice de la Rio, patru ani mai târziu (A record 56 out LGBT athletes compete in Rio Olympics).

Outsports scrie că creșterea masivă a numărului de sportivi declarați în mod public că fac parte din comunitatea LGBTQ reflectă acceptarea tot mai mare a persoanelor LGBTQ în sport și societate. Extinderea importanței rețelelor sociale, în special Instagram, le-a oferit sportivilor un forum în care își pot prezenta viața în mod deschis și se pot identifica direct cu urmăritorii lor.

„Participarea la Jocurile Olimpice ca sportiv gay declarat în mod deschis este destul de uimitoare,” a declarat înotătorul canadian Markus Thormeyer pentru Outsports. Thormeyer nu și-a dezvăluit apartenența la comunitatea LGBTQ când a participat la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, el făcând acest lucru într-un eseu din 2020 scris pentru Outsports (Olympic swimmer performed at his peak after coming out as gay).

„A putea concura cu cei mai buni din lume în modul meu cel mai autentic, la cele mai mari jocuri internaționale multi-sport arată cât de departe am ajuns în ceea ce privește includerea în sport. Sper că, concurând la aceste Jocuri Olimpice, pot arăta comunității LGBTQ că aparținem (lumii sportului) și că putem realiza orice ne-am propus,” a afirmat înotătorul canadian.

Țări cu sportivi LGBTQ

Anul acesta cel puțin 25 de țări diferite vor fi reprezentate de cel puțin un sportiv membru al comunității LGBTQ în 26 de sporturi olimpice, inclusiv primii olimpici transgender. Reamintim că, în luna iunie, Laurel Hubbard (43 de ani, fostă Gavin Hubbard) a devenit primul sportiv transgender care va concura la Jocurile Olimpice, după ce Federația de Haltere din Noua Zeelandă a înscris-o oficial pe lista de participanți. Selectarea lui Hubbard a fost posibilă după ce Federația Internațională de Haltere a schimbat criteriile de calificare pentru Olimpiada de la Tokyo și a permis astfel participarea sportivilor transgender (Prima halterofilă transgender la Jocurile Olimpice, o atletă care a început să câștige medalii după schimbarea de sex. Adversarii: Dopaj legal, o glumă proastă).

Hubbard se alătură astfel unei alte sportive transgender, americana Chelsea Wolfe, specialistă BMX în stil liber, care a fost plasată în echipa SUA ca altenativă și ar putea concura dacă unul dintre cei doi concurenți desemnați de Team USA în competiție suferă o accidentare sau se rănește.

Statele Unite au cei mai mulți sportivi LGBTQ la Olimpiada de la Tokyo, cu peste 30 de competitori care s-au declarat ca fiind homosexuali, lesbiene, bisexuali, transgender, queer și nonbinari. Echipa SUA este urmată pe lista cu cei mai mulți sportivi LGBTQ de Canada (16), Marea Britanie (15), Olanda (13), Noua Zeelandă (9), Australia (9) și Brazilia (8). Aceste cifre includ sportivii de rezervă care s-au pregătit împreună cu echipa oficială și care vor călători în Japonia pentru Jocurile Olimpice.

Printre acești competitori, Outsports a identificat cel puțin patru cupluri LGBTQ care participă la Olimpiada de la Tokyo, în același sport sau sporturi diferite, fiecare cu șanse mari la medalii (Here are 3 Olympic couples who will be competing on the same team in Tokyo).

Numărul femeilor de pe listă îl depășește pe cel al bărbaților într-o proporție de aproximativ 8 la 1, fotbalul feminin având mai mult de 30 de jucătoare LGBTQ. Aceasta continuă o tendință remarcată la olimpiadele anterioare și este reprezentativă pentru sportivii din sporturile de elită neolimpice în care proliferează și femeile (40 out LGBTQ participants in the 2019 Women’s World Cup).

Outsports a precizat că numărul membrilor comunității LGBTQ care iau parte la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo ar putea fi însă mult mai mare, ținând cont de faptul că ar putea exista competitori care din varii motive nu au declarat în mod public că aparțin acestei comunități.

Pentru a fi inclus pe lista Outsports a olimpicilor LGBTQ, un sportiv trebuie să fi ieșit public în mass-media sau trebuie să fie facă acest lucru pe conturile lor de socializare media.

Dacă cineva nu a făcut o declarație publică că este LGBTQ, persoana respectivă poate fi totuși inclusă pe această listă dacă își trăiește în mod deschis viața ca membru LGBTQ pe rețelele de socializare, mai ales dacă a clarificat că se află într-o relație cu o persoană de același sex.

Outsports a mai precizat că, din lipsă de informații, pe lista creată împreună cu Tony Schupham-Bilton, un istoric al comunității LGBTQ, nu au fost incluși mai mulți sportivi LGBTQ din alte țări decât Statele Unite sau state occidentale.

De asemena, lista nu include antrenorii și instructorii care sunt LGBTQ și care vor fi prezenți la Tokyo. Outsports o dă ca exemplu pe antrenoarea celor de la Minnesota Lynx, Cheryl Reeve, care a anunțat public că este membră LGBTQ. Reeve va lucra cu echipa de baschet feminin a Statelor Unite.

În plus, lista nu îi include pe sportivii paralimpici LGBTQ. Lista acestora va fi anunțată înainte de desfășurarea Jocurilor Paralimpice.

Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo se vor desfășura între 23 iulie și 8 august. Jocurile Paralimpice de vară vor avea loc tot în capitala Japoniei în perioada 24 august – 5 septembrie 2021, după Jocurile Olimpice.

Cazul Poloniei

Lista Outsports include printre sportivii LGBTQ pe poloneza Aleksandra Jarmolińska, care va lua parte la competiția de trageri. (https://www.instagram.com/p/CRMEsccCLq-/) Prezența acesteia este de natură a genera controverse în țara sa, care a fost supusă recent unei proceduri de infringement de către Comisia Europeană pentru „zonele fără ideologie LGBT” decretate de anumite comunităţi locale. O sută de comunităţi poloneze au adoptat din 2019 o rezoluţie „anti-ideologia LGBT” sau o „cartă a drepturilor familiilor.” Comunităţile respective reprezintă o treime din teritoriul Poloniei şi sunt situate în principal în estul şi sud-estul ţării, zone cu puternică tradiţie catolică.

Comisia Europeană a luat o măsură similară împotriva Ungariei, în legătură cu legea adoptată de Guvernul de la Budapesta care interzice „reprezentarea sau promovarea” în rândul minorilor a homosexualităţii sau a schimbării de sex.

Executivul UE, care denunţă caracterul discriminatoriu al respectivelor măsuri faţă de persoanele LGBT+ luate de Polonia și Ungaria, a explicat că a trimis celor două state câte o scrisoare oficială de punere în întârziere. Este vorba despre prima etapă a unei proceduri ce poate duce la sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), iar apoi la sancţiuni financiare.

„Egalitatea şi respectarea demnităţii şi a drepturilor omului sunt valori fundamentale ale UE, consacrate de Articolul 2 din Tratatul Uniunii Europene. Comisia va utiliza toate instrumentele aflate la dispoziţia sa pentru a apăra aceste valori,” subliniază executivul UE într-un comunicat.

Budapesta şi Varşovia au la dispoziţie două luni pentru a răspunde.

Surse: Outsports

Notă: Lista Outsports a olimpicilor LGBTQ poate fi consultată aici. (https://www.outsports.com/olympics/2021/7/12/22565574/tokyo-summer-olympics-lgbtq-gay-athletes-list)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

 1. Ăsta da articol. Simt iz de izbândă! Umanitatea se „vindecă”! Rezolvări la probleme inventate. #dizgrațios

 2. negrul lgbt e mai oprimat, deci la Europa Libera are mai multe puncte de „diversitate”

  ori ne informati de oamenii cu adevarat diversi, ori plecati acasa la Langley

 3. Au stricat și olimpiada… noroc ca nu se uita nimeni la degeneratii aia

 4. Foarte bine!

  Cred ca trebuie sa ne intereseze sportul, nu orientarea sexuală.

  Dar dacă sunt bărbați, sa participe la concursurile pentru bărbați.

  • Un comentariu corect !
   Felicitări !

  • Chiar asta voiam sa stiu: astia/astea au competitii speciale intre ei/ele, sau participa alaturi de cei normali la cap? Stie cineva sa-mi raspunda?

  • Atâta timp cât la multe sporturi se concureaza pe sexe (haltere, aruncarea greutatii, fotbal, handbal, baschet, alergari, canotaj, etc.) prezenta unor transgenderi (mai ales barbati care si-au pus sâni) n-are cum sa nu denatureze competitia. Noua „corectitudine” va distruge si sportul.

 5. Noi nu avem Lgbtq? Iar codașii lumii

  • Avem plusereii…. Păi nu, waxere…?

 6. Scrieti mai des, va rog, despre LGBT, ca este un subiect prioritar si de interes national. Lasati stirile cu pandemia, criza economia, coruptia si ocupati-va nuami de LGBT. Minim 5 articole pe zi.

 7. G4media, nu imi spune v-ati dori sa devina obligatoriu sa fii lgbtq? Lumea civilizata are o imensa problema demografica si voi incurajati perversiunile sexuale care nu au cum sa duca la procreere. good job

 8. Gunoaie….peste tot numai gunoaie!

 9. Citiți și va cruciți !

 10. Cât o costa lobby ul asta zilnic?
  Și cine achită factura?
  Dar mai ales….de ce?

 11. Transgender inseamna ca e barbat dar cica se simte femeie, sau invers. Cu alte cuvinte pui un barbat sa concureze cu femei. Ghici cine castiga! Ce porcarie.

  • @dan
   Insinuezi că femeile nu pot învinge bărbății? Ești sexist. Uite, îți găsesc eu femei care te bat la orice, începând cu arte marțiale sau sumo și terminând cu șah

  • @Beezy, nu, insinueaza ca sunt sporturi unde barbatii au un avantaj biologic indiscutabil, echivalent cu dopingul.

   Si nu pe el trebuie sa-l bata fetele alea e care le gasesti tu ci pe cineva la fel de pregatit ca ele. Gaseste una mai rapida decat Bolt. Ce zici eu mai rapida decat Bolt, gaseste una care sa fie in primii 100 de alergatori la baieti la 100m baieti. In caz ca nu stiai, recordul la fete este 10:49

 12. Super. E timpul sa fim mai deschisi si sa nu mai judecam oamenii.

  • Nu judeca nimeni oamenii . Ci faptele lor .

   Pomul il cunosti dupa roada si omul dupa fapta . Pomii care nu fac roada sint buni pentru foc . Oamenii care comit faradelegea trebuie izolati social ca nu cumva ,, pelagra ” sa se ia si la cei intregi la cap .

 13. Vai, CE record , frate! Ám crezut prima data CA se vorbeste peste 10k de participanti…..140 de fatalai din 25 tari. Record masiv.

 14. Ce fel de jocuri olimpice mai sint acelea cind un halterofil barbat concureaza la femei doar pt ca si-a schimbat numele si sexul in documente.

 15. Ce frumos este la progresișt nu ști care e Bula care e Bulai care e Barna care e Chichirău .

 16. La Tokyo participa 12.000 de sportivi. 11860 tocmai sunt discriminați cu acest articol

 17. Da, si? Ce mare realizare este acest lucru?

 18. Chiar asta voiam sa stiu: astia/astea au competitii speciale intre ei/ele, sau participa alaturi de cei normali la cap? Stie cineva sa-mi raspunda?