G4Media.ro

Războiul ariilor protejate: Organizaţiile de mediu vor să sesizeze Curtea Constituţională prin…

Războiul ariilor protejate: Organizaţiile de mediu vor să sesizeze Curtea Constituţională prin intermediul Avocatului Poporului şi să genereze o stare de pre-infringement la Comisia Europeană

Coaliţia Natura 2000 România a anunțat, marți, că intenţionează să solicite Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să sesizeze Curtea Constituţională pentru a opri efectele ordonanţei de urgenţă emise de guvern în urmă cu două săptămâni prin care noţiunea de custode este eliminată şi, prin urmare, ONG-urile nu mai au voie să administreze ariile protejate din România. Mai mult, Coaliţia spune că va sesiza şi Comisia Europeană în legătură cu pericolele generate de această ordonanţă, au anunţat reprezentanţii acesteia în cadrul unei conferinţe de presă.

„Singura cale legală este să expunem obiecţiile noastre Avocatului Poporului. Sperăm ca el să sesizeze Curtea Constituţională şi să oprim efectele acestei ordonanţe. Comisia Europeană va fi şi ea anunţată şi vom fi într-o stare de pre-infringement”, a declarat Dan Trifu, vice-preşedinte al fundaţiei Eco-Civica.

Contactat de G4Media.ro, avocatul poporului Victor Ciorbea a spus că nu este la curent cu subiectul şi că aşteaptă să primească o sesizare oficială.

Printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată pe 19 iulie, guvernul a scos din legislaţia de mediu noţiunea de custode al ariilor naturale protejate, acestea urmând să fie administrate de Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). În România există în total aproape 1000 de arii naturale, ceea ce reprezintă 25% din suprafaţa ţării. Cei 166 de custozi asigură în prezent managementul pentru aproximativ jumătate din această suprafaţă, iar restul ariilor protejate nu este administrat deloc.

„Guvernul a deschis calea unei centralizări excesive. ANANP nu are nici capacitatea, nici cunoştinţele necesare să administreze arii protejate. Nu poţi să controlezi, administrezi, evaluezi şi să emiţi avize în acelaşi timp. E clar că vor apărea probleme,” spune Liviu Cioineag, directorul executiv al Federaţiei Coaliţia Natura 2000 România.

Ordonanţa a generat în acest moment un vid administrativ. Custozii nu ştiu dacă mai au voie să administreze ariile protejate pentru care au contracte valide încheiate cu autorităţile deoarece noua lege a eliminat însăşi noţiunea de custode. Coaliţia Natura 2000 a trimis o scrisoare reprezentanţilor ANANP prin care solicită clarificarea situaţiei legale.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, într-o conferinţă de presă care a avut loc în acelaşi timp cu cea organizată de ecologişti, că „nu trebuie să îi fie frică nimănui că ANANP a preluat ca şi custode administrarea ariilor naturale protejate. Vom colabora cu toţi custozii care şi-au îndeplinit obligaţiile conform planului de management şi conform contractului iniţial”, spune aceasta citată de News.ro.

G4Media a explicat anterior care sunt interesele ce au dus la eliminarea custozilor. Proiecte de afaceri care prezentau probleme pentru ariile protejate au fost oprite de aceştia. Există şi un interes financiar pentru ca ANANP să rămână singura instituție care accesează fondurile. Cum OUG-ul elimină custozii, banii ar urma să fie utilizați de către un grup de firme apropiate de ANANP, care va avea nevoie de sute de posturi și buget pentru a crea structuri județene.

(Sursa foto: Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Cine mă fmmciorbea? Mai mare trădător de țară ca ăsta doar în parlament și în guvern mai întâlnești. Poate dacă îi plătiți datoriile la stat să facă ceva. Că e dator vândut acesta lichea.

  2. Poate intervenii Comisia Europeana.

  3. Oooo, daca apeleaza la Avocatul Poporului e ca si rezolvata! Din start!

  4. Acestui biet domn ciorbea ii doresx sa ajunga…acolo unde ii este locul. Asa sa-i ajute Dumnezeu!