G4Media.ro

Rata de natalitate în China, la cel mai scăzut nivel din ultimii…

Rata de natalitate în China, la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani / Numărul de căsătorii s-a prăbuşit anul trecut, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 17 ani

Rata de natalitate s-a prăbuşit în China în 2020, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii peste 40 de ani, în pofida eforturilor regimului comunist de a convinge familiile să facă mai mulţi copii, informează Agerpres, care citează AFP.

Chiar dacă i-a autorizat în 2016 pe chinezi să aibă doi copii, apoi trei începând de anul acesta, Beijingul se confruntă cu riscul îmbătrânirii populaţiei ţării şi cu o scădere a numărului de persoane active.

În pofida epidemiei de COVID-19, care a ţinut închise cuplurile în locuinţe la începutul lui 2020, rata de natalitate a scăzut puternic anul trecut, ajungând la 8,52 de naşteri la 1000 de locuitori, potrivit Anuarului statistic din 2021.

Aceasta este cea mai mică cifră de la începutul publicării acestui anuar, în 1978.

În 2019, rata de natalitate era încă de 10,41 de naşteri la 1000 de locuitori. Cifra de anul trecut ar fi chiar cea mai mică de la fondarea regimului comunist în 1949, potrivit Biroului naţional de statistică.

Stimulentele oferite de puterea de la Beijing par să fi avut puţin efect asupra gospodăriilor, confruntate cu o creştere a costului vieţii, în special al educaţiei şi chiriei.

De asemenea, numărul de căsătorii s-a prăbuşit anul trecut, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 17 ani, cu numai 8,14 milioane de cupluri care au spus „da”.

Numărul de divorţuri a scăzut şi el, pentru prima dată în ultimii peste 30 de ani, după impunerea, la începutul lui 2020, a unui termen de reflecţie de cel puţin o lună pentru cuplurile care doreau să se separe. Cu toate acestea, nu mai puţin de 4,34 de milioane de cupluri au divorţat anul trecut, mai mult de jumătate din numărul de căsătorii.

Statisticile Chinei sunt puse uneori la îndoială. Agenţia Bloomberg a calculat că numărul de naşteri a fost diminuat cu 11,6 milioane în perioada 2000-2010, date fiind diferenţele între cifrele anuale ale Biroului naţional de statistică şi rezultatele recensămintelor din 10 în 10 ani.

Sursa foto: Unsplash / Ezreal Zhang

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Efectul de bumerang al politicii anti viaţă pe care au dus-o când au limitat numărul naşterilor la doi copii pe familie. Să vadă şi alţii şi să înveţe. Cu viaţa nu te pui! O accepţi în splendoarea ei atunci când vrea să apară.

  2. Fix d’astia sa ne facem griji,ca sunt un miliard si jumatate,noi romanii care mai suntem pe bune 14 milioane…