G4Media.ro

RAPORT Europarlamentarii solicită măsuri urgente pentru a proteja victimele violenţei în cuplu

RAPORT Europarlamentarii solicită măsuri urgente pentru a proteja victimele violenţei în cuplu

Europarlamentarii solicită, într-un raport adoptat miercuri cu 510 voturi „pentru”, 31 „împotrivă” şi 141 abţineri, măsuri urgente pentru a proteja victimele violenţei în cuplu în contextul litigiilor de custodie. Textul evidenţiază creşterea bruscă a violenţei în cuplu în timpul pandemiei şi dificultatea de a avea acces la servicii de sprijin şi la justiţie, se arată într-un comunicat al Parlamentului European (PE).

Raportul reiterează solicitarea PE de a adăuga „violenţa pe criterii de gen” la domeniile criminalităţii enumerate la articolul 83 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

Drepturile de custodie şi interesul superior al copilului

Subliniind numărul alarmant de femicide şi infanticide care au loc după ce femeile raportează cazuri de violenţă pe criterii gen, eurodeputaţii solicită ca protecţia femeilor şi a copiilor împotriva violenţei, precum şi interesul superior al copilului să aibă prioritate faţă de alte criterii atunci când se stabilesc modalităţile de încredinţare şi drepturile de vizitare.

Atunci când se examinează cazurile de custodie, copilului trebuie să i se ofere, de asemenea, posibilitatea de a fi ascultat şi, în cazurile în care se suspectează violenţa partenerului, audierile trebuie să se desfăşoare într-un mediu favorabil copilului si trebuie realizate de către profesionişti cu formare corespunzătoare. Potrivit eurodeputaţilor, copiii care au fost martori ai violenţei domestice ar trebui să fie recunoscuţi ca victime ale violenţei pe criterii de gen şi să beneficieze de o protecţie juridică mai bună şi de sprijin psihologic adecvat.

Accesul la protecţie juridică, sprijin financiar şi cazare sigură

Textul subliniază că existenţa unui venit adecvat şi a independenţei economice sunt factori esenţiali pentru a permite femeilor să părăsească relaţiile abuzive şi violente. Eurodeputaţii solicită statelor membre să protejeze şi să ajute victimele să obţină independenţă financiară prin accesul la locuinţe, servicii de sănătate, transport şi sprijin psihologic. Ar trebui, de asemenea, garantat accesul la o protecţie juridică adecvată, audieri efective, ordine de restricţie, adăposturi, consiliere şi fonduri pentru victime.

Co-raportoarea Elena Kountoura (Stânga, Grecia) a declarat: „Violenţa în cuplu este o problemă socială gravă şi adesea ascunsă, care cauzează traume fizice şi psihologice sistematice. Aceasta are consecinţe grave pentru victime şi un impact profund asupra bunăstării emoţionale, economice şi sociale a unor familii întregi. Condamnăm cu cea mai mare fermitate toate formele de violenţă domestică şi violenţă împotriva femeilor şi solicităm autorităţilor să asigure, în special în cadrul procedurilor de separare sau al cazurilor de custodie parentală, un cadru juridic ce apără interesele femeii şi copilului”.

Luisa Regimenti (PPE, Italia), co-raportoare, a spus: „Parlamentul transmite un mesaj clar pentru măsuri îndrăzneţe şi decisive de combatere a violenţei pe criterii de gen în UE. Acest raport progresist reprezintă un pas înainte în a oferi femeilor şi copiilor care sunt victime ale violenţei în cuplu un sistem de protecţie echitabil care este de partea lor. Pentru prima dată, ne concentrăm nu numai asupra femeilor care sunt victime ale abuzurilor, ci şi asupra repercusiunilor violenţei asupra copiilor”.

Sursa foto: Pexels/ Karolina

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Dar acolo unde un judecator desface casatoria din CULP COMUNA, desi sotul este atat de violent incat isi lovea sotia cu copilul in brate!!!! Si a avut ordin de restrictie timp de 5 luni.
    Mai mult de atat, desi copilul este vizibil afectat si mama a cerut ca tatal sa aiba drept de vizita doar in prezenta ei, agresorul a primit drept de vizita asa cum a cerut, adica de vineri pana duminica, de craciun, de paste, in vacanta…tot tacamul. Si au fost depuse inregistrari audio, video , ordin de restrictie.,.Altfel spus, mama , agresata fizic, psihic, hartuita zilnic, este la fel de VINOVATA ca cel ce a facut toate aceste ticalosii.