G4Media.ro

Raluca Turcan: Se impune o discuție pentru creșterea vârstei de pensionare la…

sursa foto: gov.ro

Raluca Turcan: Se impune o discuție pentru creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani / Speranţa de viaţă în România este printre cele mai scăzute din UE

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, miercuri, că se impune o discuție în România despre creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani, menționând că este posibil ca guvernul să ia această măsură, dar ea să se aplice deocamdată doar celor care optează pentru a munci mai mult, transmite Agerpres.

„În momentul de faţă nu cred că România este pregătită pentru pensionare obligatorie la 70 de ani, însă cred că se impune o discuţie în spaţiul public ca dacă persoanele doresc să opteze pentru creşterea vârstei de pensionare, atunci să o facă, dar nu cred că vom ajunge în curând la o creştere obligatorie a vârstei de pensionare”, a spus Turcan într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ea a arătat că acest subiect privind posibilitatea optării pentru creşterea vârstei de pensionare a fost lansat în dezbatere publică.

„Se lucrează la un proiect. Dacă vă aduceţi aminte, există şi în Camera Deputaţilor un astfel de proiect prin care să poţi să optezi pentru a putea lucra până la 70 de ani. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susţinere pentru această idee, este posibil să luăm această măsură. În momentul de faţă, nu cred că poate fi pusă problema pensionării obligatorii la 70 de ani”, a spus vicepremierul Turcan.

Vicepremierul a mai afirmat că Pilonul II trebuie să fie întărit, astfel încât un număr cât mai mare de beneficiari să poată să aibă asigurată o pensie dintr-o sursă de finanţare alternativă.

„Procentele exacte, termenele nu cred că trebuie discutate fără simulări exacte şi în momentul în care vor exista toate aceste simulări le vom prezenta public”, a mai spus Turcan.

Potrivit ultimei raportări făcute de Institutul Național de Statistică, în martie anul trecut, speranța de viață în România este de 75,3 ani, printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

56 comentarii

  1. Nu-i rau dar cred ca nu se poate la toate locurile de munca

    • Polițiștii la 40-45 ani se pensioneza.
      Pensie minima 50 milioane net.
      Magistrații la 40-50ani se pensioneaza.
      Pensie minima 100milioane net.

      Cei care cotizeaza la privat pentru pensiile celor Speciali la 65 ani acum iar in viitor 70.

    • Iar 1 euro=200.000 lei vechi, adica 20 RON.
      Hough! sau cum spuneti voi: Amin!

    • @Andrei

      #Salarii / Pensii Speciale Nesimtite

      Daca nu se” ajusteaza” la realitate salariile nesimtite si aberant de mari complet nemeritate a celor din Justitie/Parchet/Politie/SRI si Servicii de 2 bani care au patronat si au fost complici la devalizarea acestei tari si aducerea ei la stadiul de subdezvoltare,ultima din Europa si prima la coruptie atunci PNL/PSD va dispare.

      Nici nu poate fi vorba de pensii speciale/serviciu.Tocmai cei responsabili de dezastrul din aceasta tara sa aibe aceste aberatii de pensii?
      Este de rasul curului si absolut criminal fata de noi care platim taxe si impozite acestui stat mafiot sa mai toleram asemenea aberatii.

      Daca PNL/PSD vor fi controlate in continuare de securisti care vor sa-si pastreze aceste privilegii aberante atunci vor dispare.

      Asta e mesajul.Gata cu incompetentii si coruptii din Justitie.Afara cu toti care protesteaza.Sa vedem unde isi mai gasesc locuri de munca.

      #Vom iesi si in strada.
      #Asa nu se mai poate

    • Când a fost implementat acest sistem de pensii, de către Bismark, pensionarea se făcea la 70 de ani, iar speranța de viață era de 45 de ani. Cam pe acolo suntem, furt mascat.

    • La cei din guvern si parlament sa se faca pensionarea obligatorie ls 80 de ani ca oricum ei fac frectie la piciorul mesei sau pe romaneste freacs menta sint odihniti nu stiu ce inseamna sa te trezesti la 5 si la 6.30 sa fii la lucru si sa te intorc acasa dd ls lucru ls 6.30 Seara

  2. Eu zic sa se mearga pe 100 de ani. Asa nu o sa mai avem nicio problema cu pensiile. Toti contribuim si nimeni nu beneficiaza…. 🙂

    • Cineva beneficiaza, slugile de partid din statul roman, de prin toate institutiile si companiile de stat. Iar fraierii inca voteaza pentru un pui congelat si un voucher de vacanta, astia sunt romanii.

      Apoi se plang de frig in Bucuresti.

  3. nu mai bine pensionarea la 80ani asa cat sa luam in calcul o posibila imbunatatire a sperantei de viata?

    • Pensii speciale

      Cand nedreptatea riscă să arunce țara în haos, măsurile cele mai dure se impun numaidecât. Este cazul Greciei, aflată pe buza prăpastiei din cauza unei guvernări greșite în ultimii ani. Proaspăt ajunși la putere, conservatorii din Noua Democrație au anunțat prima măsură cu adevărat importantă. Și una îndelung așteptată de populație: tăierea tuturor pensiilor speciale! Cam cum ar trebui să se întâmple și în România, dacă n-ar fi barajul de netrecut ridicat de anumite instituții.

      Kyriakos Mitsotakis nu pierde vremea când vine vorba de măsuri categorice. Liderul partidului conservator Noua Democrație, câștigător al alegerilor desfășurate la începutul lunii iulie, s-a grăbit să anunțe anularea pensiilor speciale acordate în timpul guvernării formațiunii Syriza, condusă de Alexis Tsipras. Mai mult, Parlamentul de la Atena a votat o reglementare prin care nicio pensie plătită de statul elen nu mai poate depăși valoarea de 4000 de euro!

      Între 10.000 și 24.000 de euro

      De-a dreptul revoltătoare situația din Grecia: în timp ce pensionarul de rând s-a văzut cu veniturile reduse, „specialii” ridicau pensii de la un minim de 10.000 de euro și până la plafonul maxim, de 24.000 de euro! Pentru a putea ajunge la asemenea venituri, afirmă ministrul elen al Muncii, un contributor trebuia să fi plătit la stat aproximativ trei milioane de euro în ultimii 10 ani! Lesne de dedus că în nicio situație nu s-a întâmplat întocmai.

      Cine erau beneficiarii acestor pomeni? În primul rând, oamenii politici care ocupaseră funcții în administrația centrală și locală, în Parlament, în agenții și companii de Stat, magistrați și jurnaliști.

      Sună cunoscut, nu-i așa? Diferența față de România este că Grecia a înțeles când să spună stop acestei practici care doar mărea falia dintre categoriile sociale. La noi, în schimb, de pensiile speciale nu se atinge nimeni, mai cu seamă de cele ale magistraților. Cea mai recentă luare de poziție au avut-o chiar membrii CSM, care, prin vocea președintelui Lia Savonea, s-au grăbit să condamne intenția Guvernului Dăncilă de a impozita și/ sau taxa, după caz, pensiile speciale. „De pensiile speciale ale magistraților nu se atinge nimeni”, s-au grăbit să țipe judecătorii.

    • Grecii nu sunt cumva tot ortodocși? Parca zic ca la alte religii n-am prea auzit de ”furatul propriei caciuli” sau macar nu in halul asta…

  4. Unde dracu au gasit-o pe fufa asta de Turcanu?Toanto ,n-ar fi mai simplu sa taiati TOATE PENSIILE SPECIALE?

    • Pe langa pensii speciale sa legifereze aceeasi varsta de pensionare atat pentru privat cat si pentru cei de la stat.

    • Pensiile speciale au fost asumate cu _ue si americanii…pensiile special sunt peste 90% in domeniul militar si justitie…un fel de „cumparare”, asa ca nu vor disparea decat daca pica _ue si/sau nato.

  5. Evident, cei cu pensii mici si munci cu adevarat grele, reale, vor lucra pana la 75 de ani. Ceilalti, se vor pensiona la 45, iar magistratii la 35, ca asa e in tenis.

    • Niciun magistrat nu se poate pensiona mai devreme de 48-50 de ani, pentru că abia începând cu vârsta de 22-23 de ani au avut acces ( în baza unui concurs incredibil de greu, în medie cu câte 15-20 de candidați pentru fiecare loc)_ asta dacă au reușit din prima încercare la Institutul Național al Magistraturii și nu în raport de modificările aduse legilor justiției în prezent_ în magistratură, în calitate de auditori de justiție, iar cei 25 de ani de calculează începând cu data accederii la Institut.
      De regulă, nu sunt pensionări sub vârsta de 50 de ani_nici vorba de 35, îmi vine chiar să zâmbesc când citesc asemenea lucruri_, decât prin excepție (respectiv la vârsta de 47 -48) și în situații ca cea mai sus descrisă.
      În schimb, ar trebui să dispară recunoașterea vechimii obținute în alte profesii juridice (avocatură, notariat, consilier juridic și nu mai știu ce experți și cercetători) drept vechime în magistratură pentru calculul celor 25 de ani_ sunt și în prezent cazuri în care avocați sunt acceptați, în baza unui simplu interviu susținut în fața CSM, în calitate de judecători/procurori, pentru că, în trecutul lor îndepărtat, uneori chiar destul de înnegurat, au fost, pentru scurte perioade de timp, magistrați, iar, după o lună-două de la ”revenirea” în magistratură, cumulând vechimea de avocat, cer pensie de magistrați, adică, pe scurt, o veritabilă bătaie de joc la adresa judecătorilor/procurorilor care prestează efectiv cel puțin 25 de ani_, după cum nu ar trebui avute în vedere nici perioadele de concediu pentru creșterea copiilor și nici perioadele în care unii dintre magistrați și-au făcut viața mai ușoară prin diferite și înlănțuite detașări, cu excepția detașărilor la INM și SNG (acolo unde trebuie să ai personal calificat care să asigure formarea inițială a magistraților și a grefierilor), a magistraților ce funcționează ca inspectori în cadrul Inspecției Judiciare, a celor aleși în CSM și a magistraților ce au ocupat funcția de SG sau SG adjunct al CSM (prevede legea că secretar general și secretar general adjunct trebuie să fie un magistrat).
      De asemenea, nu ar trebui acordate pensii de serviciu nici personalului asimilat magistraților, adică acei consilieri juridice de prin Ministerul Justiției, Inspecției Judiciare, INM, SNG, CSM etc. care, deși nu sunt magistrați, respectiv nu judecă în calitate de judecători și nu instrumentează cauze penale (cum e cazul procurorilor) sunt ”asimilați”, fără niciun temei real, în chip abuziv și exclusiv sinecurial, acestora, deși munca pe care o prestează este una eminamente administrativă, funcționărească.
      Mă rog, dacă e să mă ”raliez” comentariilor, nu ar trebui să primească niciun magistrat ”pensii nesimțite”, în ciuda recomandărilor organismelor europene care privesc modul de remunerare și drepturile de pensie ale magistraților, deși, în timpul activității, le este interzisă orice fel de activitate remunerată, cu excepția predatului în învățământul superior( și aici cu tot soiul de acuzații și insinuări referitoare la o pretinsă și, evident, nedovedită, lipsă de imparțialitate a judecătorului ce este și cadru universitar).
      Cu alte cuvinte, nu dai voie magistratului să facă nimic altceva decât să judece, nici să își investească o parte din banii din leafă în anumite plasamente financiare pe care el le-ar putea considera drept profitabile, nu îi dai voie să își înființeze o firmă sau să dețină părți sociale în vreuna, în fine, nu îi dai voie să facă nimic lucrativ cu banii pe care îi câștigă ca leafă, nu îi lași să aibă (chiar dacă ar putea) un al doilea job de unde să adauge contribuții în plus la pensie, dar ți se pare, ca stat_dar și ca cetățean ce simte o deosebită plăcere să -i categorisească pe magistrați in corpore drept nesimțiți_ , că le oferi pensii ”nesimțite”, deși recomandările la nivel european arată că venitul din pensie unui fost magistrat, ieșit la pensie, trebuie să fie cât mai apropiat de leafa pe care a avut-o în activitate, tocmai ca o compensație a faptului că, deși a avut bani, practic, nu a avut ce dracului să facă cu ei, asta dacă nu socotiți punerea la bancă a banilor drept vreo mare economie, la nivelul aproape inexistent (raportat la inflație) al dobânzilor practicate și nu a avut voie să facă nimic altceva cu scop lucrativ, astfel încât să își sporească șansele la venituri mai mari la vârsta pensiei, fie prin cumularea contribuțiilor la asigurările sociale din mai multe surse, fie ca urmare a profitului obținut în urma desfășurării unor activități lucrative.
      Cel mai ușor e să îi faci (sau să nu îi faci, dar nici să nu reacționezi deloc la asemenea categorisiri) nesimțiți și apoi să le pretinzi să îți soluționeze, pe puțin, câte 2-3 milioane dosare anual, căci, dacă nu știați, românii au prins ”gustul instanței”, iar sumele pe care statul le cheltuie cu hârțogăraia din aceste dosare este decontată de dvs., stimați contribuabili, pentru că subzistă o opoziție vehementă față de impunerea unor taxe de timbru mai ridicate (care să te facă să te gândești, ca potențial justițiabil, de două ori dacă te adresezi instanței și dacă merită să consumi resursele statului, respectiv ale cetățenilor, pentru orice chestiune, în esență, puțin relevantă), precum și față de instituirea obligației de plată a cheltuielilor judiciare (hârtie, toner, citații, curent electric, întreținere sistem informatic etc., toate, în prezent, din banii contribuabililor) și în procesele desfășurate în materie civilă . Acestea sunt cele care, procentual, dau cea mi mare parte din litigiile judecate în fiecare an , deși procese penale , de regulă, fac ”deliciul” consumatorilor de știri.

    • magistre, nu ti-am mai zis ca te scremi inutil pentru ca nu convingi pe nimeni?!

  6. 70 de ani, serios? Nici sub comunisti nu se lucra pana la 70 de ani. 67 la barbati si 65 la femei.

    S-au vazut prea frumosi in intentiile de vot si au inceput sa declare asa ceva. Tare sunt curios daca se va opune cineva acestui proiect de regres social. À-propos, maine sunt la manifestatie, acasa la Paris. Exact impotriva prelungirii varstei de pensionare (de la 62 la 64)
    Nimeni nu impiedica pe nimani sa lucreze pana la moarte. Insa, lasati oamenii sa iasa la pensie inainte de a avea sanatatea degradata.

    • Scuzele mele, nu am citit atent corpul articolului 🙁

      Daca doresc sa nu limiteze dreptul oamenilor de a lucra peste varsta de pensionare, nu vad vreo problema. Insa, orice discutie legata de prelungirea varstei minime de pensionare, este un regres social.

  7. Desi hadicapata asta spune ca speranta de viata in Romania este scazuta se impune discutia pensionarii la 70 ani? Ce tip de tarate are in cap fata asta?

  8. Avand in vedere speranta mica de viata din Romania se impune de fapt o discutie pentru scaderea varstei de pensionare la 60 de ani. Pentru unii muma pentru altii ciuma. Politistii se pot pensiona conform legii actuale dupa 25 de ani de activitate, adica pe la 43 de ani daca s-au angajat la 18, pe cand pentru altii ne gandim la 70 ? Taiati toate pensile speciale si pensionarile astea la 40 de ani si atunci ne putem pensiona cu totii la 60 de ani.

  9. E simplu…rezolva problema banilot de pensii,ca majoritatea vor muri inainte de se pensiona,deci nu le vor mai apuca…actualului guvern pdl ist ii urez un zbor pana la Antipozi cu un pilot de 69 de ani la masna …

    • După vârsta de 60 de ani piloții pot pilota tractoarele in brazdă, că tot ne plângem de lipsa forței de muncă.
      Pe cei de pe șantiere sau din fabrici nu-i mai plânge nimeni, de parcă unui muncitor de 69 de ani i-ar fi ușor să ridice pe umăr sacul de 40 de kg…

  10. Ce idioti!
    Rezolva mai intai problema cu cei care ies la 40-50 de ani la pensie si abia atunci sa aduci in discutie marirea varstei de pensionare.
    Sunt rupti de realitate.Gandeste si ia masuri pentru cei care au 55-65 de ani si care sunt fara nici un fel de venituri ca urmare a disparitiei fabricilor si uzinelor comuniste!Cine ii angajeaza pe astia in turism sau in it? Asteapta pensia de cateva sute de lei sa mai supravietuiasca si ei cativa ani! Sunteti in lumi paralele .

  11. Nu stiu daca e legenda urbana sau nu, dar povestea spune ca pe la 1889 cind Bismarck a introdus sistemul de pensii in Germania, a ales virsta de pensionare sa fie 65 de ani, pentru ca ar fi fost cam cu 5 ani mai mare decit durata medie de viata la acel moment.

  12. Trebuie data afara din partid cucoana ca nu are nimic in cap

  13. Tovarasa Turcanu, de ce nu s-ar impune o discutie privind desfiintarea TUTUROR pensiilor speciale? Chiar cu pensii strict legate de contributivitate, magistratii, aviatorii, politistii, militarii si toti ceilalti „speciali” vor avea pensii mai mari decat pensiile majoritatii salariatilor din Romania.

    • Dar de ce nu s-ar impune o discuție cu privire la desființarea partidelor politice și inființarea unui sistem prin care fiecare cetățean să poată participa la luarea deciziilor, prin logarea cu parolă, spre exemplu…? Zic si eu…

  14. O propunere pertinetă și realistă.Felicitări d-na raluca Turcan.Sunr persoane care au resurse fizice și intelectuale și expertiză care le-ar permite să lucreze până la vârsta de 70 de ani.Expertiza acestor persoane ar fi benefică la nivel economic , social ,educațional.Dar aș dori să nu mai abordăm pensionarea unora pe la 40-45-50 de ani cu o atitudine ce amintește de ,,drobul de sare,, din povestea ,,Prostia Omenească,, de Ion Creangă.Este posibil așa ceva pentru că legea este publicată în M.Of. este în vigoare .De ce nu este modificată , completată printr-o sesiune de urgență al celor două camere ale Parlamentului ?Te poți pensiona și la o astfel de vârstă doar dacă stare de sănătate o impune.

    • Nu stiu daca stii insa speranta de viata in Romania este de 74 ani. Ce scop ar mai avea o viata de contributie la pensie daca o sa mai traiesti cam 4 ani dupa ce iesi la pensie?

    • Scopul contributiei la sistemul de pensii de stat este de solidaritate sociala.

  15. Parca am mai vazut filmul asta!
    Un premier calarit de presedinte si o fufa care spune prostii!

    • Asa e.
      Proasta asta era in spatele fufei, sperand si ea la una mica din partea seful ei de partid marinarul.
      Acum a ajuns la pnl aceeasi mizerie.

  16. Discuția care se impune ar trebui să fie despre modul în care actualul sistem de pensii ar trebui oprit urgent, deoarece nu mai poate funcționa la nesfârșit pe pierdere și în condițiile demografice actuale. Și despre liberalizarea pieței de pensii private. Firește, actuali pensionari, precum și cei care deja au contribuit un număr de ani, vor trebui să primească în continuare pensii de la stat, dar recalculate și uniformizate la o valoare convenabilă pentru toată lumea. Niște politicieni responsabili despre asta ar discuta și ar încerca să găsească soluții. În schimb discuția este despre cum putem să-i țepuim pe actualii contribuabili să bage câți mai mulți bani în schema piramidală de pensii actuală. Că după noi – potopul.

  17. Cu alte cuvinte, daca tot e speranta ca de varsta cea mai mica din Europa, de ce sa nu profitam? Impingem varsta de pensionare la 70, ca n-o mai apuca multi si uite asa raman bani mai multi la buget/de furat ( dupa caz…)
    🙂

  18. Adica prostii sa munceasca pana la 70 ca sa asigure mafiotilor aka parlamentari , alesi locali, judecatori plus altor favorizati ..militari etc pensii ca ies la pensie la 40-45…pentru ce drk sa ni se retina bani pt pensie daca tot nu o sa mai beneficiemnde ea…cine ajunde la 70 .?

  19. Vezi ca ala ars la floreasca, de 67 de ani,a avut noroc.
    A iesit la 65!!

  20. Peste problema pensiilor speciale s-a asternut un silentiu total…despre varsta de pensionare a „bosorogilor” de 45 de ani se mai vorbeste doar cand e vorba sa se mai adauge alti privilegiati…in schimb ,pentru cei „de rand” se „dezbate” intens sa „opteze”(musai) pentru 70 de ani ; in conditiile de munca (si de viata)din Romania,nu stiu cati dintre cei care vor cotiza pana la 70 de ani,vor apuca sa vada pensia…

  21. 70 de Ani varsta de pensionare pentru cei din Administratia publica, poate?!
    Cand sperata medie de viata in 2017, in Romania, e 75,3 Ani, cu 79,1 Ani la Femei si 71,7 Ani la Barbati, inseamna ca Statul NU isi va mai face griji cu Plata Pensiilor, majoritatea barbatilor vor avea cel mult 2 Ani de Pensie!
    https://www.1asig.ro/Sanatatea-in-Romania-Speranta-de-viata-a-crescut-dar-este-cu-aproape-6-ani-mai-scazuta-decat-media-UE-articol-3,100-62393.htm
    Rusine, ipocritilor!
    Oamenii care chiar MUNCESC nu mai sunt buni de nimic la 70 de Ani!
    In schimb, voi, bugetarii care taiati frunze la caini sunt convinsa ca rezistati!

    Sunteti FIX ca PSD: NU sunteti in stare sa faceti curatenie in Administratia publica stufoasa, INEFICIENTA, dar BINE platita si Rasplatita, NU vreti eliminara Pensiilor Speciale, NU va intereseaza sa opriti gaurile pe unde se scurg BANII PUBLICI(in Sute de Agentii INUTILE populate cu clientela politica bine platita, in Clientelismul de la Companiile de Stat clientelare si ele, cu PIERDERI uriase an de an, pierderi PLATITE din BANI publici…), aceeasi mizerie ca si pana acum in cei 30 de Ani!

  22. Totul se leagă cu discursul lui Câțu pentru creșterea procentului la pilonul ll , dacă o mierlești între timp cei care administrează fondurile de pensii vor avea profituri imense .Votați PNL și veți ieși la pensie când vor ei și veți primi pensia pe care o vor ei .Ce bine îmi pare că ați luat țeapă ! După autostrăzi urmează pensiile ,apoi salariile iar apoi vine Câțu mai spune ceva și euro mai câștigă câțiva lei să vă luați plăcuțe suedeze până la pensie dacă o mai apucați.Ce frumos ! Unde este Mălin Bot ,Ceaușescu și alte panarame? Și-au luat banii și s-au dat la fund,Asta votați asta aveți.

  23. Deci după logica asta cu speranța scăzută de viață și pensionarea la 70 ani, rezultă că unii nici nu se vor mai bucura de pensie….
    In acest context soluția e scăderea vârstei de pensionare, da na la politicieni logica da cu virgulă.

  24. Din categoria: „Turcan ma cheama. Eu n-am nicio chemare!”
    Ce bine-ar fi daca sparlamentarii ar avea limitate mandatele la 2. Iar timpul „petrecut” prin sparlament sa nu fir considerat vechime in munca si sa fie urmat obligatoriu de 4 ani la ocnele de sare!!! Poate atunci o sa le mai vina mintea la cap si n-or sa mai deschida gura ca sa-si ventileze singura jumatete de neuron!

  25. Unde-o fi dna Gabriela Constantinescu… nu apare pe forum cand sunt astfel de subiecte!!!

  26. D-na Turcanu, haideți să punem 100 ani vârstă de pensionare, ca asa stiti sigur ca nu mai apuca nimeni pensia, pentru ca asta e si ideea. Noi, oamenii de rand, sa muncim până intrăm în groapă ca sa plătim tot ce ati furat voi , clasa politica,timp de 30 ani. Voi furați si noi plătim. Exact asta facem de 30 ani. Nu este nicio diferență între liberali, pesedisti, udmr etc. Va doare undeva de omul de rand. Nu faceti NIMIC ca sa îmbunătățiti calitatea vietii românilor, doar stiti sa dati din gura si sa dati vina unii pe alții, ca vezi Doamne, ce dezastru au lăsat ceilalți dinaintea voastra. Asa procedati toti. Nu sunteti in stare de nimic!!! Halal clasa politica!!!! Sunteti niste nesimțiți!!! Si noi amaratii nu uitam la voi si ne minunam cum de au ajuns asemenea „oameni” in fruntea acestei țări. Rusine!!

  27. Si jemecherii la 39 de ani cu reangajare, CA-uri, alte sinecuri.

    Cetatenii de categoria a III-a la 70 de ani. Daca nu-i flambeaza medicii prin spitale si nu mai apuca.

  28. Imaginați-vă cum ar arăta un programator, un chelner sau un operator call-center de 69 de ani. Nu mai vorbim de alte meserii precum muncitor în construcții sau șofer profesionist. Doar în puține profesii și puține persoane mai pot performa la o asemenea vârstă.
    Aplicarea opțională e doar praf în ochi până după alegeri.
    Ar fi un dezastru pentru întreaga societate, pentru că acești oameni vor fi concediați în privat, condamnați la mizerie sau asistența familiei, fără dreptul de a-și accesa acumulările blocate în fondul de pensii până la 70 de ani, iar în sistemul public vor bloca posturile până la adânci bătrâneți. OK, nu vorbim de „specialii” care vor ieși in continuare la 40-45 de ani.
    Să vrei majorarea cotei la pilonul 2 și a vârstei de pensionare totodată cu 5 ani – chestia asta pute până la cer. Adică le dai pe mână mai mulți bani și amâni cu 5 ani (aproape la limita speranței de viață!) data la care banii pot fi accesați de proprietarii lor, 5 ani în care oamenii sunt obligați să și cotizeze în continuare, dacă au serviciu! Este o jecmăneală nerușinată, dar românii nu mai pot fi prostiți așa ușor ca în anii ’90, așa că cine va face asta va avea de suportat consecințe politice. Dacă sunt așa cinstiți actualii guvernanți: ori vârsta de pensionare, ori majorarea cotei la privat, că amândouă prea put a afacere murdară în folosul administratorilor fondurilor de pensii dar și al celor care ar putea beneficia de „investiții” din aceste fonduri, dacă se liberalizează și modul lor de investire. Dormi liniștit, PNL veghează pentru tine. Dar bine că ne-au anunțat ce coc.
    Acest jaf legal aflat în analiza PNL mai are o latură. Cine dorește, poate și în prezent să lucreze în privat după 65 de ani, cumulând pensia cu salariul. Nu există nicio vârstă limită după care nu mai ai voie să lucrezi, atâta timp cât ești apt medical. Doar că iei și pensia. După majorarea vârstei, chiar și doar opțională, cu siguranță salariatul vârstnic nu va mai putea face cumul după 65 de ani, fiind obligat să opteze între pensie și prelungirea activității, chiar în privat.
    Pentru că dacă s-ar menține posibilitatea pensionării la 65 urmată de cumul pensie-salariu în privat, nimeni nu ar opta pentru pensionarea la 70 de ani, lipsindu-se astfel de venitul suplimentar reprezentat de pensie.

  29. Dl. Orban ar trebui sa-i dea un portofoliu cat de mic sclifositei asteia de Turcan ca sa nu mai aiba timp mintea ei sa o ia razna!

    • Cred ca ideile sunt ale Ministresei de la Munca, Violeta Alexandru, o tipa inteligenta dar cam rupta de lumea reala romaneasca…
      Uite ce-a spus azi:
      „Nu cred că e de luat o decizie în această privinţă fără o dezbatere în societate. Ţări europene importante sunt preocupate activ. Numai sub aspectul diferenţei între speranţa de viaţă din România şi din celelalte ţări merită să facem o dezbatere, dar suntem departe de a lua o decizie. Însă văzând de la nivel european o tendinţă a ţărilor UE de a genera o schimbare în această privinţă, M-am SIMTIT datoare să DEZBATEM şi noi. Vom veni cu mai multe variante şi, în funcţie de cum reacţionează societatea, se vor decela măsurile care se impun. Ceea ce ştiu este că o eventuală decizie pe acest subiect are un eventual impact pe sistemul public mai mult decât în privat. Nu mă grăbesc să vă anunţ nişte decizii imediate, deoarece nu sunt în acest punct”, a explicat Violeta Alexandru.
      Interesant e ca in timp ce in UE se dezbat probleme mult mai arzatoare, care vin in sprijinul Cetatenilor, Romania nu exista, si sunt atatea exemple…
      Ce mai incoa-incolo, Guvernul Orban le-a rezolvat pe toate, mai le ramasese asta!!!

  30. Imaginati-va un macaragiu care la 70 de ani ar trebui sa urce in cabina macaralei, ori o educatoare care la varsta aceea sa fie nevoita sa se joace cu copiii sau sa cânte cu ei ca sa-i invete cântece…..

    • In democratie , marele neajuns este posibilitatea obtinerii mandatelor fara numar. Profitorii se trec primii pe liste unii pe altii, candideaza la mai multe functii etc. Cineva ar trebui sa propuna si sa insiste in PE pentru limitarea numarului de mandate in politica si administratie la doua, chiar si pentru functii diferite( de ex, nu ar mai fi posibil ca o persoana sa mai candideze la ceva dupa doua mandate de primar sau parlamentar, sau dupa unul de primar + unul de parlamentar).Alegerile ar trebui sa fie toate in aceeasi zi(sau zile) , altfel, smecherii , candideaza pentru alte functii inainte de a li se incheia mandatul, pentru a -si dubla sansele de a ramane in politica sau adminstratie .

  31. Individa MINTE fara rusine, uite Varstele de pensionare la Barbati si Femei in tarile UE:

    https://www.capital.ro/varsta-medie-de-pensionare-creste-peste-tot-in-ue-unde-e-romania.html

    In Marea Britanie, la Femei e 60 de Ani, iar la Barbati e 65 de Ani!
    Multe Tari au 60 de Ani la femei!

    Interesant, PNLeii le-au rezolvat pe toate, le mai ramasese asta!
    Rusine!

  32. Dacă tot este posibil ca sa ieșim la 70 de ani la pensie….. Orare nu este posibil sa lucrați toți deputații, parlamentari miniștri prim-miniștri ( toata pleava societății ) pe un salariu minim sau mediu pe economie? Sa fie valabilă și pentru voi pensia ce o au pensionarii noștri? Sa nu aveți diurne și cazări plătite din bani populației , cum nici eu nu am cazarea plătită din bani deputaților sau a restului de scursura. Nu var fi Rușine Măscăricilor ca ne-ați adus la 65 de ani pentru pensie și nu va ajunge vreți sa ieșim in sicriu din firme. Halal de parlamentari și deputați mai avem.

  33. Insa ,problema se pune si la privat, tinerii nu au locuri de munca pentru ca marea majoritate a posturilor din privat sunt ocupate de pensionarii care se multumesc cu un salariu mai mic pentru ca au si pensii si astfel ,cica, toata lumea castiga. Daca s-ar face o analiza la nivel de tara s-ar putea observa ,cu usurinta,cum stau lucrurile pe teren, in viata reala.Cred ca, si din acest motiv ne pleaca tinerii din tara. Nimic nu e pus in matca lui si traim intr-o societate absolut bolnava din toate punctele de vedere.

  34. Nu este corectă pensionarea abia după 70 de ani.