G4Media.ro

Rafila: Nici vorbă de interzicerea consumului de antibiotice. Antibioticele alături de vaccinuri…

Sursa foto: Tbel Abuseridze on Unsplash

Rafila: Nici vorbă de interzicerea consumului de antibiotice. Antibioticele alături de vaccinuri reprezintă cele mai mari progrese pe care le-a făcut medicina, dar utilizate când e nevoie / Trebuie să găsim o formulă care să consemneze exact eliberarea lor în farmacii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, joi, într-o conferință de presă la Timișoara, că nu dorește interzicerea consumului de antibiotice, subliniind că antibioticele alături de vaccinuri reprezintă cele mai mari progrese pe care le-a făcut medicina, dar trebuie utilizate atunci când este nevoie. Alexandru Rafila a precizat că trebuie găsită o formulă care să consemneze exact eliberarea lor în farmacii.

„Vrem un singur lucru: să tratăm pacienții cu antibiotice atunci când este nevoie, atât timp cât este nevoie, cu antibioticul de care este nevoie”, a afirmat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a precizat că fenomenul apariției bacteriilor multirezistente, cele care provoacă infecțiile grave, mai ales în spitale și care pun viețile în pericol poate fi ținut sub control dacă avem o politică corerentă în ceea ce privește utilizarea antibioticelor.

„Populația generală trebuie să fie informată că nu trebuie să ia antibiotice decât pe bază de prescripție medicală, nu trebuie să utilizeze eventual antibiotice rămase la domiciliu după o altă afecțiune, că informația și rețeta trebuie eliberată de medic, nu la insistența pacientului, ci atunci când medicul consideră că este necesar. Și farmaciile trebuie să înțeleagă și ele la rândul lor că nu trebuie să elibereze medicamentele acestea decât pe bază de rețetă.

În momentul în care o farmacie eliberează antibiotic acest lucru e consemnat, pentru că o rețetă simplă nu consemnează eliberarea de antibiotic și trebuie să găsim o formulă care să consemneze exact eliberarea de antibiotic, să știm care este consumul, care este structura consumului și să știm sigur că antibioticul nu se eliberează în farmacie decât atunci când există o prescripție dedicată și asumată pentru acel antibiotic.

Nici vorbă de interzicerea consumului de antibiotice. Antibioticele alături de vaccinuri reprezintă cele mai mari progrese pe care le-a făcut medicina în ceea ce privește creșterea duratei de viață și a calității vieții, dar ele trebuie utilizate cu precauție, atunci când este nevoie, în doza care este nevoie și produsul de care este nevoie într-o anumită infecție”, a explicat Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că nu limitează dreptul de prescriere niciunui medic, „dar acest lucru trebuie foarte bine controlat”.

Context. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că se gândeşte „foarte serios” la o reglementare potrivit căreia acestea să nu mai poată fi eliberate „eventual nici măcar pe bază de reţetă simplă”.

„Prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala, în sensul că antibiotice de rezervă nu trebuie prescrise ca antibiotice de primă intenţie. (…) Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie făcută strict pe reţetă. Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fi eventual eliberate nici măcar pe bază de reţetă simplă. Chiar dacă nu sunt compensate să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă desfăşurată la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

România se situează pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, cu peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori, la același nivel ca în urmă cu 10 ani, arată un studiu publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), cu ocazia Zilei Europene de Conștientizare a Consumului de Antibiotice, care este marcată în 18 noiembrie.

Citește și: 

GRAFICE România, pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, la același nivel ca în urmă cu 10 ani / Creșterea rezistenței bacteriilor din cauza excesului de antibiotice, una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică

Cinci măsuri simple prin care fiecare poate contribui la reducerea consumului de antibiotice și limitarea rezistenței la acestea / Ce poți face chiar tu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Sincer mi-ar plăcea pentru 2024 ca prostimea să umble prin spitale sau pe la un sobor de doctori pentru un antibiotic, nu doar la medicul de familie!

    • Prostimea n-o sa umble la spitale, ci la cabinetele particulare ale medicilor. Asta se urmareste de fapt.