G4Media.ro

Putin, despre cererea de retragere a trupelor rusești din Transnistria: Maia Sandu…

Putin, despre cererea de retragere a trupelor rusești din Transnistria: Maia Sandu este preşedinte al Republicii Moldova, dar este şi cetăţeană a României, nu a spus nimic nou

Federaţia Rusă este gata să-şi retragă trupele din regiunea transnistreană, inclusiv misiunea sa de pacificare, însă doar după ce va fi găsită o soluţie paşnică pentru conflictul îngheţat de pe Nistru, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, în timpul conferinţei sale de presă anuale, desfăşurate anul acesta prin videoconferinţă, în contextul pandemiei, informează Deschide.md şi IPN.md.

„Maia Sandu, în calitate de reprezentant al unei forţe politice, nu a spus nimic nou, noi demult auzim declaraţiile liderilor occidentali despre necesitatea retragerii contingentului nostru de pacificatori. Maia Sandu este preşedinte al Republicii Moldova, dar este şi cetăţeană a României”, a subliniat Putin. „În general, noi suntem pentru retragerea pacificatorilor (ruşi), dar după ce va fi creată o situaţie favorabilă, va fi stabilit un dialog decent între Transnistria şi cealaltă parte a Moldovei, atunci când se va merge pe o cale paşnica de aplanare a situaţiei’, a declarat Putin.

Preşedintele rus a reamintit de eşecul „Planului Kozak’, care, potrivit lui Putin, avea să soluţioneze problema transnistreană. „Noi cu fostul preşedinte (al Republicii Moldova, Vladimir) Voronin am fost foarte aproape de aceasta (de soluţionare). Însă, în ultimul moment, liderii ţărilor occidentale l-au presat, el a renunţat, s-a disociat de înţelegerile anterioare şi soluţionarea problemei transnistrene a fost amânată pe un termen nedeterminat. De ce? Nu este clar deloc! Ulterior i-am întrebat pe omologii mei din UE, de ce aţi procedat aşa? Au zis ca aşa a ieşit! Nu ne vom axa pe detalii, însă mai devreme sau mai târziu această problemă va trebui rezolvată’, a mai spus Putin.

După alegerea în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că Rusia trebuie să-şi retragă din Transnistria muniţiile şi trupele din cadrul Grupului Operativ (GOTR), creat pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a sovietice în Transnistria, iar misiunea de pacificare trebuie transformată în una civilă sub egida OSCE.

În perioada sovietică, depozitul de la Cobasna era cunoscut ca depozitul nr. 1411 de muniţii de artilerie, reprezentând arsenalul strategic al Districtului militar Sud-Vest al URSS. Dar cea mai mare parte a muniţiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta Republică Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia şi alte ţări din fostul Pact de la Varşovia. Conform cifrelor oficiale, aici ar fi stocate în prezent peste 20.000 de tone de arme şi muniţii.

Citește și:

Maia Sandu, prima confruntare majora cu Rusia în calitate de președinte al republicii Moldova pe tema retragerii trupelor din Transnistria

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. In principiu președintele Putin este de acord cu retragerea dar peste 200 de ani.

  • Radio Erevan: E adevărat că Putin este de acord, dar doar în principiu, și nu va fi retragere, ci invazie, și va dura cel puțin 200 ani

  • @ glumetului radio erevan

   Da, va fi invazie dupa implozia Federatiei Ruse.
   1990: populatie de aproximativ 300 milioane
   2020: Populatie injumatatita, salariu minim $170/luna!
   bum-bum…

  • In 2027 se va incepe etapa finala de dezintegrare a imperiului bolsevik cind toate teritoriile ocupate se vor intoarce la radacinile sale. In 1990 la fel toti credeau ca urss va fi vesnic iar peste un an a disparut, iar in 1993 Boris Eltin cu Clinton deja faceau schimb: uraniul sovietic imbogatit pe conserve si ajutor alimentar din america. Toate imperiile sfirsesc in mizerie si saracie, asa va fi si cu acest imperiu.

 2. Maia Sandu poate avea si 3 cetatenii, aceste 2 subiecte nu au legatura, ca de obicei picticul duce lumea in eroare. In primul rind merge vorba despre alte trupele rusesti care se afla pe linga asa zisii „pacificatori”, iar prezenta acelor trupe nu este legala ca si prezenta „pacificatorilor” care la fel trebue sa se care conform unor tratate semnate cu mai mult de 20 de ani in urma. Foarte multe depinde de pozitia Ucrainei caci prin regiunea Odesa contrabanda se aduce in transnistria.

 3. Putina își va retrage trupele atunci când Moldova va avea o armata pregătita și suficient înarmata încă sa învingă Moscova!

  • Adica niciodata

  • Pensia media lunara în Marea Britanie este mai mare decât pensia media anuală in Rusia ! De ce ? Deoarece pensionarii rusi sunt fericiti sa sustina financiar contingentul sau din transnistria, abhazia, etc.

  • Femeile ruse se pensioneaza la 55 de ani; in viitor, varsta va urca la 60.

   Britanicii se pensioneaza la 66. E mai usor sa dai pensii mari cand nu dai pensii.

 4. Să-i transmită cineva și dlui Simion știrea asta! Câtă vreme problema Transnistria nu-i rezolvată, nema unire!

 5. Putin si Rusia manipuleaza si dezinformeaza in stilul bolsevic cunoscut. Pai sunt 2 contingente rusesti in Transnistria: 1) asa-zisii pacificatori si 2) armata a 14-a cu munitia. Maia Sandu si RM cer retragerea armatei a 14-a nu a „pacificatorilor”. Rusia deviaza intotdeauna discutia si creaza perdele de fum

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.