G4Media.ro

Publicație maghiară independentă: Lupta UE împotriva corupţiei ar putea mătura guvernele ungar,…

Sursa foto: Pixabay

Publicație maghiară independentă: Lupta UE împotriva corupţiei ar putea mătura guvernele ungar, polonez şi român / UE va adopta o atitudine de forță dacă Bucureștiul nu va demara reformele din justiție promise

România este îngrijorată de o idee care se află în pregătire la Bruxelles: prin intermediul mecanismului statului de drept UE ar putea sista plata ajutoarelor. România nu a demonstrat că luptă eficient împotriva corupţiei, iar autoritatea supremă pune sub semnul întrebării dreptul U, relatează Napi Gazdasag, publicație independentă de la Budapesta, citată de Rador.

În schimb, se poate observa la electoratul din Europa de Est că s-a săturat de corupţie. În Slovacia şi Bulgaria au învins deja partidele care promit schimbarea, în timp ce Comisia Europeană se pregăteşte să ia măsuri împotriva guvernului Orbán din Ungaria şi Morawiecki din Polonia – apreciază analişti francezi.

În Europa Centrală şi de Est corupţia devine tot mai mult problema cea mai importantă. Până la acest moment Ungaria lui Viktor Orbán şi Polonia lui Jaroslaw Kaczynski au fost singurele state membre UE care fuseseră ameninţate de stoparea acordării ajutorului european.

România le-ar putea urma, deoarece ele nu respectă statul de drept. Însă de data aceasta sursa pericolului stă în lenteţea luptei împotriva corupţiei – relatează într-o analiză radioul public France Culture.

Publicaţia trece în revistă perioada care a trecut în Europa de Est, când au avut loc mai multe schimbări de guvern care s-au datorat parţial sau total nemulţumirii oamenilor faţă de guvernele corupte.(…)

Acum, în România, potrivit presei locale, problema este alta: deşi clasa politică luptă cu vorba împotriva corupţiei, nu se mobilizează cu adevărat pentru a şi acţiona, deşi UE s-a sesizat deja.

După cum scrie France Culture, „România ar trebui să fie foarte îngrijorată din cauza ochilor foarte ageri ai UE. Dar se pare că acest lucru interesează mai degrabă presa de la Bucureşti şi mai puţin clasa politică. Contractele îndeplinite incorect sau cu caracter ambiguu, respectiv incompatibilităţile par să nu pună sub semnul întrebării justiţia din România care se află sub autoritatea Ministerului Justiţiei”.

Portalul evidenţază însă şi faptul că ţara dispune de o figură în lupta împotriva corupţiei: judecătorul Laura Codruţa Kövesi. Aceasta a fost între 2013 – 2018 procurorul-şef al instituţiei incoruptibile DNA – iar acum este procuror european. Deşi fosta baschetbalistă născută într-o familie de procurori a pierdut până la urmă lupta sa dusă cu lumea politică, a câştigat totuşi câteva lupte. Rezultatul activităţii sale a dus la condamnarea la închisoare a premierului socialist Liviu Dragnea.

Însă în urma plecării sale s-a creat un hiatus: există puţine proceduri şi sunt probleme şi în alte domenii. Recent CCR a negat primordialitatea dreptului european. Răbdarea de la Bruxelles începe să fie pusă la încercare de acestă atitudine, iar dacă Bucureştiul nu va demara reformele din justiţie pe care le-a promis, UE va adopta pur şi simplu o atitudine de forţă.

Un semn al acestei atitudini constă în anunţul făcut de Comisie, potrivit căruia se pare că în ţară sunt încălcate regulile statului de drept.

Politicienii români consideră însă că mai au timp, deoarece Ungaria şi Polonia încă nu au fost sancţionate de UE. În schimb, media din România crede că surpriza se va produce mai devreme sau mai târziu.

Sursa: Napi Gazdasag/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. sa speram ca au dreptate!

    • Ce reforme să facă hoții ?

    • napi.hu la fel independent ca g4
      🤣
      manipulare turata la maxim, mihaitza, vrabia malai viseaza 🤣

    • Dreptate in ce? UE este aia care vrea sa legalizeze lobby-ul. In SUA este legal de când există țara. Sau sunteți atât de naivi, să nu zic altfel, încât să credeți că lobby-ul este altceva decât șpaga legalizată?

  2. Doar justitia nu rezolva talharia si coruptia. Triada crimei si hotiei este justitie-politie-parlament.

  3. Să sperăm că e adevărat!

    • Deja au furat prima tranșă din 30 de miliarde.
      Pană se mișcă Europa ăștia mai fură 4 – 5 tranșe 😀

  4. La romani, coruptia in fapta si felul in care se raporteaza la ea este in ADN-ul national. Poate peste cateva generatii se va schimba ceva in acest ADN.

    • Asa i-a învățat comunismul, că dacă furi de la stat nu se consideră furt ci „învârteală”, „descurcare”…
      Furt e doar dacă furi de la om.
      De aia votează romanii banditii care au jefuit țara !

    • Și în UE și în SUA e la fel. Și nu numai. Stai liniștit. Documentează-te!

  5. Doamne ajuta!

  6. Nu ADN-ul e problema ci comunismul din care provenim, saracia, lipsa educației, exemplul mafiei politice. Romanii muncesc cinstit in alte tari. In diaspora 1/25 romani voteaza psd, in tara 10/25 romani.Ca sa ni se schimbe mentalitatea avem nevoie de o tara ca afara. Ca sa avem o tara ca afara avem nevoie de oameni cinstiti in politica, calauziti de valorile democratice

    • Am vazut multi romani care au atitudinea „sa fure, dar sa ne dea si noua”. Asistati sociali de la sate, care voteaza PSD pentru ca le da 200 lei pe luna ajutor sa-si cumpere zilnic un pahar de Saniuta. Sau batrani care o votau pe Firea doarece le-a dat un voucher sau o excursie la manastirile din zona. N-ai ce sa le faci. Educatia merge la tineri, pe batrani nu-i mai scoti din vechile metehne.

    • @Vreau sa fiu furat
      Corect! Numai votul poate aduce schimbarea. Dar cum s-o aduca cei care-i voteaza pe corupti pe principiul „au furat dar mi-au dat si mie”? Oamenii cinstiti in politica sunt repede neutralizati.
      Este nevoie de educatie adevarata. Doar oamenii educati, informati ar putea genera . schimbarea. Dar cine (care guvern) isi doreste astfel de oameni ?

  7. “Însă de data aceasta sursa pericolului stă în lenteţea luptei împotriva corupţiei – relatează într-o analiză radioul public France Culture.”

    lenteţea nu exista in dicționar – cel puțin nu dexonline.ro

  8. Masuri de forta de la UE? Glumiti. Doar sanctiunile economice precum cele puse Coreei de Nord + deconetarea de la Swift + suspendarea dreptului la libera circulatie + inghetarea activelor din bancile straine + amenzi zilnice de milioane de euro ar mai putea rezolva ceva. Poate doar asa romanasii s-ar lasa convinsa sa nu mai sustina coruptia. Altfel nu vad cum.

  9. Mamă, ce vechitură! Tema reîncălzită, eroina expirată, informația răsuflată. Pînă și postacii de serviciu sunt plictisiți.

  10. Tradus din Nouvorba, articolul suna așa:
    Statele care se opun dizolvării și integrarii in Marele Proiect numit “Statele Unite ale Europei”, care se opun colonizării de arabi și negrii, care refuza propaganda LMTQ și aleg mizerii stângiste, vor fi șantajate de UE.
    Spre disperarea voastră, Ungaria și Polonia nu pot fi șantajate. Nu sunt state rupte de foame ca România, atârnătoare la orice bănuț primit de mila de la UE.
    Pentru voi orice guvern, altul decât USR pur este corupt. Indiferent ce Votează poporul roman, e corupt. Doar Aleșii useristi nu sunt corupți. Sunteți exact ca și Comuniștii moscoviți întorși in țara pe tancurile rusești in 1944. Sau poate mai răi.

    • Puișor, du-te la culcare! N-ai înțeles nimic!

    • Si treceți la pușcărie, acolo să scrieți baliverne scremute d’astea.

    • Este singura sansa ca romania sa o duca mai bine ,trebuie rasa orice urma de nationalism din europa , si sa ne unim sub steagul si tara noastra Uniunea Europeana ! Numai asa vom atinge pacea , libertatea si dreptatea sociala ! Trebuie sa aplicam politica verde de protejare a planetei , iar cine nu vrea sa inteleaga trebuie obligat ! Interzicerea dreptului la vot in Parlamentul Uniunii Europene , amanarea fondurilor din capitala uniunii , taierea lor si daca trebuie sanctionarea populatiilor care traiesc in provincia romania !

  11. nici guvernul nici coalitia nu au ce face . vor face doar ceea ce li se cere si ceea ce cetatenii doresc inca din 2019 .joaca de-a furatul democratic se incheie curind

  12. romania a luat-o inaintea poloniei si a ungariei si nu asteapta sa faca ue ordine asa cum se va intimpla in primavara anului viitor in ungaria .

  13. Vise, taică, pentru că în Romania este premier un General cu 4 stele și nu merge cu măturatul, ca la voi!

  14. Vise tata vise UE vorbește sa se uite în ograda lor sa vadă ce uscaturi au și ei pe acolo și după sa comenteze de alții, va veni vremea cind tot mai multe state vor ieși din UE ca și România RO EXIT

  15. sper ca nu au inebunit politicenii sa faca reforme in justitie ….din punctul meu de vedere justitia merge f bine acum mana in mana cu politicenii…pt noi cei mici ar fi un dezatru , m-ai facem cate o mica furaciune din bani puplicei la o primarie sau la o institutie de stat , trebuie sa traim si noi , la barosanii din guver sa m-ai reduca din valoare furaciuni ..

  16. Nici UE si nici SUA nu mai sunt consecventi valorilor care i-au consacrat. Este o problema coruptia, insa ne paste un pericol mult mai mare: Dictatura economica a marilor corporatii.
    Daca sa zicem ca astazi o aspirina in farmacie costa 1 leu, un spital de stat o cumpara cu 1,5 lei. Diferenta de 0,5 lei se duce in fenomenul coruptiei (vanzatorul aspirinei fiind un antreprenor local). Fenomenul globalizarii v-a conduce la acapararea domeniilor de interes de catre corporatii. In directia in care mergem, acest lucru se v-a intampla relativ repede, iar domeniile de interes se vor extinde. Atunci o aspirina v-a costa 2 lei si la farmacie si la spital. Diferenta de 1 leu v-a merge in profitul corporatiilor si totul v-a parea corect, insa doar in aparenta.Singurul lucru la care corporatiile se pricep foarte bine, este neconcurenta. Isi impart segmente de piata, cote de piata si profita de orice moment pentru a ridica pretul, in detrimentul consumatorului, altfel spus, nu se concureaza intre ele.Nu asta i-a consacrat pe capitalisti. Focusul UE pe statele din est, il reprezinta tocmai interesul corporatiilor de a monopoliza pietele acestor tari, si bineinteles de a manca o mare parte din banii care vin pe programele UE. Pentru un mai bun control, UE face eforturi in a implica justitia in sustinerea acestui demers, altfel risca sa se repete istoria patita in Polonia. ( In exercitiul bugetar 2007-2014 Polonia a avut absortie de 90%, iar majoritatea lucrarilor, serviciilor si produselor au fost livrate de companii poloneze, antreprenori locali , iar toate eforturile comisiei europene de a aplica corectii, au fost respinse de instantele poloneze). Deci pentru cei care au mai mult de un cliseu in cap ( coruptia ), se naste intrebarea: Oare este mai bine sa cumparam un produs cu 2 lei decat cu 1, 5 lei , cu riscul ca 0,5 lei din 1, 5 lei inseamna coruptie ?

    • „Ne paște”?!!! Deja ne mănâncă demult!

    • Acesta este marele adevăr. Păcat că oamenii capabili din România nu văd și astfel lucrurile.Singur trebue să recunoaștem că în cei 32 de ani de la evenimentele din ’89 s-a furat cam 20% din PIB-ul României S-a furat pe toate direcțiile:retrocedări,privatizări,bănci,licitații,resurse de toate felurile,excrocherii etc.)și in absolut toate sectoarele cu implicarea întregii populații a României: politicieni,magistrați politie,armata,functionari,oameni de afaceri,diplomați,experți etc. plus influenseri din exterior:ambasadori,șefi de delegații occidentale,multinaționale,reprezentanți ai UE.S-a furat mai mult decât a plătit România despăgubiri de război rușilor și societăților pe acțiuni înființate păgubos cu occidentul in primii ani postbelici.Mă întreb uneori de unde mai are țara asta resurse de furat

  17. Hopaaa…corporatiile din vest, sua se supara ca nu pot sa ne jecmaneasca doar ele, sunt suparate ca le ia din cascaval firmele politicienilor corupti si cate o bucatica mica, mica cate un antreprenor roman(cat or mai fi si aia).
    Ungaria si Polonia nu vor sa ingenuncheze in fata alora mari si vor fi denigrate. Fiind doar doua tari sigur le vor pune piciorul pe gat.
    Voi inca sunteti naivi, voi chiar credeti ca aia din vest, americanii, rusii, francezii si alti cotropritori va vor binele? Chiar credeti ca ii intereseaza sanatatea voastra de va obliga sa faci vaccinul?

  18. Rusine provinciilor romania, ungaria și polonia . Acești secesioniști naționaliști trebuie pedepsiti, reeducați și să accepte valorile Uniunii noastre democratice . Trebuie să le fie frântă vointa si supuși . Numai prin stergerea oricărei afirmații naționaliste putem atinge pacea socială, dreptatea socială și unitatea. Trebuie să ajungem la nivelul Statelor Unite ale Europei sau Confederația Statelor Europene. Avem un steag , imn , moneda , parlament și ministru al justiției al Uniunii Europene, din acest moment toate „statele” devin regiuni/provincii guvernabile, iar hârtia aia igienică pe care românia sau ungaria o numesc ilegal „constituție” nu are nici o valoare asupra dreptului parlamentului Uniunii Europene. Cine nu vrea o să fie învățat să vrea , iar cine se încăpățânează atunci trebuie re-educat părintește către căile corecte. Oameni ca orban ar trebui arestați pentru instigare la nesupunere.
    Cea mai bună șansă este Macron să câștige anul viitor alegerile in franta , iar orban să piardă în ungaria. Din acel moment populațiile care trăiesc în teritoriul numit ” romania” vor vedea cu cine sa voteze în 2024 și în ce direcție. Trăiască Uniunea Europeană!