G4Media.ro

Publicație de opoziție:  România este deja cu ani lumină înaintea Ungariei /…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Publicație de opoziție:  România este deja cu ani lumină înaintea Ungariei / Există pericolul ca anul acesta Ungaria să fie devansată chiar şi de bulgari

Anul trecut, populația ungară a cheltuit 71% din media UE pentru bunuri și servicii, adică pentru consum. Acesta este al doilea cel mai slab nivel din UE, ceea ce înseamnă că ungurii sunt pe locul doi în topul celor mai săraci cetățeni ai UE. Cel puțin conform cifrelor din 2022, acum actualizate. Anul trecut, doar bulgarii stăteau mai rău decât ungurii, cu 69% din media UE cheltuită pentru consumul individual. Bulgarii au parcurs un drum lung din 2021, când procentul lor era de 65%, relatează publicația de opoziție Nepszava, citată de Rador Radio România.

Există acum un pericol real ca bulgarii să depășească Ungaria în acest an.

Cifra ungară a fost cu un punct procentual mai bună decât în 2021 (deja a doua cea mai slabă), dar anul acesta consumul ungar s-a prăbușit, deoarece vânzările cu amănuntul au scăzut cu 10%, din cauza inflației ungare record în UE. Anul acesta nu am văzut un șoc atât de puternic la nivelul inflației și al consumului în alte țări din UE, așa că există o șansă reală ca în 2023 Ungaria să ajungă pe ultimul loc, dar va fi nevoie de cel puțin șase luni pentru a afla.

Economiștii și sociologii folosesc mai multe metode pentru a măsura bunăstarea și sărăcia, dintre care consumul individual este unul dintre cei mai utili indicatori. În plus, Eurostat calculează datele privind consumul pentru țările UE la paritatea puterii de cumpărare, ceea ce compensează diferențele datorate diferențelor de curs de schimb și diferitelor niveluri de preț, adică se măsoară consumul real.

Eurostat a calculat că, în 2022, Luxemburg a avut cel mai mare consum pe cap de locuitor, cetățenii cheltuind 138% din media UE, urmat de Austria și Germania, pe care Ungaria dorește să îi ajungă din urmă.

În aceste două țări, 118% din media UE a fost cheltuită pentru consum. În partea de jos a listei se află Bulgaria, cu 69% din media UE, a doua cea mai săracă țară fiind Ungaria, cu 71% din consumul UE, iar a treia cea mai săracă țară din partea de jos este Croația și Letonia, cu câte 76-76%.

România este deja la ani lumină distanţă de cifrele de consum din Ungaria.

În România, anul trecut, au cheltuit 86% din media UE, ceea ce nu se compară cu Ungaria, care a cheltuit 71%. În ultimii ani, economia României a demonstrat o recuperare puternică a decalajelor, după cum reiese din datele privind consumul românesc. De asemenea, țara a avut o inflație semnificativ mai mică în acest an, dar şi economia sa crește mai rapid decât cea a Ungariei. Numărul mare de lucrători migranți români care își trimit veniturile acasă este un factor important în creșterea rapidă a consumului, spun cercetătorii.

Potrivit obiectivului Guvernului Orbán, Ungaria ar trebui să fie una dintre cele mai locuibile cinci țări din Europa până în 2030, un obiectiv stabilit pentru prima dată de premierul ungar Viktor Orbán în 2018 și repetat de mai multe ori de atunci. Celălalt obiectiv a fost acela de a atinge 90% din dezvoltarea economică a Austriei până la acea dată. Deși Ungaria stă ceva mai bine din punct de vedere al produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, obiectivul Guvernului este complet nerealist atunci când ne uităm la cifrele de consum.

La nivelurile actuale de recuperare a decalajelor, Ungaria ar putea ajunge din urmă Austria în aproape 50 de ani. Un obiectiv mai realist ar fi acela de a se apropia de nivelul de dezvoltare al economiei românești, dar acest lucru ar necesita un efort major din partea politicii economice ungare.

Sursa: Nepszava/ Rador Radio România/ Traducerea: Vizi Blanka

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Népszava…pfffff …Fake News. de două zile mam intors din ungaria…cînd treci granita în românia realizezi sărăcia made în RO.

    • ei tocmai am realizat pr o stia made in RO. Sau ce natie esti tu.

    • E adevarat doar ca diferentele s-au estompat mult in ultimii 10 ani.

    • nu e neaparat saracie. e mizerie, nepasare…. un alt mod de viata.

    • Fake news e la tine… Să-ți spun un secret: ce vezi pe marginea drumului e irelevant pentru a evalua economia unei țări. Sau poate ai tu o metodă magică de a face statistici din goana automobilului.

    • @irol, se vede dupa cum scrii ca esti din ala cu tinutul secuiesc. Am calatorit mult in ultimii 10 ani prin Europa. Ce pot sa spun, ca este o mare diferenta intre tarile din vechea Europa de Vest si cele foste comuniste. Poate mai putin Cehia, pe ici pe colo. Dar cum intri in Ungaria dar si in Romania realizezi saracia oamenilor. De la case, haine si masini pana la modul abrutizat (mostenire comunista) de comportament. Acum despre Ungaria, mi se pare ca doar Budapesta este in media europeana ca si dezvoltare. In rest si am mai fost prin alte orase, aceleasi vestigii vechi comuniste cu oameni saraci si suparati. Deci, nu prea ai dreptate. In Romania mai gasesti orase mai rasarite pe langa Bucuresti. Oricum prietenul tau Orban v-a pus pe butuci.

  2. Orbanistan. Toti astia care stau in toata ziua in gura cu suveranismul, cu patriotismul, cu lupta pt poporul lor…ajung saracii planetei🤣🤣🤣

  3. No lasati cu lauda ca dupa alegeri vom trece in frunte.

  4. Daca doua publicatii spun acelasi lucru, ceea ce se vede cu ochiul liber, clar, nu poate fi adevarat.🤣

    • Astept sa vad un articol scris de o „publicatie de opozitie” din Polonia care sa confirme ipoteza ca in curand, in cativa ani, Romania va ajunge Polonia din punct de vedere economic. 🤣
      Ca stam asa bine la acest capitol, incat am recuperat din punct de vedere economic pana si numeroasele decenii de comunism in care am stagnat si in care polonezii au tinut piept comunistilor de si-au permis sa aiba pana si afacerile lor. 🤣

  5. Ce mândrie pe românașii mei când aud invențiile opoziției ungurești. Rog G4 sa continue sa le publice, macar sa avem o bucurie inainte de sarbatori. PS: Sa nu va uitati pe geam.

    • Inventii ale opozitiei? 🤣🤣🤣Mai vorbim peste cativa ani cand, daca nu ne dam singuri cu stangul in dreptul, orbanistan o sa se uite de jos la noi.
      Si nu cred ca e meritul nostru ci mai degraba „meritul” lui orban al tau.

  6. macar au opozitie, care are si un ziar.

  7. Sărăcia este brutală in Romania .Că recomand să faceți o călătorie Iași -Constanta pe națională .Ramai mut de mizerie și de sărăcia persistenta .

  8. Tracand prin satele din sudul țării ,observi că marea majoritate sunt părăsite ,puținii oameni sunt ori la bar ori în bătătură .Mă indigna faptul că nu există trotuare pe străzile principale la sate ,drumul care taie satul este și trotuar pentru bieții săteni.Un nivel de trai așa de scăzut nu crezi că mai vezi prin Europa.Suntem uitați și furați zi de zi de cctiii de comuniști

  9. Şi care este ştirea să faci comparaţie între ultimii clasaţi?
    Aţi crezut că este ceva de laudă şi pare că dă mai bine?
    Lăsaţi vrăjeala şi treceţi la reforme şi începeţi prima dată cu justiţia astfel vă pierdeţi timpul degeaba cu celelalte reforme!

  10. Ce fericiti suntem noi romanii ca ungurii o duc rau mai ales cand ungurii scriu despre ei ca o duc rau. Orgasm colectiv national patriotic. Opinca romanesca „prevails”. In sfarsit ni se recunosc meritele noastre nationale si milenare.
    Incep sa fiu dezamagit de G4M. Inteleg ca ei nu iau bani de la autoritati cum fac alte publicatii, dar nici sa te transformi intr-un tabloid numai de dragul click-urilor.

  11. Paritatea puterii de cumpărare este o glumă nereușită!

    Lucrurile stau fix invers din nefericire pentru noi, România este la ani lumina în urma Ungariei. Comparați PIB per capita în USD la un moment dat, spre exemplu, ori indicatori diverși ai dezvoltării și bunăstării.

    …Sau, mai simplu, traversați frontiera în Ungaria. Este altă lume!

    • Este si raport Eurostat..romania a depasit la pib ungaria si la nivel de trai, spitake, scoli, sosrke, etc..Ungaria a fost peste noi in anii 90 , azi ungurii vin aici sa lucreze si sa-si faca cumparaturile ca pretutile sunt mai mici..

  12. Vorbim de bunuri si servicii unde nu intra investitiile.

  13. Este totuși o apreciere superficială din cauza frustrării față de degradarea multor aspecte economice și sociale din Ungaria.
    În general, imagini mult mai fidele despre nivelul de dezvoltare al țărilor se calculează din 2018 încoace anual – pe baza datelor furnizate de țările respective !!! – de Forumul Economic Mondial / Banca Mondială, sub forma Indexului de Competivitate Globală, analizând 12 piloane de competitivitate și 103 indicatori statistici. Iată cele 12 domenii / piloane : Instituțiile statului / Infrastructura / Mediul macroeconomic / Sănătate și educația primară / Educația superioară și trainingul / Eficiența pieței bunurilor / Eficiența pieței muncii / Dezvoltarea sistemului financiar / Pregătirea tehnologică / Mărimea ( țării ) ca piață / Complexitatea afacerilor / Inovația.
    Concret, ”clasamentul” Ungariei / Bulgariei și României, din cele 138 țări analizate este următorul :
    Ungaria : în 2019 ”locul” 47, în 2022 – 39 , în 2023 – 46 !!!
    Bulgaria : în 2019 – 48, în 2022 – 53, în 2023 – 57
    România, în 2019 – 49, în 2022 – 51, în 2023 – 48 !!!
    Se observă că numai România a realizat un progres față de anul trecut, Ungaria a regresat puternic, dar și Bulgaria.

  14. Altceva : G4-media, ați lansat recent intrebări cu privire la propunerile cititorilor pentru ridicarea nivelului publicației. Una din ele ar fi ca să faceți posibilă publicarea sursei, în cazul în care un cititor face un comentariu la obiect, cu date, subiect și predicat. Spun asta pentru că la comentariul meu precedent am inserat linkul sursei, și comentariul meu nu a fost nici măcar luat în considerarea. Iar acum, după ce am scos sursa, așteaptă ”moderarea”.
    Știu în general din alte locuri că este foarte dificilă moderarea comentariilor, mai ales în cazul general în care cititorii ”își dau cu părerea”, fără ceva substanțial. Sunt locuri în care autorul articolului filtrează comentariile, după ce în prealabil redacția a publicat niște reguli cu privire la ce este și ce nu este permis într-un comentariu. Sigur, adevărul este sfânt și opinia liberă, dar nu orice interjecție , constituie opinie relevantă. Atacurile ad hominem ( la persoană ) ar trebui să nu fie permise.

  15. După părerea mea, orice proiect de țară, al oricărui partid, ar trebui să aibă la bază analiza clasamentului obținut de România, în dinamică ( an de an ) măcar la cele 12 piloane, concomitent cu un diagnostic SWOT al țării. Diagnosticul inventariază domeniile tari și slabe, precum și oportunitățile și pericolele care există în dezvoltarea țării. ( În treacă fie zis, era evident de decenii faptul , că starea infrastructurii rutiere și căilor ferate condiționează hotărâtor decizia investițiilor străine ). Pe de altă parte rămânerea în urmă a unor sectoare ( infrastructură, sănătate, educație, instituțiile statului, etc ) este evidentă.