G4Media.ro

Publicație de opoziție: FIDESZ vrea să schimbe numele judeţelor în comitate /…

Publicație de opoziție: FIDESZ vrea să schimbe numele judeţelor în comitate / Alegerile pentru Parlamentul European și cele locale vor avea loc în aceeaşi zi

FIDESZ ar modifica Legea fundamentală pentru a unsprezecea oară. Liderul grupului parlamentar al FIDESZ, Máté Kocsis, a înaintat marţi în Parlamentul de la Budapesta o propunere despre faptul că de acum înainte, în Ungaria, alegerile locale să aibă loc în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European, iar judeţele Ungariei să fie numite comitate, scrie Nepszava, publicație de opoziție citată de Rador.

Această propunere va trebui să fie adoptată în Parlament cu o majoritate de două treimi, ceea ce nu reprezintă o problemă pentru FIDESZ care are 135 de deputaţi în Parlamentul ungar care este format din 199 de membri. Dacă alegerile locale şi cele pentru Parlamentul European vor fi organizate în aceeaşi zi, FIDESZ, respectiv Guvernul Orbán va pune opoziţia într-o situaţie extrem de dificilă. Şeful de Cabinet al premierului ungar, Gergely Gulyás, a declarat recent că este o ideea bună şi ar vota pentru organizarea celor două alegeri în aceeaşi zi.

În opinia sa, aceasta nu ar avea un impact negativ asupra reprezentanţilor administraţiilor publice locale, deoarece mandatele lor expiră în acelaşi timp. El a adăugat că nici măcar nu înțelege argumentele opoziției, deoarece FIDESZ-KDNP (Partidul Popular Creştin-Democrat) se află pe primul loc în sondaje, şi „este mai uşor să organizez o singură campanie electorală, decât două”. Pe de altă parte, în Ungaria, în administraţia publică comitatele au existat până în 1949.

În ceea ce privește tendința de feudalizare, azi s-a aflat că reprezentanţii locali ai Guvernului (comisarii guvernamentali) vor fi numiţi fişpani (guvernatori).

Potrivit relatării recente ale portalului Infostart.hu, în rândul opoziţiei nu este foarte populară propunerea Guvernului, potrivit căreia comisarii guvernamentali să fie redenumiţi fişpani (guvernatori), iar judeţele să revină la vechea lor denumire, şi anume comitate.

În contextul acestei intenţii, portalul 444.hu a amintit că în 2011, János Lázár (preşedinte al grupului parlamentar al FIDESZ, în vremea aceea) a declarat, printre altele, că „comitatul nu are aspecte istorice bune (…), respectiv „într-o constituție modernă, orientată spre viitor, nu este nevoie să fie abordate unele chestiuni care lezează sensibilităţile oamenilor sau care nu au nicio legătură cu Ungaria secolului XXI”.

„Sper că raţiunea va domina sentimentele”, a adăugat atunci János Lázár. Infostart.hu s-a adresat din nou lui János Lázár, care în prezent este ministru al construcţiilor şi investiţiilor, pentru a afla care este părea sa actuală despre redenumirea judeţelor în comitate, conform unei propuneri venite din partea FIDESZ. Poziţia ministrului János Lázár nu s-a schimbat de atunci, iar votul său va fi conform poziţiei sale, a răspuns Ákos Krakkó, şeful Biroului de Presă al ministrului János Lázár.

Sursa: Nepszava / Infostart/ Traducerea: Rozalia Găncilescu

Sursa Foto: stockfresh.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Si distantele sa fie măsurate in pași de cal, casele in iurte pe metrul pătrat iar ora oficială sa die cea din podișul mongoliei… hungaria cu fidesz, sclavetele moskovei, evoluează spre evul mediu…

  • In visele tale triste poate.
   Ungaria este suficient de isteața sa sa folosească de Rusia si de alții ca sa se dezvolte.
   Ungaria este cu 50-100 de ani înaintea României ca dezvoltare si civilizație.

  • Lasa glumele proaste, sunt mult in fata noastra la multe capitole, sa nu spun de investitii straine.

  • Carnea o mai țin sub șaua calului?

  • Ciocu mic, Ala_mic! Pe scara bunăstării, Ungaria este mult înaintea României, însă cei de la PRM-AUR nu vor să vadă.

 2. Ar trebui sa renuntam si noi la „comune”. Sunt… comuniste.

 3. Sa schimbe judetele in raioane.