G4Media.ro

PSD se opune grădiniței cu predare doar în limba maghiară la Huedin,…

Sursa foto: cluj24.ro

PSD se opune grădiniței cu predare doar în limba maghiară la Huedin, proiect propus de primarul PNL / Pesediștii vor ca de investiția guvernului maghiar să beneficieze toți copiii orașului indiferent de naționalitate

Președintele PSD Huedin, Oana Goga, declară că salută finalizarea investiției Guvernului Ungariei în infrastructură școlară, respectiv un nou sediu modern, o nouă grădiniță în orașul Huedin dar spune că speră că modernul sediu va fi “acoperiș”, pentru toți copilașii cetății, indiferent de naționalitate și apartenență, transmite cluj24.ro

”Din păcate ne-am înșelat și aplicând politica “pașilor mărunți”, se solicită într-o ședință extraordinară de consiliu, preluarea și bugetarea noii clădiri în care să funcționeze o grădiniță doar cu predare în limba maghiară, pentru copii maghiari!”, a spus Goga, care este și consilier local.

Aceasta a precizat că PSD Huedin va vota cu realism politic în următoarele condiții:

1-Noua clădire să fie sediul modern pentru TOȚI copiii orașului, indiferent de naționalitate (bugetul orașului este constituit din taxe și impozite de la toți cetățenii și nu putem să distribuim fonduri bugetare discreționar)

2-Închiderea celor două Grădinițe existente de pe strada Horea si Ecaterina Varga, cu clădiri vechi și improprii actului educațional, comasarea copiilor în noul sediu, centrarea fondurilor bugetare și dezvoltarea unei Grădinițe multiculturale, multietnice, cu predare în limba română și maghiară.

”Sperăm să avem cumințenia și inspirația unui vot în favoarea”inocenței și educației moderne”, pentru toți copilașii orașului Huedin și nu un vot politic de “Hăis și Cea”, al obtuzității și interesului electoral!”, a precizat Oana Goga.

Nouă grădiniță cu predare în limba maghiară ar avea 5 grupe, din care 4 de grădiniță și una antepreșcolară, imobilul aparținând Bisericii Reformate din Ardeal.

Proiectul de hotărâre privind funcționarea noii grădinițe cu predare doar în limba maghiară, inițiat de primarul Mircea Moroșan (PNL), de va fi supus votului îm ședința Consiliului Local Huedin de vineri, 12 august, de la ora 10.

În Consiliul Local Huedin, format din 15 consilieri, PNL are 6 voturi, PSD și UDMR câte 3, USR are 2 voturi și mai este și un consilier independent, astfel că PNL și UDMR au majoritate.

Sursa: cluj24.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. nu stiu daca asta e calea dar lui orban mai trebuie taiata macaroana ca prea se poarta ca pe mosia lui pe aici

 2. Credeam că Psd-ul e cel mai infect partid din Univers, dar Pnl-ul îi întrece !

  • PNL a acordat prin Hotarari de Guvern dreptul autoritatilor locale din „tinutul secuiesc” sa arboreze legal steagurile secuiesti pe institutii.

  • @Joi: în partea de est a Ungariei pe primării este arborat steagul românesc și nimeni nu sughite. Nici măcar tu.

 3. In acelasi timp, Bucurestiul, prin „reprezentantii” sai din teritoriu face diverse investitii pentru a sustine gradinite DOAR romanesti in Ucraina, de exemplu. Sau chiar si in Serbia. In concluzie, am vrea si noi sa facem ce face Ungaria la noi :))) Securisme etnice 🙂

 4. Ce patrihoti sunt astia de la PSD de cand a calcat UDMR pe bec si a aplaudat discursul rasist, anti-NATO si anti-UE al lui Viktor Orban! 😀
  E acelasi PSD care a dat prea multe drepturi ungurilor si secuilor, de ajunsese Iohannis sa-i acuze ca „PSD se lupta ca sa dea Ardealul ungurilor”, acum 2 ani. Acum Iohannis e prietenul PSD…
  E acelasi PSD care, toamna trecuta, la negocieri, a conditionat intrarea la guvernare alaturi de PNL doar daca vine in guvern si UDMR.
  E acelasi PSD care mentine rasistii din UDMR in guvernul actual, alaturi de PNL.

 5. Si oare guvernul Romaniei (partial PSD) de ce nu a renovat acele gradinite pe care acum cu mare ardoare vrea sa le desfiinteze sau doamne iarta a cladit una noua . Adica sa vina Ungaria sa construiasca gradinite pentru copii români…. Hai sa fim seriosi…

 6. Oricine se putea inscrieși până acum dacă dorea să frecventeze grădinița in limba maghiară. Așa cum există grădinițe cu limba de predaare engleză sau franceză, poate exista in orice limbă și doritorii se pot inscrie.

  • Exact asa este.

  • Sigur, și-ar da cineva copilul sa învețe o limbă de circulație internațională cum este maghiara? Ce zici tu e praf aruncat în fața proștilor. Cam ăsta e discursul UDMR, în general. Prostire in față. E clar o politică de excluziune a maghiarilor din viața socială, separat școli, grădinițe, instituții, totul pe criterii etnice.

 7. Tot PNL a dat dreptul autoritatilor locale din „tinutul secuiesc” sa arboreze steagurile secuiesti ca simboluri locale.

 8. Mda, exista peste tot scoli, gradinite de limba engleza, franceza, germana, dar functionand sa zicem intr-o tara nordica au obligatia de a ave cursuri, ore de limba tarii respective. Numai ungurii mai okosi.

  • Si de unde stii ca nu e asa. Intrând in administrarea Consiliului local practic se supune legislatiei nationale din sistemul de învătămant din România ca orice gradinita din Romania. Va functiona ca orice alta gradinita in limba maghiara din Romania.

 9. Oricum daca ai firma cu relatii clienti e dreptul tau sa faci ce vrei pina decide un judecator. Valabil si pt. Stat

 10. Bai, habarnistilor, voi nu stiti ca in secuime scolile, gradinitele, teatrele chiar, sunt separate: copiii romani invata in scoli si gradinite separat de cei maghiari!
  Separarea scolilor a avut o consecinta nefasta: copiii maghiari nu stiu mai deloc sa vorbeasca Limba romana…se joaca si comunica doar ei intre ei, legaturile cu copiii romani nu prea mai exista, dincolo de buna ziua pentru vecinul de cealalta etnie…
  A fost prima grija si primul „succes” al UDMR dupa Decembrie ’89..
  „Succes” care a dus la izolarea zonei si la saracie din cauza lipsei investitorilor, care fug de astfel de zone!!!!