G4Media.ro

PSD reproșează ministerelor conduse de Meleșcanu și Birchall „starea de pasivitate și…

PSD reproșează ministerelor conduse de Meleșcanu și Birchall „starea de pasivitate și de surprinzătoare discreție”/ Scrisoarea celor 12 ambasade încalcă Convenția de la Viena

Partidul Social Democrat arată, într-un comunicat de presă remis miercuri seară, că statele care au criticat Guvernul de la București acționează cu dublă măsură.

Totodată, documentul conține o notă critică la adresa Ministerului de Externe (condus de Teodor Meleșcanu) și celui responsabil cu implementarea parteneriatelor strategice (coordonat de Ana Birchall), PSD sugerând că aceste instituții nu ar fi făcut suficiente eforturi pentru a chema ambasadele critice la un „dialog deschis, fundamentat pe informații și evaluări pertinente”.

Comunicatul este semnat de Titus Corlățean, în calitate de coordonator al departamentului de politică externă al partidului.

Comunicatul PSD:

„Am luat notă cu surprindere de textul scrisorii deschise adresate de douăsprezece ambasade acreditate la București, prin care își exprimă îngrijorarea pe tema situației justiției din România.

Departamentul de politică externă al Partidului Social Democrat, ca principal partid aflat la guvernare, dar și din punctul de vedere al unui fost ministru al afacerilor externe al României, consideră că se impun următoarele precizări:

 • Există o practică larg dezvoltată în statele democratice, generată de prevederile pertinente ale Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, potrivit căreia comunicarea oficială a ambasadelor acreditate într-un stat pentru obținerea de clarificări sau pentru eventuale transmiteri ale unor preocupări se face în mod direct cu Ministerul Afacerilor Externe sau cu alte instituții de stat cu competențe în materie, și nu prin intermediul unor mesaje date publicității.
 • Scrisoarea celor 12 ambasade reprezintă o practică recurentă constatată anterior în România, care încalcă în mod explicit prevederile Convenției de la Viena.
 • Reprezintă, în același timp, o lipsă de curtoazie față de un Guvern desemnat de o majoritate legitimă din Parlament, Guvern care are o agendă consistentă pro-europeană și pro-atlantică și care are o contribuție importantă în prezent în promovarea agendei europene și respectiv cea a Alianței, inclusiv în efortul internațional de garantare a securității internaționale și de combatere a terorismului. Chestiune în care de altfel o serie dintre semnatarii scrisorii menționate nu excelează.
 • Totodată, această conduită contrazice practica corectă și respectuoasă față de Convenția de la Viena, care există în statele pe care le reprezintă și pe care România o respectă scrupulos.
 • Remarcăm încă o dată cu profund regret că în ultimii ani nu am înregistrat niciun fel de reacție publică din partea acestor ambasade de condamnare a abuzurilor grave comise, în numele principiului generos de combatere a corupției, de către persoane decidente din instituții din România din domeniul Judiciarului și respectiv Serviciului Român de Informații, abuzuri grave care au luat forma protocoalelor clasificate încheiate de SRI și de instituții esențiale din Justiție, violării unor drepturi fundamentale ale omului în România, începând cu prezumția de nevinovăție și continuând cu dreptul la un proces echitabil etc.
 • Această lipsă de reacție, aparent inexplicabilă, s-a înregistrat chiar și atunci când aceste violări grave ale regulilor de bază ale funcționării unei justiții corecte și independente în orice democrație au fost constatate atât de Curtea Constituțională a României, cât și de Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și de alte instanțe judecătorești teritoriale din țara noastră.
 • Admitem, cu bună credință, că pot exista subiecte care necesită clarificări, dar toate acestea trebuie realizate în formulele legale din punctul de vedere al dreptului internațional, care trebuie respectate și pe teritoriul României așa cum sunt respectate și în alte state democratice, și nu prin intermediul unor corespondențe cu caracter public, care pot constitui subiect de speculații de natură politică sau de manipulare publică, mai ales într-un context național cu două competiții electorale importante în cursul acestui an în România.
 • Încurajăm, în același timp, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României și pe titularii acestor portofolii să iasă din starea de pasivitate și de surprinzătoare discreție și să invite șefii misiunilor diplomatice menționate la un dialog deschis, fundamentat pe informații și evaluări pertinente, într-un spirit de respect reciproc necesar a fi manifestat între parteneri și aliați.
 • Suntem convinși că există suficiente resurse de bună credință și profesionalism, cu necesarul respect pentru suveranitatea Statului Român, pentru a clarifica și pentru a găsi suficiente soluții care să asigure atât realizarea unor măsuri de reformă absolut necesare pentru garantarea independenței și imparțialității reale pentru Justiția română, inclusiv în esențialul domeniu de combatere a corupției, dar și confortul partenerilor României, cu amendamentul important al necesității evitării cel puțin pe viitor a aplicării unor duble standarde în relațiile dintre statele noastre.

Senator Titus Corlățean, coordonator al Departamentului de Politica Externa PSD

Citiți și: BREAKING Mesaj dur din 12 state partenere, printre care SUA, Franța și Germania către Guvern: Să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității și corupției / Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Corect. In sfarsit vad ceva normal. Ambasadele din Romania prea au aspuiratii de comisiariat sovietic.

  • Cum sa se poarte cu o tara condusa de niste talhari si o proasta?

  • Ce e normal? Ca disperarea interlopului Dragnea e atat de mare incat isi impinge propriile ministere sa-l apere de strainii care vad adevarul?

   Dragnea e un cacat, nu e urmatorul Ceausescu, e doar un gainar patetic, pe cale sa ajunga la parnaie pentru o mica parte din infractiunile lui.

  • @zise dobre si mare dreptate avu.
   Individul gainar e in stare sa ne scoata din UE in disperarea lui deliranta

  • Murătură mică și împuțită, ia pune mâna și citește TFUE si Tratatul de la Lisabona, ambele peste Constituția noastră conform… Constituției și-ai să vezi ca au tot dreptul. Dacă știi să citești. Dacă nu, roagă un nepot mai răsărit.

   În plus, Convenția de la Viena se aplică în lipsa altor înțelegeri între state, javră macabră. Lisabona și TFUE înlocuiesc Viena, conform voinței statelor semnatare. Așa că lasă măcănitul și mergi la caporalul de schimb să te învoiască să mergi la școală, cartof nefiert cu epoleți de cauciuc!

  • @Victor
   Dacă pentru tine Dragnea e normal, puscăria este casa ta.

  • Esti bolnav de ochi tataie, trateaza-te. Sau si mai rau esti afectat la creier, atunci impusca-te.

 2. Te referi la ambasada Rusiei?

 3. Usor tardiv, onoratele golance si-au pierdut masura cinstei si dreptatii.

 4. PSD – cântecul lebedei…

  • Sau Prohodul, depinde din ce unghi privești…

 5. „Guvern care are o agendă consistentă pro-europeană și pro-atlantică și care are o contribuție importantă în prezent în promovarea agendei europene și respectiv cea a Alianței”
  Ar putea mafioții sa exemplifice cu 2-3 cazuri concrete?

 6. Bai, ăștia vor face exact ce au făcut comuisti când au ajuns în 45 peste noi. Ne vor casapi dacă câștigă. Și au șanse. Temeți-vă. Ei se tem oarecum acum, iar noi părem cam relaxați. Aveți grija ca vor mușca până la sânge.

 7. Dragnea nu se poate salva decât dându-i afară. România politică, inclusiv PSD-ALDE, trebuie să gândească şi pentru generaţia George Simion, nu numai pentru generaţia Meleşcanu.

  • Din fericire, Partidu’ lu’ Tetelu nu e tocmai plin de titani ai gandirii.

   De exemplu, nu inteleg ce isi inchipuie ei ca va face un Procuror Sef European francez sau neamt cu dosarul Tel Drum sau cu oricare alt smen pe bani europeni. Problema lor e EPPO in sine, indiferent cine e procuror sef. Cred ca daca ei l-au votat pe francez se apuca Macron sa-i dea telefoane cu subtitled sa-l lase pe Dragnea sa fure in liniste?

 8. Ți se strînge tîrfă, esti în delir,urli ca nebunul acestai începutul scîrbă, stai să vezi sfîrșitul rahatule.

 9. Poate e cazul ca PSD sa cugete ca Romania face parte din UE si relatiile dintre statele membre sunt mai relaxate, se pune totul la cale impreuna pe baza unor principii comune acceptate prin aderare, cand exista MCV promitem ca ne vom conformam; nu existe granite ori circulatia libera se intinde pe 6 luni ( fara Schangen) ; statele primesc fonduri europene sa se dezvolte ( daca vor) si nu isi scriu protocolar prin ambasade pentru asta, mai apare in presa. Conventia de la Viena din 1961 era pe teren rigid si inca este pentru statele terte UE, presupun ca si pentru statele in afara NATO, dar mai ales a parteneriatului strategic.Daca nu raspund satisfacator ministri observati, dl. T. Corlatean poate indica o cerere la Curtea Internationala de Justitie, la Curtea de Justitie Europeana, sa ii lumineze aceia.

 10. ”Comunicatul este semnat de Titus Corlățean, în calitate de coordonator al departamentului de politică externă al partidului.”
  Întotdeauna am crezut că băietașul ăsta e un idiot util, din nefericire este un complice cu acte.

 11. Tituse, daca ati elaborat un comunicat prin care sariti la bataie cu ambasadele, inseamna ca e groasa! Zilele va sunt numarate la putere. Mult a trecut, putin a ramas. Mai rezistam noi 2 luni cu voi.

 12. Vaaaai, eu sunt mic, nu știu nimic, tata’-n pod belește oaia….băi frate, dar asta chiar a luat pe persoana fizica instituțiile statului?
  Cine dă în Dragnea, dă în țară? Cine dă în nemerniciile partidului dă în țară?
  Acum e buna Comisia de la Veneția? Dar atunci când au fost avertizați de atâtea ori de Comisia de de la Veneția, de UE, cum era? Ei respectă Comisia de la Veneția doar când au chef?
  Când tuta s-a dus la UE și a zis că nu s-a dus să le dea socoteală, cum a fost? Cine era cu gura mare? Dar când tuDorel încălca orice recomandare și una zice la Bruxelles, una face în țară, cum e?
  Cât să mai aibă răbdare cu idioții ăștia?
  Băi, GIO PSD, ați luat-o rău pe arătură! Se vede de pe Luna ce faceți, folosiți statul român pentru rezolvarea problemelor personale ale lui Draknea, nesimților!
  Folosiți democrația pe post de paravan pt practici dictatoriale!! Folosiți democrația că paravan pentru jaf! Nu, nu mai sunteți în Teleorman, să conduceți prin teroare! In democrație hoții stau la pușcărie!

 13. Băi Drakneo, până la forurile și principiile internaționale, tu ai încălcat grav legile din Romania!
  Ai furat, ai distrus, ai interferat grav in toate instituțiile statului! Deci, până la a judeca tu principiile internaționale, fă bine de răspunde la păcatele tale borfașești! Cât de tupeist poți fi tu să te pui cu statele occidentale, când tu ești un infractor de drept comun, în primul rând!
  Ne-ai făcut de râs peste tot, impostorule! Nu mai poți păcăli pe nimeni!

 14. Ăsta e va un șuț pe care îl prinzi cu mâna în buzunar in autobuz și începe a țipe că îi încalci drepturile internaționale!

 15. Probabil ambasadele au recurs la soluții extraordinare pentru a combate ceva extraordinar in Romania: protejarea corupției.
  Protocoale cu SRI sunt blamate, ce a înțeles guvernul să pună în loc pentru a combate corupția?
  De asemenea, ne grăbim să protejăm drepturile corupților, pe ale cetățenilor normali uciși de criminali scăpați la pachet cu corupții când le protejăm. Ministrul justiției a promis acum câteva luni măsuri în acest sens, nimic.
  Politică ar trebui sa se apropie și de nevoile cetățeanului.

 16. Corlatene, NU mai tine cu vorbe goale si cu minciuni!
  Poti sa le ceri celor 2 Ministere orice, NU mai au cum sa acopere dezastrul PSdist!
  Dovada: dupa intalnirea de zilele trecute a lui Melescanu cu Mike Pompeo, Comunicatul Departamentului de stat MENTIONA Explicit discutiile despre CORUPTIE, in timp ce Comunicatul MAE nu pomeneste asa ceva!

  „Departamentul de stat al SUA a transmis că cei 2 oficiali au discutat, de asemenea, despre „importanța eforturilor României de combatere a corupției care subminează instituțiile sale democratice și promovează influența malignă a adversarilor”.
  Această informație nu se regăsește însă și în comunicatul MAE.
  https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/teodor-melescanu-si-mike-pompeo-s-au-intalnit-la-washington-detaliul-pe-care-mae-nu-l-a-mentionat-despre-intrevedere-1107403

  Ce era sa-i spuna Melescanu lui Pompeo, semnatura Ambasadei SUA pe Scrisoarea Ambasadorilor reflecta Pozitia Oficiala a SUA!
  Ce vedem de 2 Ani: Guvernul PSD luptă împotriva aliaţilor României!
  Asa arata atacurile de ieri ale analfabetei Dancila la adresa liderilor UE si a Ambasadelor!