G4Media.ro

PSD îi acuză pe Kovesi și pe Lazăr că au uzurpat competența…

PSD îi acuză pe Kovesi și pe Lazăr că au uzurpat competența Parlamentului când au semnat protocoalele secrete cu SRI / Au fost încălcate drepturile fundamentale la apărare și la înfăptuirea Justiției

PSD îi acuză pe Laura Codruța Kovesi, fostul procuror general al României, și pe Augustin Lazăr, actualul procuror general, că au uzurpat competența Parlamentului de unică autoritate legiuitoare atunci când au semnat protocoalele secrete cu SRI.

Acuzația apare în solicitarea către Curtea Constituțională de constatare a unui conflict între Parlament și Parchetul General pe tema protocoalelor, semnată și trimisă luni de vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache.

”Procurorii Generali ai României de la data semnării celor două protocoale, Laura Codruta Kovesi și, respectiv, Augustin Lazar în calitate de reprezentanțai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au uzurpat competența Parlamentului de unică autoritate legiuitoare, fapt ce a condus la apariția prezentului conflict juridic de natură constituțională”, se arată în sesizarea transmisă CCR, publicată de site-ul Qmagazine.

Pe pagini întregi, în sesizare se face o comparație între securitatea de dinainte de 89 și protocoalele SRI, prin care serviciul ar fi obtinut la fel ca în perioada comunistă atribuții în cercetarea penală. Mai mult, raportul se folosește chiar de citate din raportul Tismăneanu pentru a ilustra o pretinsă similitudine de acțiune.

”Astfel, interceptările se realizau de Seviciul Român de Informații, iar transcrierea interceptarilor NU se facea în integralitate, așa cum prevedea Codul de procedură penală, cidoar în parte, în baza unei selecții a SRI care decide a ce convorbiri sunt relevante în cauză și ce nu. Cu alte cuvinte, SRI, în afara oricărui cadru procedural prevăzut de lege, făcea o primăselecție a probelor, fapt ce avea consecințe deosebit de grave asupra competenței instanțelorde înfăptuire a justiției cu respectarea garanțiilor unui proces echitabil, aspect asupra caruiavom reveni în punctul dedicat acestei probleme”, se mai aratră în sesizarea către CCR.

Autorii demersului mai arată că, ”prin încheierea acestor protocoale secrete ce au reglementat activitatea de cercetare penală a Parchetului în afara Codului de procedură penală și a altor legi speciale”, Ministerul Public, pe de o parte, și-a încălcat limitele și obligațiile constituționale, iar pe de altă parte și-a depășit limitele constituționale, ”încălcând într-un mod brutal, subversiv și ascuns competnențele Parlamentului, cu consecințe directe inclusiv în planul drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor”.

”Or, ca urmare a acțiunii PICCJ, în baza acestor protocoale secrete pe care le-a semnat cu SRI, cetățeni ai acestei țări
au fost anchetați și li s-au restrâns și încălcat drepturi fundamentale, fără ca aceștia să fi știut că li se aplică alte norme decât cele din Codul de procedură penală, că sunt anchetați de către alte organe decât cele prevăzute de lege și fără a avea posibilitatea să conteste probele acuzării pentru vicii de legalitate”, se mai precizează în document.

De asemenea, autorii sesizării subliniază că prima condiție pentru ca persoana acuzată ”să aibă posibilitatea veritabilă, adecvată și suficientă” de a contesta legalitatea probatoriilor produse în faza „instrucției” penale este aceea de a cunoaște cine și cum a făcut probatoriul, și în temeiul căror norme procedurale. ”Or, câtă vreme aceste norme erau secrete și completau sau chiar dispuneau contrar Codului de procedură penală, este evident că dreptul fundamental al acestora la apărare și, implicit, la înfăptuirea justiției în coordonatele fixate de Constituție și lege a fost încălcat”, arată aceștia.

Deputatul PSD, Florin Iordache, delegat pentru o zi președinte al Camerei Deputaților de către Liviu Dragnea, a depus luni la CCR o sesizare prin care reclamă un posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Parchetul general din cauza protocoalelor încheiate de Ministerul Public cu SRI.

”În data de 8 octombrie 2018, Curtea Constituțională a fost sesizată de către Președintele Camerei Deputaților cu o „cerere de soluționare a unui conflict juridic de natură constituțională dintre Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de-o parte, și Parlamentul României, Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești, pe de altă parte”, se arată într-un comunicat de presă transmis de CCR.

Potrivit sursei citate, ”a fost stabilit termenul de 22 octombrie 2018 înăuntrul căruia părțile aflate în conflict își pot exprima, în scris, punctul de vedere asupra conținutului conflictului și a eventualelor căi de soluționare a acestuia”, urmând ca termenul pentru ședința de judecată va fi stabilit la o dată ulterioară” (detalii aici).

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Gata mah am descoperit că era treaba parlamentului sa reglementeze modalitatea în care conducătorii noștri cinstiți și onești erau urmariti, ascultați și anchetați după ce furau banul public. Rușine Codruța! Oricum m-as însura cu ea.

 2. ce juristi de kkt au, toti repetentii. protocoalele nu sunt acte normative. e ca si cum ai zice ca eu nu pot incheia un protocol cu nea gigi de pe palier, ca am subminat autoritatea parlamentului de a da legi. o alta fumigena. nea dracnea e turbat. e pitit dupa referendum si tace si le face. dar e pe ultima suta de metri. referendumul a fost ditai sutul in oo. sa isi angajeze dracu niste juristi de calitate, desi nu cred ca mai vrea nimeni sa se asocieze cu prostii astia.

  • Nu le trebuie juristi, le trebuie doar o justificare pentru o actiune de anulare a probelor in procesele hotilor sefi. Asa lucreaza gruparea asta mafiota pe care nu se indura nimeni s-o demoleze.

  • Da, cred că toate acțiunile de ieri si de azi (plus multe altelel) erau pregătite cu mult timp înainte și se bazau pe ” victoria lor zdrobitoare” la referendum.
   Cine îi mai crede, mai ales că au ieșit protocoalele semnate de slugile lor de la Inspecția Judiciara și se știe acum și de cele de la Ministerul Justiției. De cel semnat sub autoritatea lui Dragnea, de sluga Sevil, nu se spune nimic???nu a subminat autoritatea nimănui??
   Ce fac ei acum arata doar că încearcă CU DISPERARE, pe toate planurile, să îl scape pe infractorul Dragnea!!! Este incredibil cum distrug o țară numai că să albească un mafiot dovedit
   Poate fugi , dar nu poate scăpa, oricât ar încerca. Toată Europa, tot mapamondul știe cine e el, nu înțeleg ce mai speră (chiar dacă scapă de furtul de la copii mai are multe mult mai grele)

 3. OK Dar cu referendumul ce facem?

 4. Da băieții !!!

  Astfel de acuzații treabuiau depuse de muuuultă vreme împotriva PSD.
  Spre deosebire de argumentele lor,care sunt false, ÎMPOTRIVA PSD-ului există argumente beton de Subminare a Economiei Naționale, uzurparea și denaturarea Instituțiilor Statului, Înaltă Trădare ș.a.m.d. Dacă nu vreți să-i bateți cu argumente o să ne-o tragă ei prin procedeul Hoțul strigă Hoțul !!!

 5. Statu paralel deci e de vina pentru saracia din tara, pe linga statu in cur ..

  • @George T : Pai daca Statu’ de drepti (in fata lui Dragnea) decreteaza lucrul acesta, poti sa te opui ? :))

 6. Alta gargara, alte intoxicari mizerabile, chiar ma intrebam cu ce haraturi o sa apara dupa jenantul de Referendum ( apropos, cine plateste aceasta mega risipa de bani cand sunt atatea gauri de acopetit)!
  Flausatul soricar, sorici, porci, porkerie sa-si schimbe consultantii, asa gargara de doi lei nu mai tine tinand cont ca s-a scumpit iar si iar benzina! Fix ne ,,doare la patina,, de protocoalele voastre, ne lasa rece ( dar nu tepeni) ca v-au interceptat pe voi HOTILOR ( anormal ar ti sa nu va intercepteze, ci sa va inhate odata, indiferent de metode pe voi astia nesatui!
  La bulau odata cu hotii si tradatorii neamului, ne e lehamite de ,,Arta manipularii,, de prost gust!

  • Mai strecoara si soparle CCR!
   Cica partile implicate pot sa faca „propuneri de rezolvare a conflictului.” Cu alte cuvinte, propune tu Parlament ca Guvernul sa dea o OUG de modificare a Codului Penal, in sensul de adaugare a inca unui motiv de revizuire a hotararilor penale de condamnare, respectiv cel mult dorit de Dragnea : revizuirea pe motiv de „protocol secret” iar eu o sa o sustin in hotararea in care iti dau dreptate !!!

   PS. Cum sa nu iti vina sai… sa-i… sa-i treci Dunarea in injuraturi. Na ! 😉

  • Tanti Ana, loaț un creion de notaț aci o rețetă, va ia cu mana toate problemele:
   -o juma de lamaie
   -o legatura patrunjel
   – un usturoi taiat marunt
   – o lingura de miere
   Le amestecati, si va puneț o lingura seara pe frunte! Va zic io! Scoate si argintu viu!

 7. Bai baieti voi vreti doar sa ii faceti scapati pe infractori in frunte cu Dragnea…nimic mai mult. Atat mancare de rahat ca sa gasiti o justificare nu face decat sa creeze greatza, sila, lehamite si o dorintza de a nu va mai vedea.

  Voi insiva ati semnat Protocoale cu SRI, iar fara unele din ele nu se puteau culege informatii despre infractori….mai lasatin-ne cu demagogia voastra de 2 lei, traind in case de milioane, cu copii angajati la stat su plecati pe la consulate, cu masini de sute de mii, cu pensii speciale din Parlament! RUSINE

 8. Extraordinar!
  V-au luat din furaciuni?
  Shi daca voi aveti protocoale pentru furat?

 9. SEFUL „din umbra” AL PESEDE, TERICEANU LOVEsTE DIN NOU!
  DUPA CE AU BATUT VIOLENT CETATENII CU JANDARMII, ACUM SI-AU RELUAT PASAREII.
  TERICEANU SI DRAGNEA AU ORGANIZAT BATAIA VIOLENTA A CETATENILOR IN AUGUST ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.