G4Media.ro

Protest în Piața Victoriei, sâmbătă, pentru adolescenții uciși de Vlad Pascu/ Familiile…

sursa foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Protest în Piața Victoriei, sâmbătă, pentru adolescenții uciși de Vlad Pascu/ Familiile și prietenii victimelor acuză modul în care decurge judecata lui Pascu: ”Justiţia nu este de partea noastră, ci pledează pentru apărarea vinovatului”

Un protest este organizat sâmbătă, în Piața Victoriei, pentru adolescenții uciși de Vlad Pascu. Familiile și prietenii victimelor acuză modul în care decurge judecata lui Pascu: ”Justiţia nu este de partea noastră, ci pledează pentru apărarea vinovatului”, susțin aceștia, citați de News.ro. Manifestația este programată începând cu ora 19:00 în Piaţa Victoriei din Capitală.

  • „Statul român ne-a mai demonstrat încă o dată cât de multe minusuri există şi de ce noi trebuie să ne spunem cuvântul! Pe 4 aprilie, s-a declarat «prima victorie» pentru Vlad Pascu, ceea ce ne demonstrează ce primează în stat şi cât de interpretabile sunt legile. (…) Justiţia nu este de partea noastră, ci pledează pentru apărarea vinovatului. Justiţia nu a luat fiecare aspect important în considerare, ci a ales să pună întrebări ce nu îşi au locul într-o sală de judecată. În urma accidentului ce a soldat cu victime, judecătoarea se întreabă dacă una dintre victime este în sală. Noi, dar şi cei pentru a căror dreptate luptăm, nu merită asta”; este mesajul organizatorilor.

Ștefan Dragomir, tatăl Robertei, unul dintre adolescenții uciși la 2 Mai, a acuzat, marți seară, la Antena 3, că unul dintre martori și-a retras declarația în instanță, că magistrata controversată de la Mangalia a continuat să judece speța, deși face obiectul unei cercetări disciplinare și că părinții lui Vlad Pascu încearcă să îi găsească vinovați și pe tinerii morți.

De altfel, Mihail Pascu a declarat jurnaliștilor marți că adolescenții uciși la 2 Mai de fiul său ”nu veneau de la teatru” și că ”dacă se întorceau la 4-5 dimineața sigur consumaseră alcool sau altele”. Mihail Pascu a filmat jurnaliștii și le-a spus că ”îi distrug cu sănătatea” pe părinții celor doi adolescenți uciși de fiul său.

Pe de altă parte, Ioana Ancuța Popoviciu, judecătoarea din Mangalia care a întrebat la primul termen dacă victimele sunt în sală și a fost acuzată de părinții adolescenților morți că avea o atitudine sfidătoare, a acceptat procedura simplificată pentru Vlad Pascu, care presupune o reducere a pedepsei dacă va fi găsit vinovat.

  • Procedura simplificată apare în cazul în care un inculpat recunoaște faptele care i se aduc, așa cum ele au fost reținute prin rechizitoriul procurorilor, solicitând ca judecata să se desfășoare doar pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale. Instanța, luând act de această manifestare de voință, va aplica o pedeapsa între limitele legale, reduse cu o treime, au explicat surse judiciare pentru G4Media.

În același timp, părinții victimelor au solicitat o majorare a pedepsei prin schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor, însă judecătoarea a respins solicitarea acestora.

  • Judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu mai are o sancțiune disciplinară din 2023 pentru rea-credință sau neglijență gravă. Magistratul de la Judecătoria Mangalia a întrebat dacă Sebi, unul din adolescenții uciși în tragedia de la 2 Mai, este în sală și a cerut buletinul acestuia, a povestit tatăl băiatului, care a ieșit plângând din sala de judecată. Judecătoarea Popoviciu a cerut să se transfere la Judecătoria Mangalia, de la Judecătoria Ineu (Bihor), unde a ajuns începând cu martie 2022. Popoviciu este judecător din februarie 2013, când a fost numită în funcție de fostul președinte Traian Băsescu. Detalii, aici.

Vlad Pascu este judecat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului. Pascu nu a fost reprezentat de avocat la primul termen de joi, iar procesul a fost amânat.

Pascu a condus autoturismul drogat, conform rechizitoriului procurorilor, iar moartea celor doi tineri a fost extrem de violentă. Accidentul s-a produs la intrarea în localitatea 2 Mai când Pascu a intrat cu maşina într-un grup de persoane care se deplasa pe marginea drumului. În urma accidentului doi tineri, de 20 ani şi 21 de ani au murit, iar alţi trei tineri au fost răniţi.

Pascu se află în arest preventiv din 20 august 2023. Vlad Pascu a mai solicitat înlocuirea arestului preventiv cu o altă măsură preventivă mai blândă, dar instanţa i-a respins cererea.

În urma acestui accident mai mulţi poliţişti şi-au pierdut funcţiile din cauza modului în care au acţionat în orele de dinaintea producerii evenimentului rutier, printre aceştia aflându-se şi fostul şef al IPJ Constanţa, Adrian Glugă. De asemenea, după această tragedie, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat o reorganizare a Poliţiei Judeţene Constanţa.

Pascu este trimis în judecată și de procurorii DIICOT, împreună cu părinţii săi, pentru trafic de droguri, pentru determinarea unei persoane să dea declaraţii mincinoase sau să nu prezinte probe şi pentru punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consum de droguri. Acest dosar va fi judecat la Tribunalul Bucureşti.

Cu privire la încercările de influențare a anchetei de către mama lui Pascu, G4Media a arătat că la o lună și jumătate de la apariția în presă a stenogramelor tragediei de la 2 Mai, nici Parchetul General (PG), nici Inspecția Judiciară (IJ) nu făceau verificări cu privire la identitatea „procurorului Niț”, care apare în dosarul DIICOT al lui Vlad Pascu. Nici DIICOT, în ale cărei stenograme apare numele procurorului, nu a disjuns cauza.

În stenogramele procurorilor DIICOT, publicate în mass-media în 18 septembrie și regăsite în rechizitoriul DIICOT trimis în judecată la începutul lunii octombrie, este menționat numele unui procuror „Niț” la care ar fi apelat avocatul familiei Pascu și pe care îl menționează într-o discuție cu Miruna Pascu, mama tânărului care a provocat accidentul sub influența drogurilor și care se află în arest preventiv pentru că ar fi încercat să influențeze martorii din dosar.

Procurorul era menționat în contextul în care avocatul familiei Pascu (cu care Miruna Pascu se sfătuia frecvent în chestiuni juridice conform DIICOT) încerca să o ajute pe aceasta în situația arestului preventiv în care se afla fiul său, Vlad Pascu. Detalii, pe G4Media. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Eu sper că vom fi cât mai mulți care să huiduim Justiția română. Trebuie să vadă că nu o mai suportăm în felul în care a ajuns! Haideți oameni buni să ne facem auziți și văzuți că, de nu, ea va merge pe același drum stricat sfidandu-ne și mai mult!