G4Media.ro

Protest împotriva ambroziei în Parcul Kiseleff/ Organizatori: Alergia la ambrozie nu e…

Protest împotriva ambroziei în Parcul Kiseleff/ Organizatori: Alergia la ambrozie nu e un moft, e un chin

Câteva zeci de persoane alergice la polenul de ambrozie şi specialişti au protestat duminică, în Parcul Kiseleff, pentru a atrage atenţia asupra faptului că legea privind combaterea efectelor ambroziei nu se aplică, transmite Agerpres.ro.

Evenimentul „Tu ştii cum arată ambrozia?” este parte din campania de informare „Viaţa fără ambrozie” care are ca scop creşterea gradului de conştientizare a importanţei aplicării Legii 62/2018. Organizatorii estimează că, în România, populaţia expusă la polenul de ambrozie atinge aproximativ 6 milioane de oameni.

„Ne-am reunit aici pentru a le arăta autorităţilor că existăm, că suntem mulţi şi că alergia la ambrozie doare. Este de datoria lor să le asigure cetăţenilor din această ţară un trai liniştit. Noi am venit să facem presiune publică pentru aplicarea unei legi. Pentru că legea in vigoare nu se aplică, anual, mii de romani devin pacienţi după ce îşi descoperă alergia la ambrozie. Ministerul Mediului, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Agriculturii ar trebui să ducă campanii de informare referitoare la efectele buruienii de paragină. Nu e un moft, nu e o modă, este un chin pentru alergicii la ambrozie. Trei luni ieşim din casă cu mască pe faţă sau ne închidem în propria locuinţă. Ori, ţara în care te baricadezi în casă din cauza unei buruieni este o ţară greşită. Pentru că legea in vigoare nu se aplică, anual, mii de romani devin pacienţi după ce işi descoperă alergia la ambrozie”, a afirmat Ionela Năstase, organizator.

Medicul primar alergolog Adriana Nicolae a explicat că pacienţilor alergici la polenul de ambrozie, li se administrează „o cantitate foarte mare de medicaţie” pentru că sunt afectate concomitent aparatului respirator şi pielea.

„Trebuie să înţelegem că această buruiană trebuie curăţată. Să ne recăpătăm simţul civic şi de gospodari”, a spus Adriana Nicolae.

Potrivit Legii 62/2018, în scopul distrugerii ambroziei şi prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau ale lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei. Beneficiarii lucrărilor de construcţii au obligaţia ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii ambroziei. Fiecare proprietar, stat sau privat, trebuie să-şi întreţină terenurile, să nu le lase în paragină. Amenzile sunt cuprinse între 750 şi 5000 de lei – în cazul persoanelor fizice şi între 5.000 şi 20.000 de lei, în cazul celor juridice, mai transmite Agerpres.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Si astia vreti voi sa se bata cu rusii?! Care plang pentru asa ceva. Nu poti sa-i atingi nici cu o floare (de ambrozie). Vorba lui Clint Eastwood, „Pussy generation”…

  2. Pe principiul legii de combatare al ambroziei, pe cand vedem o lege si pentru combaterea albinelor? Exista mult mai multe persoane care sunt alergice la veninul de albine, decat persoanele care sunt alergice la ambrozie.

    • Pamfler
      Corect, ai dreptate. Faptul ca exista niste smecheri care fac bani multi din albinarit a facut sa se dea legi care permit sa vina cu stupii intre case sau intre blocuri si nu ai ce le face chiar daca albinele vin si te inteapa pe proprietatea ta. Iar legea e de partea lor. Nu ai voie sa dai cu insecticcid ca tot pe tine te amendeaza. Iar albinele pun in pericol sanatatea multor persoane
      Asta e o chestie de discutat de G4 media.

    • @al**: Ia vezi ce zicea „ion ion” mai sus … ca si tie ti se potriveste.

      Nu mai scapa nici un articol neindexat de voi, postacii astia cretini!

      Si cam de cate ori in viata te-a intepat vreo albina?
      De respirat cred ca respirati mai des, desi daca vreti sa va abtineti nu e nici un bai.

    • Dumneata esti sanatos?
      Daca „combatem” albinele, iti pui dumneata un pamatuf in frunte si te duci sa polenizezi livezile, viile, campurile cu legume, etc?
      AI habar ce fac albinele, in afara de miere?

  3. Ii inteleg, dar nu cred ca se va rezolva ceva. Noi nu putem sa-i obligam sa-si curete terenurile de mizerii, sau sa-si demoleze structurile neterminate (facute ilegale), dar adminte intretinerea regulata a terenurilor.

  4. Inteleg ca nu vi se pare grav ca o lege nu e respectata, pentru ca priveste doar o buruiana si cateva milioane de suferinzi la unul din cei mai virulenti alergeni cunoscuti.
    Celor care faceti glumite pe seama alergiei la ambrozie, nu v-as dori sa experimentati nici macar o zi rinita si conjunctivita alergica si nici astmul care le „incununeaza”. Intrebarea care se pune e aceeasi: solitari sau solidari?